Μας έλειψε το σινεμά! - Ας ταξιδέψουμε στις 10 πιο εντυπωσιακές κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου (φώτο)

Δύο από τις πιο εντυπωσιακές κινηματογραφικές αίθουσες στον κόσμο  βρίσκονται στη Γαλλία την "πατρίδα" των σινεφίλ 

Τίποτα δεν συγκρίνεται με το να παρακολουθείς μία αριστουργηματική ταινία σε μία σκοτεινή αίθουσα. Δράματα, πάθη, ερωτικές ιστορίες, αστυνομικά θρίλερ, παίρνουν άλλη διάσταση όταν τα βλέπεις στη μεγάλη οθόνη μέσα σε έναν κινηματογράφο.

Η πανδημία του κορονοϊού δυστυχώς έκανε όλους τους σινεφίλ ανά τον κόσμο να "θρηνήσουν" καθώς λόγω των "lockdown" οι κινηματογράφοι έκλεισαν επ' αόριστον.

Μία κινηματογραφική αίθουσα γίνεται ακόμα πιο "συναρπαστική", όταν από μόνη της είναι ένα επίτευγμα της "Art Deco" ή ένα παράδειγμα προς μίμηση στην αρχιτεκτονική ή στη διακόσμηση.

Εν μέσω καραντίνας,  μας έλειψε το σινεμά, και αποφασίσαμε να "ταξιδέψουμε" στις 20 πιο δημοφιλείς και εντυπωσιακές κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου. Δύο από αυτές  βρίσκονται στη Γαλλία την πατρίδα των σινεφίλ.

1. UGC Ciné Cité Les Halles

Φώτο: Telerama France

Η πρώτη είναι ο κινηματογράφος UGC Ciné Cité Les Halles , είναι ένα εντυπωσιακό συγκρότημα με 30 αίθουσες κι ένας χώρος στον οποίο συναντιούνται τόσο έμπειροι θεατές κινηματογραφικών ταινιών όσο και άνθρωποι που δεν είναι φανατικοί επισκέπτες του σινεμά, αναφέρει το γαλλικό Elle. 

2 La Piscine Edward Pailleron - Movie Theater

Φώτο: Bored Panda 

Για να παρακολουθήσετε ταινίες όπως ο "Τιτανικός" ή "Η ζωή του Πι" , η καταλληλότερη αίθουσα είναι ο κινηματογράφος La Piscine Edward Pailleron - Movie Theater στο Παρίσι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι βρίσκεται σε μια τεράστια εσωτερική πισίνα, η γιγαντιαία οθόνη βρίσκεται μπροστά της και οι θεατές κάθονται άνετα πάνω στα σκάφη πάνω στο νερό, για να παρακολουθήσουν την ταινία αναφέρει το hebdocine.com

3. Paramount Theatre,  Oakland

Φώτο: Time out 

Μία από τις πιο ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες στον κόσμο είναι το Θέατρο Παραμάουντ της Όκλαντ στην Καλιφόρνια. Το Paramount Theatre είναι μια αίθουσα συναυλιών 3.040 θέσεων Art Deco που βρίσκεται στο 2025 Broadway στο Downtown Oakland. Όταν χτίστηκε το 1931, ήταν το μεγαλύτερο θέατρο πολλαπλών χρήσεων στη Δυτική Ακτή, με 3.476 θέσεις

Elgin and Winter Garden Theatre Centre Καναδάς

Φώτο: Wikipedia

Οι αίθουσες Elgin and Winter Garden Theatres είναι δύο κινηματογράφοι που βρίσκονται στο Τορόντο του Καναδά. Το Winter Garden Theatre βρίσκεται επτά ορόφους πάνω από το Elgin Theatre . 

Φώτο: Wikipedia

Οι δύο κινηματογράφοι είναι τα τελευταία δείγματα αρχιτεκτονικής της περιόδου του βασιλιά Εδουάρδου, αναφέρει η Wikipedia.

5 Raj Mandir - Τζαϊπούρ- Ινδίες

Ονομάζεται "Το καύχημα της Ασίας" και λίγοι κινηματόγραφοι στον κόσμο μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν τόσο φανατικό και αφοσιωμένο κοινό, αναφέρει το turismito.com 

Το Raj Mandir Cinema είναι ένας κινηματογράφος στο Τζαϊπούρ  στην Ινδία.  Άνοιξε το 1976 και με τα χρόνια  έχει γίνει ένα δημοφιλές σύμβολο της Τζαϊπούρ.

Αυτό το "παλάτι" των ταινιών χωράει 1200 άτομα και γεμίζει κάθε μέρα . Ξεχωρίζει γιατί όπως στις ταινίες του Μπόλιγουντ σε μεταφέρει σε μία ονειρική ατμόσφαιρα που τη συνοδεύουν οι μυρωδιές των λουλουδιών. 

6 Grauman's chinese theatre

Φώτο: Discover Los Angeles 

Το Κινέζικο Θέατρο Γκράουμαν είναι ένας εμβληματικός  κινηματογράφος στην οδό 6925 της Λεωφόρου του Χόλυγουντ στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ. Βρίσκεται στην ιστορική Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.

Η άδεια για το κτίσιμο του Κινέζικου Θεάτρου δόθηκε μετά την επιτυχία του κοντινού Αιγυπτιακού Θεάτρου Γκράουμαν, το οποίο άνοιξε το 1922. Χτίστηκε μέσα σε 18 μήνες, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 1926. Επικεφαλής ήταν ο Σιντ Γκράουμαν. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 18 Μαΐου 1927 και το θέατρο έκανε πρεμιέρα με την ταινία The King of Kings του Cecil B. DeMille.

Από τότε έχει φιλοξενήσει πολλές πρεμιέρες ταινιών - συμπεριλαμβανομένου της πρώτης ταινίας της σειράς Ο Πόλεμος των Άστρων του Τζορτζ Λούκας[4] και τριών τελετών των Όσκαρ. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και διάσημα στοιχεία του θεάτρου αποτελούν οι τσιμεντόλιθοι που είναι τοποθετημένοι στο προαύλιο του θεάτρου, καθώς φέρουν τις υπογραφές και τα αποτυπώματα χεριών και ποδιών διάσημων κινηματογραφικών προσωπικοτήτων από τη δεκαετία του 1920 έως και σήμερα.

Cineteca - Μαδρίτη 

Φώτο: Spotahome

Στεγάζεται στα σφαγεία Matadero, που έκτοτε έχουν γίνει ένα τεράστιο πολιτιστικό κέντρο, η Cineteca ειδικεύεται στην παρουσίαση  ντοκιμαντέρ. Στο αμφιθέατρο Azcona, που πήρε το όνομά του από τον σεναριογράφο Rafael Azcona, οι Ισπανοί αρχιτέκτονες Josemaria de Churtichaga και Cayetana de la Quadra-Salcedo σχεδίασαν ένα απίστευτο διαχωριστικό μοτίβο σε σχήμα  καλαθιού για τους τοίχους και την οροφή που αφήνουν το φως να περάσει, αναφέρει η αμερικάνικη Vogue. 

8 Kino Lucerna - Πράγα

Φώτο: Kino Lucerna-  website
 

Εγκαινιάστηκε στις 3/12/1909 και φέτος γιορτάζει 110 χρόνια λειτουργίας. Είναι ένας από τους παλαιότερους κινηματόγραφους στην Ευρώπη και στον κόσμο. Στα καθίσματα του εμβληματικού κινηματογράφου που η διακόσμηση του είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παλατιού της Λουκέρνης, κάθισαν εκατομμύρια θεατές.

Στις οθόνες του προβλήθηκαν οι πιο διάσημες ταινίες, που τις πρεμιέρες τους παρακολούθησαν οι μεγάλοι σταρ που πρωταγωνιστούσαν σε αυτές, αναφέρει η ιστοσελίδα του ιστορικού κινηματογράφου. 

9. Museum Lichtspiele - Μόναχο 

Φώτο: Trip Advisor

Η παλαιότερη κινηματογραφική αίθουσα του Μονάχου άνοιξε το 1910. Απίστευτη ταπετσαρία, πολυέλαιοι και αγάλματα του Δαβίδ με φωτεινά κόκκινα χείλη στολίζουν το περίφημο αμφιθέατρο, αφιερωμένο σχεδόν αποκλειστικά στην προβολή μιούζικαλ. Ήταν το ιδανικό σκηνικό για τις προβολές του Rocky Horror Picture Show από το 1977 , αναφέρει η αμερικάνικη Vogue 

10 The Tuschinski Theater

Φώτο: Trip Advisor

To Pathé Tuschinski, ή θέατρο Tuschinski, είναι ένας κινηματογράφος στην Ολλανδία στο Άμστερνταμ, τον οποίο ίδρυσε  ο Abraham Icek Tuschinski το 1921 με κόστος 4 εκατομμύρια guilders.

Το εσωτερικό και το εξωτερικό είναι ένα εντυπωσιακό μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ, όπως σχεδιάστηκε από τον Hijman Louis de Jong.

Σχολή Άμστερνταμ, Art Nouveau και Art Deco. Το κύριο αμφιθέατρο φιλοξενεί πολλές πρεμιέρες ολλανδικών ταινιών. Θεωρείται ένας από τους ομορφότερους κινηματογράφους στον κόσμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ