Story of the Day: Πώς επέζησα από το αεροπορικό δυστύχημα - Η ατμόσφαιρα "πάρτι" - η τραγωδία - η φρίκη & το θαύμα

Γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε φαγητό, για να επιβιώσουμε ξεκινήσαμε να συζητάμε για το αδιανόητο -να φάμε  την παγωμένη σάρκα των νεκρών φίλων μας

Ο José Luís το 1972 κατάφερε να επιζήσει από μία αεροπορική τραγωδία. Τα όσα περιγράφει στην Natasha Holt , είναι σοκαριστικά και παράλληλα ένα μήνυμα για το πόση μεγάλη δύναμη μπορεί να έχει ο άνθρωπος και η αλληλεγγύη.

Καθώς περπατούσα προς το αεροπλάνο, μπορούσα να δω την αρραβωνιαστικιά μου, την Soledad, να με χαιρετάει από το μπαλκόνι του αεροδρομίου.

Ήταν στις 12 Οκτωβρίου 1972 και πετούσα από το σπίτι μας στην Ουρουγουάη για τη Χιλή για τέσσερις ημέρες, όπου μερικοί από τους φίλους μου έπαιζαν ράγκμπι εναντίον της σχολικής ομάδας των παλιών μαθητών.

Με είχε προσκαλέσει ο καλύτερος μου φίλος ο Gastón, για να δώσω αριθμούς στους παίκτες.

Υπήρχε μια ατμόσφαιρα πάρτι στο αεροπλάνο. Πήγα να καθίσω δίπλα στον Gaston αλλά κάποιος με απέτρεψε και έτσι κάθισα μια θέση πιο μπροστά.

Ύστερα από 90 λεπτά πτήσης πέσαμε σε τεράστια κενά αέρος.

Άκουσα τον πιλότο να φωνάζει: "Θέε μου δώσε μου δύναμη". Το αεροπλάνο πήγαινε κατευθείαν πάνω στο βουνό Έγινε μια τεράστια συντριβή όταν η πτέρυγα χτύπησε στα βράχια.

Έβαλα το κεφάλι μου ανάμεσα στα πόδια μου και έκλεισα τα μάτια μου. Ήμουν πεπεισμένος ότι θα πεθάνω στα 24.

Ο αέρας και το χιόνι με διαπερνούσαν καθώς το αεροπλάνο έπεφτε κάτω στα βράχια.  Όταν σταμάτησε, υπήρχε μια στιγμή απόλυτης σιωπής, ακολουθούμενη από κραυγές για βοήθεια.

Μπροστά μου, είδα ένα σωρό από πτώματα, αλλά πίσω μου δεν υπήρχε τίποτα. Το πίσω μέρος του αεροπλάνου είχε φύγει. Η δική μου ήταν η τελευταία σειρά αριστερά.

Πηδήξαμε έξω στο χιόνι αλλά ήταν τόσο πυκνό και βαθύ που βυθιστήκαμε μέσα του. Γύρισα πίσω στο αεροσκάφος όπου όλοι πηγαίναμε  στους τραυματίες. Υπήρχαν 27 από εμάς ζωντανοί, με 24 τραυματίες.

Είχα μια μικρή πληγή στο γόνατό μου. Η νύχτα έπεσε γρήγορα. Στο σκοτάδι ένιωσα τη θερμότητα του σώματος ενός άλλου άνδρα, του 19χρονου Roberto Canessa. Περάσαμε τη νύχτα μαζί, προσπαθώντας να κρατήσουμε ο ένας τον άλλο ξύπνιο. Αυτή η ανθρώπινη επαφή μας κράτησε ζωντανούς.

Το επόμενο πρωί χτίσαμε έναν τοίχο με βαλίτσες για να κρατήσουμε τον χειρότερο εχθρό μας, το κρύο μακριά  και ακούσαμε ένα ραδιόφωνο που βρήκαμε, περιμένοντας νέα για τη διάσωση μας.

Λιώσαμε το χιόνι στον ήλιο για να φτιάξουμε νερό και μοιραστήκαμε τα λιγοστά απομεινάρια φαγητού μεταξύ μας.

Μετά από 10 ημέρες ακούσαμε τα καταστροφικά νέα:  Είχαν σταματήσει να μας αναζητούν.Γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε φαγητό, για να επιβιώσουμε ξεκινήσαμε να συζητάμε για το αδιανόητο -να φάμε  την παγωμένη σάρκα των νεκρών φίλων μας. 

Και τότε συνέβη κάτι απίστευτο:  οι άντρες άρχισαν να λένε ότι αν πέθαναν θα έδιναν πρόθυμα το σώμα τους στους φίλους τους.

Αντιμετωπίζοντας το θάνατο, όλοι κάναμε ένα σύμφωνο αγάπης. Αλλά η κατανάλωση ανθρώπινης σάρκας δεν είναι εύκολη. Το στόμα μου δεν θα άνοιγε και δεν θα μπορούσα να καταπιώ. Αλλά τελικά, επικρατεί το ένστικτό της επιβίωσης.

Δεκαέξι ημέρες μετά το ατύχημα, ακούσαμε έναν ήχο σαν 300 άλογα να καλπάζουν προς εμάς. Καθώς προσπάθησα να σηκωθώ, όλα  καταστράφηκαν.

 Μια χιονοστιβάδα μας έθαψε κάτω από μέτρα συμπιεσμένου χιονιού. Όλο το οξυγόνο έφυγε από το αεροπλάνο. Το πόδι του φίλου μου Fito ήταν πάνω από το πρόσωπό μου, δημιουργώντας  ένα κενό αέρος αλλά με τόσο λίγο οξυγόνο ένιωσα ότι το σώμα μου θα παραδοθεί στο θάνατο.

Τότε ο Φίτο σηκώθηκε από το χιόνι από μερικούς από τους άλλους που είχαν διαφύγει από τη χιονοστιβάδα. Οι πνεύμονες μου γέμισαν με αέρα Σκάψαμε σαν ζώα για να σώσουμε τους άλλους, αλλά οκτώ από αυτούς πέθαναν.

Στις 12 Δεκεμβρίου , τρεις άνδρες ξεκίνησαν να πάνε με τα πόδια στη Χιλή για να φέρουν βοήθεια.

Ένας από αυτούς επέστρεψε αλλά , από θαύμα , οι δύο από αυτούς, ο  Roberto και ο  Nando,κατάφεραν να διασχίσουν τις Άνδεις με τα πόδια σε 10 μέρες. Η ιστορία τους έγινε βιβλίο και αργότερα ταινία με τον Ethan Hawke.

Αλλά έχουν αναφερθεί πολύ λίγα για τους άνδρες που έμειναν πίσω, χωρίς να ξέρουν αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν.

Πέρασε μια εβδομάδα και αποφάσισα ότι αν δεν έρθει βοήθεια μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, θα άφηνα τον  εαυτό μου να πεθάνει. Το δεξί μου πόδι έπαθε γάγκραινα και δεν μπορούσα να κινηθώ. Επίσης δεν μπορούσα να φάω.

Είχα χάσει 45 κιλά.

Δύο μέρες πριν παραδοθώ στο θάνατο , ακούσαμε από το ραδιόφωνο ότι ερχόταν βοήθεια. Μετά από 72 ημέρες, ο ήχος των ελικοπτέρων ήταν η πιο όμορφη μουσική. Κατέληξα να περνάω την πιο όμορφη παραμονή Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου πίνοντας σαμπάνια, όταν συνάντησα ξανά την  οικογένειά μου, αναφέρει στον Guardian o José Luís

Στο βουνό κρατούσα  ένα σημειωματάριο. Έγραψα ότι αν κατάφερνα να επιζήσω, θα παντρευόμουν  την Soledade και θα έκανα δική μου οικογένεια.

Όταν επέστρεψα έδωσα όλη μου την ενέργεια  στην οικογένειά μας και έκανα μια γαλακτοκομική φάρμα. Παρόλο που 16 από εμάς σώθηκαν οι οικογένειες από τη γειτονιά μας θρηνούσαν τους αγαπημένους τους που πέθαναν στην τραγωδία, οπότε πέρασε πολύ καιρός πριν να μπορέσω να μιλήσω γι' αυτό. 

Αλλά όταν ηρέμησα  ένιωσα έτοιμος να ξανασκεφτώ αυτό που είχε συμβεί. Άρχισα να γράφω για τους γενναίους φίλους που έχασα. Δεν κατάφεραν να ζήσουν αλλά εγώ  ήμουν τυχερός.

Έχω απολαύσει μια μακρά ζωή με την οικογένειά μου. τώρα ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τις θυσίες που έκαναν άλλοι για εμάς.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ