Μια απίθανη συνταγή από την Ντίνα Νικολάου: Τσουρεκο - κέικ γεμιστό με μαρμελάδα πορτοκάλι

Το τέλειο γλυκό!

ΥΛΙΚΑ

380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα
130 ml γάλα
115 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
40 γρ. ζάχαρη καστανή
10 γρ. μαγιά ξηρή
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
1 πρέζα αλάτι
80 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι + λίγη επιπλέον για το γλασάρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τη ζύμη: Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής, το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Δουλεύω με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σκεπάζω τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

ΒΗΜΑ 2 Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 13×32 εκ.

ΒΗΜΑ 3 Αναποδογυρίζω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και με τον πλάστη ανοίγω σε παραλληλόγραμμο φύλλο περίπου 20×35 εκ. Αδειάζω την μαρμελάδα στο κέντρο και με μια μαρίζ την απλώνω αφήνοντας περίπου 1-2 εκ. από την περίμετρο. Με προσοχή, τυλίγω από την μακριά πλευρά σε ρολό και βρέχω με λίγο νερό στην άκρη για να κολλήσει.

ΒΗΜΑ 4 Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω κάθετα το ρολό στη μέση και κατόπιν πλέκω τα δύο μέρη σε κοτσίδα. Μεταφέρω την κοτσίδα στη βουτυρωμένη φόρμα, σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω στην άκρη για 30-40 λεπτά να φουσκώσει.

ΒΗΜΑ 5 Αλείφω την επιφάνεια με χτυπημένο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζω από το φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστό αλείφω με λίγη επιπλέον μαρμελάδα για να γυαλίσει.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ