Η Ντίνα Νικολάου μας φτιάχνει απίθανο μπακλαβά- Ένα παραδοσιακό & υπέροχο γλυκό

Ο δικός μας παραδοσιακός μπακλαβάς, γίνεται με ελαιόλαδο, αλλά αν θέλουμε ένα πιο μυρωδάτο γλυκό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο φρέσκο. Σαφώς πιο βαρύ, αλλά εξαιρετικά νόστιμο!!!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό φύλλο Βηρυτού ή κρούστας

½ κιλό καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη

½ κιλό αμυγδαλόψιχα, ψιλοκομμένη

100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη

2 βανίλιες

1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη

1 πρέζα γαρύφαλλο, σκόνη

150 ml ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

1.200 γρ. ζάχαρη

1½ λίτρο νερό

3 κουτ. σούπας μέλι

1 ξυλάκι κανέλα

1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, κατά προτίμηση βιολογικό

τη λεμονόφλουδα από ½ λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό

Αλλα υλικά

γαρύφαλλα ολόκληρα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C.

ΒΗΜΑ 2 Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύω καλά την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψυχα, τη φρυγανιά, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.

ΒΗΜΑ 3 Στρώνω ένα ταψί με διάμετρο 36 εκ., με μια λαδόκολλα. Κρατάω στην άκρη 3 φύλλα Βηρυτού. Κατόπιν στρώνω 3 φύλλα μέσα στο ταψί. Πασπαλίζω μια μεγάλη χούφτα από τη γέμιση επάνω στα φύλλα. Σκεπάζω με ένα ακόμη φύλλο και πασπαλίζω πάλι με μια χούφτα γέμιση. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά (φύλλα και γέμιση). Τελειώνω τον μπακλαβά, στρώνοντας τα 3 φύλλα που έχω κρατήσει στην άκρη.

ΒΗΜΑ 4 Κόβω τον μπακλαβά σε ρόμβους και καρφώνω στο κέντρο του κάθε κομματιού από ένα γαρύφαλλο.

ΒΗΜΑ 5 Σε ένα κατσαρολάκι, καίω το ελαιόλαδο και περιχύνω τον μπακλαβά.

ΒΗΜΑ 6 Σκεπάζω το ταψί με 2 λαδόκολλες και ψήνω για 1½ ώρα. Ξεσκεπάζω το ταψί και αφήνω τον μπακλαβά να ψηθεί για ακόμα ½ ώρα μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω τον μπακλαβά να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 7 Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα κα βράζω για 15 λεπτά.

ΒΗΜΑ 8 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω το σιρόπι καυτό στον κρύο μπακλαβά.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ