Η Ντίνα Νικολάoυ δημιουργεί: Νοστιμότατο αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με ξερά φρούτα - Τρυφερό και ζουμερό

Ξεκινήστε από νωρίς την ετοιμασία αυτού του φαγητού για να έχετε χρόνο να το σιγοψήσετε! Ετσι θα γίνει απίθανα τρυφερό και ζουμερό.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 αρνίσιο μπουτάκι με το κόκαλο, βάρους περίπου 2 - 2½ κιλών, πλυμένο και πολύ καλά σκουπισμένο

  • 4 - 5 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • τα φύλλα από 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κουταλιές ξερό)
  • Για το άλειμμα του μπουτιού
  • χυμός από 1 μεγάλο και ζουμερό πορτοκάλι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 κουτ. της σούπας μέλι (ή 2 κουταλιές πετιμέζι)
  • 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ταψί
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε στρογγυλές φέτες, σχετικά χονδρές
  • 2 πορτοκάλια, απαραιτήτως ακέρωτα, πλυμένα και κομμένα σε στρογγυλές φέτες (από τις οποίες θα βγάλω τα κουκούτσια)
  • 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο, ολόκληρες, με τη φλούδα τους (αν βρείτε, προτιμήστε βιολογικές), καλά πλυμένες και σχολαστικά βουρτσισμένες
  • 400 γρ. αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας (ανακατεύω διάφορα φρούτα όπως δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες, χουρμάδες κ.ά.), χωρίς κουκούτσια
  • ½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες και κομμένες στη μέση
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ολόκληρη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χονδρό αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • ΒΗΜΑ 1Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού κάνω μικρές αλλά βαθιές τομές σε όλο το μπουτάκι του αρνιού.

  • ΒΗΜΑ 2Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά τις φέτες σκόρδου, τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου (φρέσκου ή ξερού) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοιράζω το μείγμα αυτό στις τομές που έκανα στο μπούτι, πιέζοντας το μείγμα με το δάχτυλό μου για να μπει βαθιά μέσα στο ψαχνό.
  • ΒΗΜΑ 3Για το άλειμμα: Σε ένα μπολ ανακατεύω το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μέλι (ή το πετιμέζι), τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
  • ΒΗΜΑ 4Με ένα πινέλο αλείφω το μπούτι με το μείγμα αυτό και μετά το τρίβω ολόκληρο με μπόλικο αλατοπίπερο.
  • ΒΗΜΑ 5Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.
  • ΒΗΜΑ 6Για το ταψί και το ψήσιμο: Σε μια μεγάλη γάστρα (ή σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί) απλώνω τις φέτες κρεμμυδιού, τις φέτες πορτοκαλιού και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του ταψιού. Επάνω εκεί τοποθετώ το μπουτάκι, στο κέντρο του ταψιού. Γύρω από το μπουτάκι βάζω τις πατατούλες, τα ξερά φρούτα, τις λιαστές ντομάτες και την καυτερή πιπερίτσα. Περιχύνω με το κονιάκ και το λάδι, προσθέτω 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και σκορπίζω χονδρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Κλείνω καλά τη γάστρα με το καπάκι της. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο, το οποίο θα σκεπάσετε πρώτα με λαδόκολλα και μετά θα καλύψετε σφικτά με αλουμινόχαρτο.
  • ΒΗΜΑ 7Ψήνω το φαγητό για 1 ώρα. Μετά, χαμηλώνω τη φωτιά στους 160 – 170ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλες 3 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και μελωμένο και να ξεκολλά πανεύκολα από το κόκαλο.
  • ΒΗΜΑ 8Ξεσκεπάζω τη γάστρα (ή το ταψί) και συνεχίζω το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι το κρέας να ροδίσει, περιχύνοντάς το τακτικά με τα υγρά του ταψιού. Σβήνω το φούρνο, μισανοίγω την πόρτα του φούρνου και αφήνω εκεί το φαγητό για 15 – 20 λεπτά -στο διάστημα αυτό το κρέας θα ανακτήσει τους χυμούς του και θα γίνει ακόμα πιο τρυφερό και ζουμερό.
  • ΒΗΜΑ 9Βγάζω το μπούτι, το βάζω σε μια μεγάλη πιατέλα και το κόβω σε μερίδες. Τις μοιράζω σε πιάτα, προσθέτω τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού (πορτοκάλια, κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και ξερά φρούτα), με τη σάλτσα τους.
  • ΒΗΜΑ 10Μια ωραία ιδέα για σάλτσα: Βγάζω από το ταψί το μπούτι, τις πατάτες και τα ξερά φρούτα, πετάω τα κλαδάκια δεντρολίβανου και αφήνω στο ταψί τις λιαστές ντομάτες, τις φέτες κρεμμυδιών και πορτοκαλιών και τη σάλτσα. Αδειάζω αυτά τα υλικά του ταψιού στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ καλά για 2 λεπτά. Μεταφέρω το μείγμα αυτό σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά για 5 – 10 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο. Δοκιμάζω, αλατοπιπερώνω και περιχύνω το κρέας και τις πατάτες.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ