Κακαβιά με γαρίδες: Η Ντίνα Νικολάου βάζει το Αιγαίο στο πιάτο μας & ο Dr Δημήτρης Γρηγοράκης ενθουσιάζεται με τη συνταγή

"Διατροφικό πάρτι" χαρακτηρίζει αυτή την πεντανόστιμη συνταγή ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης 

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία φανταστική συνταγή με υπέροχη διατροφική αξία. Ο μπακαλιάρος είναι γνωστός για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολύτιμα ω-3 λιπαρά. Τα ω-3 λιπαρά μπορούν να σας βοηθήσουν στο να δημιουργήσετε μία σημαντική αντιφλεγμονώδη ασπίδα στον οργανισμό σας. Οι γαρίδες και τα καβούρια προσφέρουν πολλαπλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Αποδίδουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα. Περιέχουν επίσης, ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σημαντικών λιπαρών όπως το ΕΡΑ (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ), τα οποία παρουσιάζουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις, όπως είναι η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και η μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων (αρθρίτιδα). Τέλος, περιέχουν και εντυπωσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και μαγγάνιο. Το σελήνιο διατηρεί τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα ως αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης. Το μαγγάνιο βοηθά το σώμα στη σύνθεση των ορμονών του φύλου, στη ρύθμιση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της πήξης του αίματος. Με τα θαλασσινά στη διατροφή σας, θα ενισχύσετε και την πρόσληψη βιταμινών της ομάδας Β, όπως είναι οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β12. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των νεύρων και βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει το σίδηρο. Το διατροφικό «πάρτι» αυτής της υψηλής θρεπτικής αξίας συνταγής απογειώνεται από το ζωμό λαχανικών, ο οποίος προσφέρει άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέλεια γεύση και υψηλή θρεπτική αξία!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φρέσκο μπακαλιάρο, καθαρισμένο
6 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες
80 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο
2 καρότα, καθαρισμένα
1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
1 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2 πατάτες, καθαρισμένες
240 ml λευκό κρασί
800 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2.000 ml ζωμό λαχανικών
4 κλωναράκια μαϊντανό
1 κουτ. γλυκού βασιλικό, ξερό
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
2 φύλλα δάφνη
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χυμό από 1 λεμόνι, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζω το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για 4-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το σκόρδο, τα μυρωδικά, την πάπρικα και σοτάρω για 1-2 λεπτά. Σβήνω με το κρασί και μαγειρεύω για 2 λεπτά. Προσθέτω το ζωμό λαχανικών, τον μαϊντανό, τη δάφνη, αλατοπιπερώνω και αφήνω τον ζωμό να βράσει για 10-15 λεπτά. Πετάω τον μαϊντανό και τα φύλλα δάφνης. Βάζω το ψάρι και συνεχίζω το μαγείρεμα για 20 λεπτά. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
ΒΗΜΑ 2 Για το σερβίρισμα: Βγάζω με προσοχή το ψάρι σε μια πιατέλα και το καθαρίζω. Κρατάω το ψαχνό στην άκρη. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζω όλα τα λαχανικά τα μεταφέρω στο μπλέντερ και προσθέτω 1-2 κουτάλες σούπα. Πολτοποιώ καλά μέχρι να γίνει κρέμα.
ΒΗΜΑ 3 Σουρώνω τον υπόλοιπο ζωμό σε μια κατσαρόλα, προσθέτω τον πολτό των λαχανικών και βράζω για 1-2 λεπτά.
ΒΗΜΑ 4 Σε ένα τηγάνι βάζω το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρω τις γαρίδες για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρω σε κάθε πιάτο από 1 γαρίδα, λίγο ψαχνό από το ψάρι και αρκετή σούπα. Ραντίζω με λίγο χυμό λεμονιού και σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ