Πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων σήμερα- Ξεκινά η καταβολή & των συντάξεων Ιανουαρίου

Από το Υπουργείο Εργασίας θα πιστωθεί σήμερα το ποσοστό του δώρου και τους δικαιούχους που ήταν σε αναστολή σύμβασης εργασίας... 

Σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, πληρώνεται σε όλους τους μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το Δώρο Χριστουγέννων.

Παράλληλα, από το Υπουργείο Εργασίας πιστώνεται το πόσο του δώρου και στους λογαριασμούς 1.060.434 εργαζομένων, που οποίοι μπήκαν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους κατά το διάστημα Μαΐου - Νοεμβρίου 2020.

Η καταβολή από το κράτος πρόκειται να γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων - εργαζομένων, ως εξής:

α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30.11.2020, η καταβολή πραγματοποιείται σήμερα
β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31.1.2021.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των εργαζομένων στους εργοδότες έχει τεθεί σε αναστολή από αυτούς ή οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής και εντάσσονται στο εκ του νόμου καθεστώς της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Για τους εργαζομένους που ήταν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο η μείωση του δώρου Χριστουγέννων θα είναι της τάξεως του 2%, εφόσον ο μισθός είναι από 800 ευρώ και πάνω και ως 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ. Ωστόσο για τους εργαζόμενους με μέγιστη διάρκεια αναστολής σύμβασης τους 2,5 μήνες οι απώλειες θα κυμαίνονται έως 10% για τους χαμηλόμισθους των 750 ευρώ, ως 17% για μισθωτούς των 1.110 ευρώ κι έως 21% για μεσαίους μισθούς των 1.560 ευρώ, και μεγαλύτερες για μεγαλύτερους μισθούς.

Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που θα πληρώσει το κράτος σε όλους τους εργαζόμενους για τις αναστολές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 72-75 ευρώ ανά μήνα αναστολής, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν στα 534 ευρώ. Αντίστοιχα, για τις αναστολές Νοεμβρίου το ποσό αυξάνεται στα 105, 26 ευρώ δεδομένου ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού τον προηγούμεννο μήνα ήταν 800 ευρώ.

Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η πληρωμή των εργαζομένων που είναι εντεταγμένοι στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Αντίστοιχα το ποσό, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

• για το έως την 30ή.11.2020 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2020

• για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2021.

(Photo: Eurokinissi)

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων Ιανουαρίου

Επίσης, ξεκίνησαν σήμερα να πληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2021 σε δικαιούχους - συνταξιούχους. 

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση εγκρίθηκε η απόφαση του ΔΣ του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθούν στους συνταξιούχους στις εξής ημερομηνίες:

Σήμερα θα καταβάλλουν τις συντάξεις ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΤ, το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών), το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ και τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών).

Για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ οι πληρωμές θα γίνουν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9) και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος και οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ