MacKenzie Scott Bezos: Η κυρία 60 δις δολάρια - Από πρώτη υπάλληλος της Amazon έγινε η μεγαλύτερη φιλάνθρωπος του κόσμου

Τον Ιούλιο μόνο έδωσε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα ευρύ φάσμα ΜΚΟ

Η MacKenzie Scott Bezos είναι πλέον μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο με την ίδια να εξελίσσεται από μια απλή υπάλληλο στην μεγαλύτερη φιλάνθρωπο.

Μετά το χρυσό διαζύγιο με τον Bezos η MacKenzie Scott έχει αποκτήσει μια αμύθητη περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων. Ωστόσο η ίδια φαίνεται να «κοιτά« προς την φιλανθρωπία και να δίνει τα λεφτά της για καλό σκοπό.

Όσο ο CEO της Amazon Jeff Bezos δημιουργούσε τον κολοσσό στο γκαράζ του σπιτιού του εκείνη τον βοήθησε με το ξεκίνημα του συγκεκριμένου εγχειρήματος, ενώ κατόρθωσε κατα την διάρκεια του γάμου της να κρατήσει ένα χαμηλό προφιλ.

Ο κόσμος ήξερε λίγα για την συγγραφέα και μητέρα 4 παιδιών που βοήθησε τον Bezos να γίνει ο πλουσιότερος άνδρας του κόσμου. Ακόμα και μετά το διαζύγιό τους η MacKenzie έμεινε έξω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η ίδια ανακοίνωσε δε τον Ιούλιο ότι δίνει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα ευρύ φάσμα μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Θα μπορούσε κάλλιστα με τα χρηματα που διαθέτει να δημιουργήσει έναν οργανισμό, που θα της επέφερε ταυτόχρονα και κέρδη,.

Ωστόσο εκείνη επέλεξε έναν άλλο δρόμο, σύμφωνα και με το marker.medium.com. Έδωσε 116 επιχορηγήσεις σε μικρές οργανώσεις , ενώ αρνήθηκε ακόμα και τις ευχαριστίες από οργανώσεις που την ρώτησαν πως μπορούσαν να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους. 

Επέλεξε λοιπόν μικρότερες οργανώσεις με διαφυλετική ή γυνακεία ηγεσία. Αν και η ίδια δεν έχει μιλήσει συνεντεύξεις της από συνομιλίες με ανθρώπους το περιβάλλοντός της, αλλα και από δημόσια έγγραφα προκύπτει ότι η Scott είχε μια περίπλοκη σχέση της με χρήματα καθώς όταν ήταν έφηβη η οικογένειά της βίωσε μια μεγάλη οικονομική αναταραχή.

Η πρώην σύζυγος του Jeff Bezos εγάλωσε πλουσιοπάροχα, σε ένα σπίτι στην Καλιφόρνια σύμφωνα και με τα αρχεία της κυβέρνησης.

Ο πατέρας της, Jason Baker Tuttle, διοικούσε μια εταιρεία επενδύσεων στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ η μητέρα της, Holiday, ήταν ενεργή στη φιλανθρωπική σκηνή - μια έκθεση της δεκαετίας του 1970 από το διάσημο Μουσείο Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο αναφέρει ότι η μητέρα της προήδρευσε μιας ομάδας συγκέντρωσης χρημάτων που οργάνωσε δείπνο εννέα πιάτων για να συγκεντρώσετε χρήματα για το μουσείο.

Στο γυμνάσιο, η Scott πήγε στο Hotchkiss ένα ελίτ οικοτροφείο του Κοννέκτικατ με γήπεδο γκολφ εννέα οπών και λίμνη στην πανεπιστημιούπολη.  Στο σχολείο την συνεπήρε η μυθοπλασία και η ελπίδα της ήταν να πάει στο Πρίνστον και να σπουδάσει.

Αλλά το 1987, η οικονομική ασφάλεια της οικογένειάς της κατέρρευσε. Ένα χρόνο νωρίτερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αρχίσει να ερευνά τον πατέρα της και την εταιρεία επενδύσεών του μετά από καταγγελία. Τον Μάρτιο του 1987, οι γονείς της υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης.

Η οικογένεια μετακόμισε από την Καλιφόρνια στη Φλόριντα και παρόλο που ο πατέρας της ​​υπέβαλε αίτηση για να ξεκινήσει μια άλλη εταιρεία επενδύσεων, ωστόσο ένας διοικητικός δικαστής απέρριψε την αίτηση.

Χρόνια αργότερα και ενώ έχει γράψει ήδη μερικά βιβλία η MacKenzie και ο Jeff Bezos θα ξεκινήσουν σε ένα γκαράζ την Amazon και λίγο αργότερα θα μεταφέρουν την εταιρία σε ένα μικρό γραφείο.

Η ίδια θα δουλέψει σαν λογίστρια στην αρχή, ενώ πηγές προσκείμενες σε εκείνη αναφέρουν ότι έμοιαζε πολύ χαρούμενη με αυτό που έκανε.

Μέχρι το 2013 το ζευγάρι άξιζε 25 δισεκατομμύρια δολάρια και είχε τέσσερα παιδιά, ηλικίας επτά έως δώδεκα ετών.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Bezos ανακοίνωσε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι αυτός και η MacKenzie ​​χώρισαν για να «συνεχίσουν την κοινή μας ζωή ως φίλοι».

Αμέσως μετά, ο National Enquirer αποκάλυψε ότι ο Bezos είχε σχέση με την παρουσιάστρια Lauren Sánchez.

Ο Bezos απάντησε με μια ανάρτηση Medium λέγοντας ότι είχε εκβιαστεί από τον εκδότη του National Enquirer και δεσμεύτηκε να ανακαλύψει ποιος είχε διαρρεύσει τα κείμενα στον Enquirer. (Μια έκθεση της Wall Street Journal επισημαίνει τον αδερφό του Sanchez, ο οποίος είπε ότι πούλησε τα κείμενα για 200.000 $.).

Τον Απρίλιο του 2019, η Scott δημοσίευσε το πρώτο της tweet για να καθορίσει τους όρους του διαζυγίου τους.

Του έδωσε το 75% των μετοχών τους από την Amazon και τον έλεγχο των ψήφων των μετοχών της, γεγονός που της άφησε μερίδιο 4% (στην Amazon) αξίας περίπου 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από τότε η MacKenzie Scott έχει αρχίσει να δίνει χρήματα με τέτοιο τρόπο που μπορεί να αλλάξει την έννοια της φιλανθρωπίας.

Σε μια δημοσίευση στο Medium, η Scott είπε ότι αυτή και η ομάδα της είχαν ελέγξει εκατοντάδες οργανισμούς τους τελευταίους μήνες και τελικά δώρισαν 4,158 δισεκατομμύρια δολάρια σε 384 ομάδες, τις οποίες κατονόμασε στην ανάρτησή της.

Οι παραλήπτες περιλαμβάνουν κοινοτικά κολέγια και πανεπιστήμια όπως το Blackfeet Community College στη Montana τράπεζες τροφίμων και παρόχους γευμάτων όπως η Feeding America.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι ο προσωπικός πλούτος του οποιουδήποτε είναι προϊόν μιας συλλογικής προσπάθειας και των κοινωνικών δομών που παρέχουν ευκαιρίες σε κάποιους ανθρώπους και εμπόδια σε αμέτρητους άλλους», είχε πει σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει η MacKenzie Bezos.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ