Μύδια με ρετσίνα πιπεριές και δεντρολίβανο - Θεϊκός μεζές από την Ντίνα Νικολάου

Τα μύδια είναι από τα πιο νόστιμα θαλασσινά. Σε συνδυασμό με τη ρετσίνα γίνονται ένα εκπληκτικός μεζές. Αν θέλετε, μπορείτε να τα συνοδέψετε με ένα χιονάτο ριζάκι και θα έχετε ένα εύκολο φαγητό για όλη την οικογένεια.

Υλικά

30-40 μύδια φρέσκα (αναζητήστε τα μύδια Ολυμπιάδας)
150 ml ρετσίνα
1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε ροδέλες
1-2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
3 – 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
3 κλωναράκια δεντρολίβανο, φρέσκο
2-3 κλωναράκια ρίγανη, φρέσκια
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Διαδικασία
 

ΒΗΜΑ 1 Βάζω τα μύδια σε μια λεκανίτσα με παγωμένο και αλατισμένο νερό για 2-3 ώρες ώστε να καθαριστούν από την άμμο και να μπορέσω να απομακρύνω ευκολότερα τα ξένα σώματα που είναι κολλημένα πάνω στο κέλυφος.
ΒΗΜΑ 2 Κατόπιν, παίρνω κάθε μύδι ξεχωριστά και με ένα μαχαίρι αρχίζω να απομακρύνω τα ασβεστολιθικά σώματα ή κάποιες μικρές πεταλίδες. Μετά, τραβάω δυνατά και προς τα έξω τον προ προσαγωγό του μυδιού δηλαδή, το σκληρό, ινώδες γένη και το ξεπλένω με άφθονο νερό.
ΒΗΜΑ 3 Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα) και σοτάρω σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τις πιπεριές και τα σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 3 λεπτά ακόμη. Προσθέτω την ντομάτα, τη μουστάρδα, την πάπρικα και τον δεντρολίβανο και μαγειρεύω για 8-10 λεπτά.
ΒΗΜΑ 4  Παράλληλα βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνω τα μύδια, προσθέτω τη ρίγανη, τα ραντίζω με τη ρετσίνα και σκεπάζω την κατσαρόλα με το καπάκι της. Αχνίζω τα μύδια για 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Πετάω όσα από αυτά παραμείνουν κλειστά και με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρω τα αχνισμένα μύδια μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Προσθέτω περίπου ½ φλιτζάνι ζωμό από το άχνισμα των μυδιών και ανακατεύω απαλά. Αφήνω να πάρουν 1 βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ