Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας φτιάχνει απίστευτη Βασιλόπιτα τσουρέκι για την Πρωτοχρονιά - Με την ωραιότερη υφή, γεύση & άρωμα

Μία βασιλόπιτα με την ωραιότερη υφή, γεύση και άρωμα δεν που έχετε δοκιμάσει ως τώρα. Παραδοσιακή και μοναδική.

Υλικά Συνταγής

  • 650 γραµ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 175 ml γάλα φρέσκο χλιαρό
  • 150 γραµ. ζάχαρη
  • 100 γραµ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 κύβοι νωπής μαγιάς 50 γραμ. (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά)
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κοφτό κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
  • ξύσμα από 1 περγαμόντο ή πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γραµ. σταφίδα ξανθή
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γραµ. γλυκό κουταλιού περγαμόντο (ψιλοκομμένο και στραγγισμένο) ή κόντιτα

 

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε πρώτα το προζύμι για την παραδοσιακή βασιλόπιτα τσουρέκι. Θρυμματίζουμε τον κύβο μαγιάς σε μπολάκι. Παίρνουμε 1 γεμάτη κ.σ. αλεύρι (από το συνολικό της συνταγής) και το ρίχνουμε στη μαγιά. Προσθέτουμε και 1 κ.σ. ζάχαρη (από τη συνολική) και συμπληρώνουμε λίγο χλιαρό γάλα (από το συνολικό) μέχρι να έχουμε έναν παχύ χυλό. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20΄, μέχρι να φουσκώσει.
  • Βάζουμε στο ζυμωτήριο (μίξερ µε γάντζο ζυμώματος) το αλεύρι κοσκινισμένο, κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι, τη βανίλια, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα λεμονιού και περγαμόντου και το αλάτι.
  • Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο (η εστία να είναι στο πιο χαμηλό σημείο – ένδειξη λυχνίας 1 µε ανώτατο το 9) να λιώσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε (πάντα σε χαμηλή φωτιά) μέχρι η ζάχαρη να πάρει υγρή μορφή και να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά µε ένα πιρούνι και τα ρίχνουμε στο λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε µε σύρμα γρήγορα γρήγορα.
  • Τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ µε τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Η ζύμη πρέπει να είναι τσιχλωτή (ελαστική). Προσθέτουμε τις σταφίδες, το γλυκό του κουταλιού, αφού πρώτα το έχουµε στραγγίσει και ψιλοκόψει. Βουτάμε το χέρι στο αλεύρι και μαζεύουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα και τον γάντζο σε μια µπάλα (η ζύμη είναι λίγο υγρή και μοιάζει σαν τσίχλα).
  • Τη βάζουμε σε μπολ ξεσκέπαστη. Ανάβουμε το φούρνο στους 50οC στις αντιστάσεις. Βάζουμε κάτω κάτω στο φούρνο ένα ταψάκι µε βραστό νερό. Βάζουμε πετσέτα διπλωμένη στη σχάρα του φούρνου (χαμηλά) και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει ξεσκέπαστο για περίπου 40΄. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου!
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι (28 εκ.) ή ταψάκι 30 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι, το τινάζουμε και πιάνουμε τη ζύμη (σημ.: Σε αυτό το στάδιο είναι αφράτη και εύπλαστη και δεν κολλάει πια). Βάζουμε στη ζύμη το φλουρί. Της δίνουμε σχήμα µπάλας. Ακουμπάμε τη ζύμη στη φόρμα. Την πατάμε λίγο µε το χέρι, να ισιώσει η επιφάνεια. Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο (στόφα) µε το ταψί και το βραστό νερό και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και να καλύψει τα τοιχώματα της φόρμας, περίπου 45΄ (ξεσκέπαστη). Η ζύμη θα φουσκώσει και θα γυαλίσει.
  • Χτυπάμε 1 αυγό µε λίγο νερό και αλείφουμε το φουσκωμένο τσουρέκι. Αφήνουμε να φουσκώσει επιπλέον 15΄. Το ψήνουμε σε καλά προθερµασµένο φούρνο στους 170 οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 40΄, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε µε λίγο λιωμένο βούτυρο για να διατηρηθεί μαλακιά η κρούστα.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ