Άκης Πετρετζίκης: Λαχταριστή βασιλόπιτα cupcake για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι - Με βουτυρόκρεμα και μαστίχα (βίντεο)

Μια μοναδική συνταγή από το Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για τα cupcakes

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη άχνη

2 γρ. μαστίχα

7 γρ. μαχλέπι

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

3 αβγά, μέτρια

70 γρ. γάλα

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ. γεμάτη μπέικιν πάουντερ

Για τη βουτυρόκρεμα

250 γρ. βούτυρο

400 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

σοκολατάκια, διακοσμητικά

κακάο, σε σκόνη

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος εκτέλεσης

Για τα cupcakes

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Προσθέτουμε σε ένα γουδί τη μαστίχα, το μαχλέπι, το μοσχοκάρυδο και την κρυσταλλική ζάχαρη. Τα σπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν σκόνη.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, την άχνη ζάχαρη και τα αρωματικά από το γουδί. Προσθέτουμε το ξύσμα από ένα πορτοκάλι, το  εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μοιράζουμε το μείγμα σε φορμάκια για cupcakes στρωμένα με λαδόκολλα. Σε ένα από αυτά προσθέτουμε το φλουρί.

Χτυπάμε το ταψί με τα φορμάκια για να καθίσει το μείγμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη βουτυρόκρεμα

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα.

Για το σερβίρισμα

Μεταφέρουμε τα cupcakes σε μία πιατέλα και τα τυλίγουμε με μία κορδέλα.

Απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα σε όλη την επιφάνεια των cupcakes. Στολίζουμε με σοκολατένια διακοσμητικά και κακάο σε σκόνη.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ