Κυνηγώντας το... γούρι! Ρεκόρ πωλήσεων για τα ελληνικά ρόδια, με την ευχή να πάει καλύτερα το 2021

Το σπάσιμο του ροδιού συμβολίζει την αναζωογόνηση, την καλοτυχία, τον πλούτο

Την χρονιά που η πανδημία μας έχει χτυπήσει την πόρτα και το 2020 στέκει σαν μαύρο σύννεφο από πάνω μας οι παραγωγοί έχουν ξεπουλήσει από ρόδια. Όλοι θέλουμε το νέο έτος να μας φέρει γούρι.

Οι πωλήσεις των ροδιών έχουν εκτοξευτεί με τους παραγωγούς να λένε μάλιστα ότι έχουν ήδη ξεπουλήσει. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες τόνοι επιτραπέζια ρόδια να έχουν ήδη πουληθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

"Φέτος, οι πωλήσεις σε σχέση με τις άλλες χρονιές έσπασαν κάθε ρεκόρ και το ρόδι έχει ήδη φτάσει στους καταναλωτές τόσο στη χώρα μας όσο και το εξωτερικό, όπου μάλιστα το προτιμούν σε σχέση με παραγωγές άλλων χωρών, γιατί ξέρουν ότι το μικρόκλιμα της χώρας μας είναι ιδανικό, ο αέρας, η θάλασσα, η θερμοκρασία, ο ήλιος κάνουν καλύτερα τα ρόδια μας και γιατί και όχι πιο γούρικα" είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ομάδας Παραγωγών Δράμας.

Photo: Pixabay

Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ αναφέρθηκε ακόμα και στην παράδοση που μας θέλει να σπάμε ρόδια λέγοντας ότι αυτή έρχεται από την αρχαιότητα και συμβολίζει (με το σπάσιμο του ροδιού) την αναζωογόνηση, την καλοτυχία, τον πλούτο, μια θετική εξέλιξη.

Φέτος είναι όσο ποτέ άλλοτε σε πρώτο πλάνο και το ρόδι εκτός από τον αντιοξειδωτικό του ρόλο έχει αναλάβει και τον συμβολισμό αυτό της «νέας σελίδας»,

Οι πιο ανυπόμονοι πάντως αν όχι να ...σπάσουν, σίγουρα όμως ν’ απολαύσουν τα ρόδια τους, με βάση τις εξαγωγές, αποδεικνύονται οι Σκανδιναβοί, καθώς φέτος έσπευσαν από νωρίς να προμηθευτούν το ελληνικό ρόδι, με τη Σουηδία, σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, να είναι πρώτη στη λίστα.

Photo: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αθανασίου Δράμας ιδρύθηκε το 2005 και είναι αναγνωρισμένος ως Οργάνωση (Ομάδα) Παραγωγών. Σε όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από 1000 παραγωγοί της ομάδας του ΑΣΟΠ καλλιεργούν τα 10.000 από τα 20.000 στρέμματα ροδιάς που καλλιεργούνται, συνολικά στη χώρα μας, με το μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας.

«Πρόσφατα, μάλιστα, στη λίστα των χωρών που εισάγουν τα ρόδια μας, μπήκε και μια ακόμη μεγάλη αγορά, αυτή της Ολλανδίας», σημείωσε ο κ. Αθανασιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ