Συναγερμός από την Europol: Πουλάνε στα αεροδρόμια αρνητικά τεστ κορωνοϊού - Πλαστά πιστοποιητικά για 300 ευρώ

Η προειδοποίηση ακολουθεί την σύλληψη πολλών υπόπτων

Η Europol εφιστά την προσοχή των ταξιδιωτών στην πώληση στα αεροδρόμια πλαστών πιστοποιητικών αρνητικών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό από το οργανωμένο έγκλημα έναντι έως και 300 ευρώ.

Η προειδοποίηση ακολουθεί την σύλληψη πολλών υπόπτων που πωλούσαν τέτοια πλαστά πιστοποιητικά στα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και online, με προώθηση μέσω SMS, στην Ισπανία και την Ολλανδία.

Πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και άλλες χώρες, ζητούν από τους ταξιδιώτες πιστοποιητικό αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εγκληματίες θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για την κατασκευή και πώληση πλαστών πιστοποιητικών για διαγνωστικά τεστ για την Covid-19, όσο παραμένουν οι περιορισμοί στα ταξίδια λόγω της πανδημίας», προειδοποιεί η Europol.

«Με δεδομένο το εύρος των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων, με τους εκτυπωτές υψηλής ποιότητας και τα ποικίλα λογισμικά, οι πλαστογράφοι είναι ικανοί να κατασκευάσουν πλαστά πιστοποιητικά υψηλής ποιότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας με έδρα την Χάγη. Πριν από 10 ημέρες, ύποπτος για πώληση πλαστών πιστοποιητικών συνελήφθη στο βρετανικό αεροδρόμιο του Λούτον.

Στις αρχές του Νοεμβρίου, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα στο πλαίσιο της εξουδετέρωσης δικτύου διάθεσης πλαστών πιστοποιητικών αρνητικών τεστ για τον κορονοϊό με την χρησιμοποίηση του ονόματος υπαρκτού εργαστηρίου, σύμφωνα και με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το δίκτυο διέθετε τα πλαστά πιστοποιητικά στο αεροδρόμιο του Παρισιού Ρουασί-Σαρλ-Ντε-Γκολ έναντι 150-300 ευρώ.

Στην Ισπανία, η αστυνομία συνέλαβε άνδρα που πωλούσε διαδικτυακά τέτοια πιστοποιητικά έναντι 40 ευρώ και στην Ολλανδία άτομα προωθούσαν τέτοια έγγραφα μέσω SMS.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ