Τάρτα με κρέμα εσπρέσο & Σμέουρα - Ύμνος στη γεύση από την Ντίνα Νικολάου

Γιορτινή τάρτα, τέλεια για τα ιδιαίτερα καλέσματα. Αν θέλετε μπορείτε να διαλέξετε διάφορα κόκκινα φρούτα για μεγαλύτερη χρωματική ποικιλία

ΥΛΙΚΑ
100 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
80 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. σκόνη κακάο, καλής ποιότητας
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
Για την κρέμα εσπρέσο
300 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας καφέ εσπρέσο, σκόνη
200 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ. βούτυρο Lurpak
50 ml λικέρ καφέ
Για την επιφάνεια
200 γρ. φρέσκα σμέουρα
Ζάχαρη άχνη
Λίγο πετιμέζι

 

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 

ΒΗΜΑ 1: Για τη ζύμη: Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω το αλεύρι και το κακάο, κοσκινισμένα, χτυπάω μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά και τέλος ρίχνω το αυγό. Χτυπάω για λίγο ακόμη, μέχρι να φτιάξω μια εύπλαστη ζύμη, την οποία πλάθω σε μπάλα, τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο.

ΒΗΜΑ 2: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20-22 εκ.

ΒΗΜΑ 3: Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη την ανοίγω επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 24 εκ. και πάχους ½ εκ. Το στρώνω προσεκτικά στη βουτυρωμένη φόρμα. Κόβω ένα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί και το τοποθετώ επάνω από τη ζύμη. Γεμίζω την ταρτιέρα με ρεβίθια ή ρύζι και ψήνω για 15 λεπτά. Βγάζω την ταρτιέρα από τον φούρνο, αφαιρώ τα ρεβίθια και το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα. Βγάζω την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.
 

ΒΗΜΑ 4: Για την κρέμα εσπρέσο: Βάζω στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, την άχνη και τον καφέ και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα με υφή γιαουρτιού.
 

ΒΗΜΑ 5: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω την λευκή σοκολάτα και το βούτυρο και τα ζεσταίνω σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το λικέρ καφέ. Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη για 20-25 λεπτά να γίνει χλιαρή.

ΒΗΜΑ 6: Ρίχνω την λιωμένη σοκολάτα στο μπολ με την χτυπημένη κρέμα και ανακατεύω απαλά με μια μαρίζ να ενωθούν τα δύο υλικά. Αδειάζω την κρέμα στην κρύα ταρτιέρα και βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.
 

ΒΗΜΑ 7: Για το σερβίρισμα: Βγάζω την τάρτα, αφαιρώ τη φόρμα και τοποθετώ σε μια πιατέλα. Στολίζω με τα φρέσκα σμέουρα, ραντίζω με λίγο πετιμέζι και πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη.

 

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ