Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Κορωνοϊός: 220 χιλιάδες εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου - Ποιος ο σχεδιασμός;

Ήδη έχουν διανεμηθεί 12 εκατομμύρια δόσεις 

Για την μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού έκανε λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού. Από μεριάς του ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι προγραμματίζεται να γίνουν 220 χιλιάδες εμβολιασμού μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του 20ου αιώνα, ενώ ανέφερε ακόμα "βάσει της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας, έχει αποτελεσματικότητα της τάξης 70%".

Η ίδια ανέλυσε μεταξύ άλλων τους παράγοντες που οδήγησαν στην γρήγορη ανακάλυψη του εμβολίου.

 

Η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από άλλα λοιμώδη νοσήματα, η χρηματοδότηση για την παρασκευή του αλλά και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας ακόμα ότι πάνω από 500 χιλιάδες εθελοντές έχουν συμβάλει στις κλινικές μελέτες.

Η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έχουν διανεμηθεί 12 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε πάνω από τριάντα χώρες. Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται και άλλα εμβόλια από την Pfizer, την Moderna και πιθανώς την Astra Zeneca.

 

Εκείνο που εξετάζεται τώρα είναι η δεύτερη δόση του εμβολίου να δίνεται έπειτα από δώδεκα εβδομάδες και όχι τέσσερις εβδομάδες όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Επίσης, εξετάζεται να γίνεται συνδυασμός των εμβολίων. 

 Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε από μερίας του ότι προγραμματίζεται να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα 220 χιλιάδες εμβολιασμοί.

"Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό" τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών. Στον σχεδιασμό εξ' αρχής είχε προβλεφθεί οι υγειονομικοί να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις.

Σήμερα έγιναν εμβολιασμοί σε 56 νοσοκομεία της χώρας. Από τις 27 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε το σχέδιο «Ελευθερία» έχουν γίνει 9528 εμβόλια.  Παράλληλα σήμερα παραλήφθηκαν άλλες 83.850 δόσεις, ενώ στο απόθεμα βρίσκονται συνολικά 152.580 δόσεις.
 
Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ