ΑΠΘ: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές τους (βίντεο)

Στο επίκεντρο δύο καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε μετά και τις αποκαλύψεις που έκανε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, με φοιτήτριες του ΑΠΘ να καταγγέλουν τώρα ότι δέχτηκαν σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές τους.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, μετά και τα όσα αποκάλυψε η Μπεκατώρου έγιναν κλαταγγελίες από φοιτήτριες του ΑΠΘ ενώ τώρα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό. Οι καταγγελλόμενες πράξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την Εισαγγελία, αφορούν το διάστημα 2009 και μεταγενέστερα. Το αδίκημα που ερευνάται είναι αυτό του βιασμού και όποια άλλη πράξη προκύψει. 

Την εισαγγελική παρέμβαση είχε ζητήσει και ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. 

 

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες

Μιλώντας στο Mega μια φοιτήτρια του ΑΠΘ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:

«Δέχτηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας, ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές.

Αυτός ο άνθρωπος μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε τον φόβο στην ψυχή μου και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη. Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που υπέστη τέτοια ταπείνωση. Καταθέτω την ψυχή μου με πλήρη επίγνωση των συνεπειών».

Μάλιστα η γυναίκα που είναι πλέον μητέρα επέστρεψε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όταν πια ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε πάρει σύνταξη.

 

Καταγγελία έγινε όμως και από φοιτήτρια της Φιλοσοφικής η οποία είπε ότι:

«Με σήκωσε από την καρέκλα για να με αγκαλιάσει και να με συγχαρεί! Δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Κόλλησε πάνω μου το σώμα του, ένιωθα την ανάσα του στον λαιμό μου. Είχα παγώσει, οι σφυγμοί μου είχαν ανεβεί, σκέφτηκα μόνο να προστατέψω την κοιλιά μου. Με έσφιξε και άρχισε να τρίβεται πάνω μου».

Στην συνέχεια έχουν ακολουθήσει και αλλες καταγγελίες από φοιτήτριες ενώ ο Πρύτανης του ΑΠΘ είπε ότι «δεν πρέπει να φοβηθεί κανείς» να μιλήσει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ