Αυτές είναι οι 10 γυναίκες της νέας Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη- 7 παλιές, 2 νέες, 1 αναβάθμιση από τους συνολικά 59 (φωτό)

Οι δέκα κυρίες της νέας Κυβέρνησης... 

10 γυναίκες - από τους 59 συνολικά υπουργούς και υφυπουργούς - περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα που επέλεξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοίνωσε πριν από λίγο ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

(Photo: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Στις θέσεις τους παραμένουν η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς και η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη

(Photo: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

(Photo: EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ ΜΠΕ)

Η Ζωή Ράπτη, η κομψή δικηγόρος που στον προηγούμενο ανασχηματισμό - του Αυγούστου- τοποθετήθηκε στη θέση της Υφυπουργου Υγείας, αρμόδιας για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, παραμένει, επίσης, στο πόστο της, όπως και η Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία παραμένει στη θέση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιας για την αλιευτική πολιτική, την οποία κατέχει από τον Ιούλιο του 2019. 

 

 

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η 33χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου παραμένει στη θέση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την οποία κατέχει από τον Ιούλιο του 2019.

 

Τέλος και η Σοφία Ζαχαράκη παραμένει σε θέση Υφυπουργού, αν και μετακινείται από το Υπουργείο Παίδειας, όπου υπηρετούσε έως σήμερα, στο Υπουργείο Τουρισμού, όπου θα είναι αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών τουρισμού.

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι δύο καινούργιες στην Κυβέρνηση και η ανάβαθμιση της Μαρίας Συρεγγέλα

Τρεις νέες γυναίκες έχουμε στη νέα Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: Την Μαρία Συρεγγέλα που αναβαθμίστηκε και από Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων γίνεται πλέον είναι η νέα υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, τη νέα Υφυπουργό Μετανάστευσης, Αρμόδια για την ένταξη, Σοφία Βούλτεψη και τη νέα Υφυπουργό Παιδείας, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, Ζέττα Μακρή. 

Μαρία Συρεγγέλα

Η Μαρία Συρεγγέλα ήταν μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης (New Public Management).

Η κυρία Συρεγγέλα έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005 και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο.

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε. από το 1998-2005 και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.

Είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό και μητέρα δύο παιδιών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου.

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ζέττα Μακρή

Η νέα Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι μητέρα δύο παιδιών και έχει σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό και Κοινοτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

- Εκλέχτηκε ως μέλος του Κοινοβουλίου στην εκλογική περιφέρεια της Μαγνησίας το 2000 και το 2004. Επίσης, από τον Απρίλιο του 2013 κατέχει την κοινοβουλευτική έδρα της Νέας Δημοκρατίας.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

- Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά, Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ..
- Aπό τον Ιανουάριο του 2011 έως τις εκλογές του 2012 ήταν Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.
- Συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Νοέβριο του 2010 στο Δήμο Βόλου ως επικεφαλής του Συνδυασμού ”Νέος Δήμος, Νέο Ξεκίνημα”, και από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Βόλου.
- Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και την 1η Απριλίου 2013 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων.

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Είναι μέλος μεταξύ των άλλων του Συμβουλίου "Προστασίας Κακοποιημένων & Παραμελημένων Ατόμων", των "Φίλων της Αγάπης", των "Φίλων του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου", του "Σοροπτιμιστικού Ομίλου", του "Ομίλου ΖΟΝΤΑ". Στις 5/6/2008 ανακοίνωσε την ίδρυση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης "Η σιωπή δεν είναι οικολογική".

Σοφία Βούλτεψη

Η νέα Υφυπουργός Μετανάστευσης, Αρμόδια για την ένταξη, Σοφία Βούλτεψη, γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Είναι κόρη του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη και παντρεμένη με τον Αθανάσιο Αγγελόπουλο, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την Μαρία και τον Γιάννη. 

Εργάστηκε επί σειρά ετών ως Δημοσιογράφος, με ειδικότητα στη Διεθνή Πολιτική, την έρευνα και τις αναλύσεις

Σπούδασε στη Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών), λαμβάνοντας υποτροφία του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών.

Μιλά Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά.

Είναι απόφοιτος (και υπότροφος) της Ιταλικής Σχολής Αθηνών, με ειδικότητα στην Ιταλική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

(Photo: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Πρωην Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, πρώτη Γυναίκα Κυβερνητική Εκπρόσωπος και δεύτερη γυναίκα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος στην παράταξή της μετά την Βιργινία Τσουδερού. Πρώην Γραμματέας Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της Ν.Δ.

Εξελέγη Βουλευτής της Β’ Αθηνών με τη Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.

Υποψήφια βουλευτής σε τιμητική θέση του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000.

Έχει διατελέσει μέλος πολλών κοινοβουλευτικών επιτροπών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ.

Έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Εξοπλιστικών προγραμμάτων, Μορφωτικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σήμερα, είναι:
Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορίου, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, όπου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος
Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ.

(Photo: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Σύμβουλος στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού από το 1990 ώς το 1993. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από το 2000 ώς το 2002, διορισμένη μετά από πρόταση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ.Καραμανλή.

Επαγγελματική σταδιοδρομία: 

Μακρά θητεία στις ημερήσιες εφημερίδες «Απογευματινη», «Έθνος», «Ελευθερος Τύπος», και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ», «Είναι».
Μεταφράσεις βιβλίων, αρχισυνταξία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων (7 Μαρτίου 2004)
Δημοσιογραφικές αποστολές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης (δυτικής και πρωην ανατολικής), ΗΠΑ, Ρωσία, Ασία, Αφρική. Αποστολές στις εμπόλεμες περιοχές Μέσης Ανατολής, Κουβέιτ, Βοσνίας, Σαχάρας, στη Ρουμανία για την πτώση του Τσαουσέσκου, στο Βερολίνο για την κατάρρευση του Τείχους.
Με εντολή του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ερεύνησε τις συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης του Οτσαλάν στα Μουδανιά.

Συνδικαλιστική δραστηριότητα: 

Εχει διατελέσει, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνων. Μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος, του Μικτού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΣΗΕΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ