Ψηφιακό πιστοποιητικό: Τι είναι και πως θα λειτουργεί - Δεν θα είναι διαβατήριο, τι θα ισχύει για τα ταξίδια

Αεροπορικές εταιρείες δοκιμάζουν ήδη το ψηφιακό διαβατήριο υγείας... 

 

Ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει ο πρωθυπουργός στις χώρες της Ε.Ε προκειμένου να διευκολύνει τις ελεύθερες μετακινήσεις. Ανοίγουν 4 νέα εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα. Συμμετοχή Μητσοτάκη στην σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα σε επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  σημειώνει ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών - μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας» και προσθέτει «για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Τι είναι όμως το ψηφιακό πιστοποιητικό; 

Το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή κωδικού QR και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό. Αν δηλαδή έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, από ποιο εμβόλιο, αλλά και οι σχετικές ημερομηνίες. 

Σε δημοσίευμα του Bloomberg για τη στρατηγική της Κομισιόν, τονίζεται πως έχει ήδη δρομολογηθεί ο καθορισμός ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Το δίκτυο επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού «μπορεί να αναγνωριστεί και να χρησιμοποιηθεί σε συστήματα υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ -και το οποίο θα μπορούσε να αναβαθμιστεί παγκοσμίως υπό τον συντονισμό του ΠΟΥ».

 

 

 

Ταραντίλης: Δεν θα είναι διαβατήριο 

Για την ανταπόκριση στην Ευρώπη της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο κ. Ταραντίλης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για διαβατήριο και δεν θα επιβάλλεται. Θα είναι απλά, εξήγησε, κωδικοποίηση για όλη την Ευρώπη, ώστε όταν κάποιος μετακινείται, αντί να του ζητούν να κάνει τεστ, να δείχνει το πιστοποιητικό και άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται από μία χώρα σε μια άλλη αναφέρει το ΑΠΕ.

Σημείωσε ότι τώρα όταν κάποιος έρχεται από μία χώρα σε μία άλλη του ζητάμε να κάνει τεστ, κάτι που ενδεχομένως δεν θα χρειάζεται αν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επισήμανε πως αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα καθώς είναι τουριστική χώρα και θα μειώσει τη γραφειοκρατία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ