Ντίνα Νικολάου: Λαχταριστή τάρτα με μεσογειακή ζύμη, γλυκοπατάτες και κρεμμύδια - Θα την αγαπήσετε!

Οι γλυκοπατάτες τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει πολλούς φανς στην Ελλάδα

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
100 γρ. ελαιόλαδο SPARTA TRUFFLE + 1 κουτ. σούπας επιπλέον, για την ταρτιέρα
50 ml γάλα
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη ή θυμάρι, τριμμένα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
Για την κρέμα
350 ml γάλα
40 γρ. αγελαδινό βούτυρο
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκοι αυγών
1 μικρή γλυκοπατάτα, τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη
50 γρ. γλυκιά γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Για την επιφάνεια

1 μεγάλη γλυκοπατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε λεπτές φέτες
2 κρεμμύδια κόκκινα, κομμένα σε φετάκια

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τη ζύμη: Βάζω το κοσκινισμένο αλεύρι σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο και τρίβω τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώσπου να ετοιμάσω μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτω το γάλα, το αυγό, τη ρίγανη (ή το θυμάρι) και το αλάτι και ανακατεύω με τα χέρια όλα τα υλικά μαζί, χωρίς να επιμείνω ιδιαίτερα, μέχρι να ετοιμάσω ζύμη, όχι απαραίτητα ομοιόμορφη. Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη, και την βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσω.

ΒΗΜΑ 2 Ξετυλίγω τη ζύμη. Σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 28 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.

ΒΗΜΑ 3 Λαδώνω την ταρτιέρα με τη 1 κουτ. σούπας λάδι και στρώνω το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τα τοιχώματα.

ΒΗΜΑ 4 Για τη κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα, χωρίς να τα αφήσω να κάψει.

ΒΗΜΑ 5 Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και, όταν λιώσει, ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το ανακατεύω αμέσως με το σύρμα. Το καβουρδίζω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Σταδιακά και χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, ρίχνω το γάλα. Ζεσταίνω το μείγμα αυτό για λίγα λεπτά, χωρίς να σταματήσω το ανακάτεμα, μέχρι η κρέμα να δέσει σχετικά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τους κρόκους, την τριμμένη γλυκοπατάτα και τη γραβιέρα, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και σκεπάζω την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω στην επιφάνεια της κρέμας, για να μην σχηματιστεί κρούστα. Αφήνω κατά μέρος.

ΒΗΜΑ 6 Για την τάρτα: Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνω τις φέτες γλυκοπατάτας και τις μπλανσάρω για 3 λεπτά. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν.

ΒΗΜΑ 7 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Αδειάζω την κρέμα μέσα στην ταρτιέρα και ισιώνω με ένα κουτάλι. Τοποθετώ τις φέτες γλυκοπατάτας και κρεμμυδιών εναλλάξ και κυκλικά μέχρι να καλύψω όλη την επιφάνεια της κρέμας. Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ