"Μίκρυνε ο κόσμος": Θρήνος για τον Αντώνη Καλογιάννη - Τα σπαραχτικά "αντίο" των Νταλάρα, Τσανακλίδου, Μάνου, Κραουνάκη, Μπάση, Κότσιρα (φώτο-βίντεο)

Ξεχώρισε για τα σπάνια ηχοχρώματα της φωνής του και για το ήθος του - Οι καλλιτέχνες που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του τον αποχαιρετούν 

Σε ηλικία 80 χρονών έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης, έπειτα από ανακοπή που υπέστη στο σπίτι του, Ήταν ένας καλλιτέχνης που ξεχώρισε  για το ήθος του και για την πλούσια σε ηχοχρώματα, ερωτική  φωνή του.

 Ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίες στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα. Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με τη Μαρία Φαραντούρη και αφού δημιούργησαν μια λαϊκή ορχήστρα, ξεκίνησαν συναυλίες με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.

Το 1970 αποφυλακίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί του έδωσαν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας. Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επέστρεψε στην Ελλάδα και τραγούδησε σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα.

 

Καλό ταξίδι Αντώνη! Τιμή μου που μοιράστηκα τη σκηνή μαζί σου... ??

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Mpasis - Δημήτρης Μπάσης στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

 

Ο Αντώνης Καλογιάννης τραγούδησε κατεξοχήν για τον έρωτα. Συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες (Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα κ.α.) και ποιητές στιχουργούς (Γιάννης Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.α.)

 

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε Αντώνη Καλογιάννη...

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Κότσιρας - Yiannis Kotsiras στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

 

Τραγούδησε, μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού, στον δίσκο του Δήμου Μούτση "Συνοικισμός Α", που κυκλοφόρησε το 1972. Επίσης τραγούδησε, μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, στον δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου "Γράμματα στο Μακρυγιάννη", που κυκλοφόρησε το 1979.

 

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στο χώρο του τραγουδιού. Ο Μίκης Θεοδωράκης αποχαιρέτησε τον παλιό του φίλο και συνεργάτη με συγκινητικό τρόπο.

 

ΑΥΤΟ ???

Δημοσιεύτηκε από Stamatis Kraounakis στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

 

Ο ένας μετά τον άλλο, οι καλλιτέχνες που είχαν συνεργαστεί μαζί του και τον γνώριζαν , απευθύνουν στον σπουδαίο τραγουδιστή το δικό τους "ύστατο χαίρε".

 

Ο αγαπημενος, καλος μου φιλος απ' τα παλια, ο Αντωνης Καλογιαννης δεν ειναι μαζι μας πια.Ας ειναι ελαφρυ το χωμα που θα τον σκεπασει.

Δημοσιεύτηκε από Tania Tsanaklidou στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

 

"Μικραίνει ο κόσμος" - Το σπαραχτικό αντίο του Γιώργου Νταλάρα

Με συγκινητικό τρόπο αποχαιρετά ο Γιώργος Νταλάρας τον Αντώνη Καλογιάννη:

"Μικραίνει ο κόσμος… Η φωνή του Αντώνη γέμισε τα σπίτια των ανθρώπων για πολλές δεκαετίες με ωραία τραγούδια. Τους συντρόφευσε στις χαρές και τις λύπες τους. Και πάνω απ’ όλα ο Αντώνης Καλογιάννης, με ταπεινότητα και σθένος, ταξίδεψε τα τραγούδια του Μίκη σ’ όλο τον κόσμο σε χρόνια δύσκολα.

Δεσποινάκι, Ελένη, η σκέψη και η αγάπη μας είναι κοντά σας", έγραψε ο γνωστός τραγουδιστής σε ανάρτηση στο Facebook

 

 

Μικραίνει ο κόσμος… Η φωνή του Αντώνη γέμισε τα σπίτια των ανθρώπων για πολλές δεκαετίες με ωραία τραγούδια. Τους...

Δημοσιεύτηκε από Γιώργος Νταλάρας στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

 

Τα αξέχαστα τραγούδια του Μάριου Τόκα που ερμήνευσε ο Αντώνης Καλογιάννης

"Με μεγάλη μας λύπη αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας Αντώνη Καλογιάννη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Το μακρινό 1984 ο Αντώνης Καλογιάννης δίνει φωνή στην «Αννούλα του Χιονιά» και τραγουδάει «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», δύο από τα πιο τρυφερά και διαχρονικά τραγούδια του Μάριου Τόκα.

 

Για τον Αντώνη Καλογιάννη το αντίο, σήμερα ...?

Δημοσιεύτηκε από Afroditi Manou στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021

 

Στον ίδιο δίσκο, τον δίσκο «Μικρά Ερωτικά», ο Αντώνης Καλογιάννης ερμηνεύει μοναδικά και το «Δεν κλαίω» σε ποίηση του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου. Ένα τραγούδι – σταθμό στην μουσική πορεία του Μάριου Τόκα, ένα τραγούδι ερωτικό και ταυτόχρονα βαθιά πολιτικό.

 



Ήταν για εμάς μεγάλη η συγκίνηση και τιμή, όταν ο Αντώνης Καλογιάννης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας να συμμετάσχει στο πρώτο μεγάλο, τιμητικό αφιέρωμα για τον Μάριο Τόκα το 2010, μετα το θάνατό του, μαζί με το Δημήτρη Μητροπάνο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Θα τον θυμόμαστε και θα τον τιμούμε για πάντα.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, αναφέρουν οι διαχειριστές της επίσημης σελίδας του Μάριου Τόκα στο Instagram.

 

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπ. Πολιτισμού

«Από τη στιγμή που τον ανακάλυψε τυχαία ο Μίκης Θεοδωράκης και τον ανέβασε στη σκηνή, στις ιστορικές του συναυλίες, μέχρι το αποκορύφωμα της επιτυχίας του, ο Αντώνης Καλογιάννης υπήρξε πάντα ένας δημοφιλής καλλιτέχνης και ένας ευγενής άνθρωπος» αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τον Αντώνη Καλογιάννη, σε συλλυπητήριο μήνυμά της.

«Είπε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δισκογραφίας, αλλά κι ένα πλήθος, αγαπητών στο κοινό, τραγουδιών, την περίοδο που ασχολήθηκε κυρίως με το ‘'ελαφρύ'', ερωτικό τραγούδι. Ο Καλογιάννης με την εκφραστική ερμηνεία του, ανάμεσα στο τραγούδι και την γλυκιά αφήγηση, ήταν οικείος και εξέπεμπε τρυφερότητα. Τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να μας τον θυμίζουν, όπως και το ήθος και τη σεμνότητά του».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ