Κίνα: "Τα αγόρια είναι πολύ "θηλυπρεπή" - πρέπει να γίνουν αρρενωπά" - Φταίνε οι σταρ της μουσικής & τα μοντέλα" (φώτο)

Ο οδηγός εκπαίδευσης που προκαλεί αντιδράσεις

Μία ανακοίνωση από το υπουργείο παιδείας της Κίνας προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι νεαροί Κινέζοι έχουν γίνει πολύ "θηλυπρεπείς". Πολλοί χρήστες στο διαδίκτυο κάνουν λόγο για σεξιστικό μήνυμα, ενώ κάποιοι λένε ότι γι' αυτό ευθύνονται οι Κινέζοι σταρ και τα μοντέλα.

Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει ανησυχίες ότι τα πιο δημοφιλή "αρσενικά πρότυπα" της χώρας δεν είναι πλέον αρρενωπά αθλητικά πρόσωπα όπως οι "ήρωες του στρατού". 

Ακόμη και ο Πρόεδρος Xi Jinping, γνωστός λάτρης του ποδοσφαίρου προσπαθεί από καιρό να καλλιεργήσει την προβολή σταρ που προέρχονται από τον αθλητισμό .

 

 

 

 

Έτσι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο παιδείας εξέδωσε μία ανακοίνωση που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον απώτερο σκοπό της: Η «Πρόταση για Αποτροπή της Θηλυκοποίησης των Εφήβων Αντρών» καλεί τα σχολεία να αναδιαμορφώσουν πλήρως το πρόγραμμα φυσικής αγωγής και να ενισχύσουν τις προσλήψεις καθηγητών. 

 

 

Το κείμενο της ανακοίνωσης, περιλαμβάνει συμβουλές για στρατολόγηση συνταξιούχων αθλητών και προσώπων από το χώρο του αθλητισμού αλλά και «δυναμική ανάπτυξη» συγκεκριμένων σπορ , από χώρους όπως το ποδόσφαιρο με προοπτική την «καλλιέργεια της αρρενωπότητας των μαθητών».  

 

 

Πρόκειται για μια αποφασιστική κίνηση σε μια χώρα όπου τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπουν στην πραγματικότητα τίποτα άλλο εκτός από «αστραφτερούς, κοινωνικά υπεύθυνους» σταρ. Ωστόσο υπήρχαν από πριν  σημάδια ότι θα γίνει μια τέτοια κίνηση. 

 

 

Τον περασμένο Μάιο ο εκπρόσωπος του ανώτατου συμβουλευτικού σώματος της Κίνας , Si Zefu είχε πει ότι "πολλοί νεαροί Κινέζοι γίνονται αδύναμοι, δειλοί και αυτοκαταστροφικοί".

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρχε μια τάση μεταξύ των νεαρών Κινέζων προς την «θηλυκοποίηση», η οποία «αναπόφευκτα θα βάλει σε κίνδυνο την επιβίωση και την ανάπτυξη του κινεζικού έθνους, αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά». 

 

 

Ο Si Zefu είπε ότι γι' αυτό φταίει το οικογενειακό περιβάλλον καθώς τα περισσότερα αγόρια μεγαλώνουν με τις μητέρες ή τις γιαγιάδες τους, ενώ υποστήριξε, ότι  η αυξανόμενη απήχηση ορισμένων εγχώριων σταρ συμβάλει στο να μη θέλουν πια τα αγόρια να γίνουν ήρωες του στρατού.

 

 

 

 

 

Έτσι προτείνει στα σχολεία να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο να διασφαλιστεί ότι οι νεαροί Κινέζοι λαμβάνουν ισορροπημένη εκπαίδευση και μόρφωση, αναφέρει το BBC

 

 

"Τι φοβούνται; Να μη γίνουν οι άντρες ίδιοι με τις γυναίκες "

 

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των αντιδράσεων στην ανακοίνωση είναι αρνητική. Εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι με αναρτήσεις στα Social Media, εκφράζουν την αγανάκτηση και το θυμό τους και χαρακτηρίζουν το μήνυμα σεξιστικό.

"Είναι η "θηλυκοποίηση" ένας εξευτελιστικός και υποτιμητικός όρος;" , έγραψε ένας χρήστης στο Weibo, λαμβάνοντας πάνω από 20.000 like. "Τα αγόρια είναι κι αυτά άνθρωποι. Είναι συναισθηματικά, ευγενικά ' ή συνεσταλμένα, αυτά είναι ανθρώπινα χαρακτηριστικά" , έγραψε ένας άλλος.

 

 

"Τι φοβούνται; Ότι οι άντρες θα γίνουν ίδιοι με τις γυναίκες;" ρωτά ένας τρίτος.

«Υπάρχουν 70 εκατομμύρια περισσότεροι άντρες από ό,τι γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Καμία χώρα παγκοσμίως δεν έχει τέτοιο ποσοστό. Δεν είναι αυτό αρκετά αρρενωπό;», σημείωσε έτερος χρήστης. «Καμία από αυτές τις προτάσεις δεν προήλθε από γυναίκες», παρατήρησε ένας άλλος χρήστης, και σημειώνει: Μπορεί ακριβώς εκεί να βρίσκεται το θέμα. Έχουν γραφτεί πολλά για το πώς διαμορφώνεται η ηγεσία στην Κίνα και το ποιοι έχουν κυρίαρχες θέσεις.

 

 

Ωστόσο υπήρξε θετική αντίδραση από μία μερίδα των ΜΜΕ. Η εφημερίδα Global Times αναφέρει ότι "κέρδισε κάποια υποστήριξη η κυβέρνηση"

Στην πλατφόρμα Sina Weibo, τα σχόλια στρέφονται εναντίον των αντρών celebrities που κατηγορούνται  ότι φέρουν ευθύνη. Οι "κατηγορίες" αφορούν  κυρίως εκείνους που είναι γνωστοί ως «μικρά φρέσκα κρεατάκια» - μια λέξη που έχει γίνει καραμέλα και αναφέρεται σε νεαρούς, Κινέζους διασήμους «λαμπερούς, περιποιημένους και με ντελικάτες φιγούρες». 

 

 

Η αγορίστικη μπάντα  TF Boys και ο Κινέζος τραγουδιστής Lu Han εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, όπως επίσης και πολλοί σταρ της K-pop. 

 

 

 

 

Παρά το γεγονός ότι αθλητές του μπάσκετ όπως ο Yao Ming έχουν κερδίσει παγκόσμια φήμη, είναι αξιοσημείωτο ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται ιδιαίτερη μνεία για το ποδόσφαιρο.

 

 

 

 

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ο πρόεδρος  Σι Τζινπίνγκ είχε εκφράσει ξανά στο παρελθόν τις ελπίδες του να γίνει η χώρα «ποδοσφαιρική υπερδύναμη» μέχρι το 2050.  Ωστόσο οι επανειλημμένες προσπάθειες του για την άνοδο του ποδοσφαίρου απέτυχαν και χαρακτηρίστηκαν   αδύνατο κατόρθωμα. 

 

 

 

 

Και η απάντηση σε αυτές τις προσπάθειες ήταν αυτή:  Δύο χρόνια πριν Marcello Lippi, ο οποίος οδήγησε την Ιταλία να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2006, παραιτήθηκε από  προπονητής της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Κίνας.

 

 

Εν το μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει τους τελευταίους μήνες την εισαγωγή και προώθηση νέων "ανδρικών προτύπων" για νεαρούς Κινέζους.   

Σε ότι αφορά στις γυναίκες, η πανδημία του Covid- 19 λειτούργησε ως μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί η σπουδαιότητα  του ρόλου τους στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Επιπλέον, τα περσινά κατορθώματα της Κίνας στο διάστημα βοήθησαν στην προώθηση προσωπικοτήτων όπως η Zhou Chengyu, μιας από τις τρεις γυναίκες πίσω από την αποστολή του κινεζικού Chang'e 5 στη Σελήνη.  

 

 

 

 

Ωστόσο, όπως ανέφερε  πέρυσι ο Si Zefu, για τους νεαρούς Κινέζους το ενδιαφέρον για δυνατούς και ατρόμητους στρατιώτες, αστυνομικούς ή πυροσβέστες έχεις φθίνει.

Το φαινόμενο των «little fresh meats» συνεχίζει να είναι δοκιμασμένη επιτυχία, αλλά οι νεαροί άντρες celebrities δυσκολεύονται να παρεκκλίνουν από την clean cut εικόνα.   

Τα τελευταία χρόνια, τα μέσα ενημέρωσης παλεύουν να επιτρέψουν σε νεαρούς σταρ να εμφανίζονται στις κινεζικές οθόνες με τατουάζ ή σκουλαρίκια.

Και ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της Κίνας δέχθηκε σφοδρή κριτική στο διαδίκτυο το 2019 όταν δημοσίευσε μια φωτογραφία του που τον δείχνει να καπνίζει. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ