Μπορούμε να παραμείνουμε fit στη διάρκεια των γιορτών; - Εύκολα tips για να μην πάρετε βάρος

Είναι η περίοδος που ακόμα και οι fitness freaks δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα τους

“It’s the most wonderful time of the year…..”που λέει και το τραγούδι….αλλά όπως κάθε γιορτή είναι και η περίοδος που όλοι ξεφεύγουμε λίγο από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα και το ρίχνουμε “έξω”.

 

Μαγειρέματα, τραπεζώματα, οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, έξοδοι, ποτά…ποιος έχει καιρό για γυμναστική; Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις λιχουδιές των χριστουγεννιάτικων γιορτών;

 

Είναι η περίοδος που ακόμα και οι fitness freaks δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το πρόγραμμα τους. Είναι η περίοδος που οι περισσότεροι παίρνουν 2-3 κιλά, βαραίνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά και γι’ αυτό μετά και τη γιορτή των Φώτων, γεμίζουν ασφυκτικά πάλι τα γυμναστήρια με παλιά αλλά και νέα μέλη. Είναι αυτό που λέμε “θα ξεκινήσω δίαιτα και γυμναστική από τον καινούριο χρόνο”.

Αν ανήκετε στην κατηγορία όσων θέλετε να το γλεντήσετε χωρίς περιορισμούς την περίοδο των γιορτών…δεν θα σας αγχώσω. Άλλωστε μια ζωή την έχουμε και καλό είναι να κάνουμε πάντα αυτό που μας ευχαριστεί περισσότερο.

 

Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία αυτών που θέλετε μεν να το ρίξετε έξω αλλά σκέφτεστε και τις συνέπειες… και πάλι δεν χρειάζεται να αγχωθείτε.

Υπάρχει τρόπος να απολαύσετε τις γιορτινές μέρες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και ταυτόχρονα να μην φορτωθείτε με παραπανίσια κιλά και να διατηρήσετε και τη φυσική σας κατάσταση.

  1. ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΣΤΟΧΟ. Σκεφτείτε καλά τις υποχρεώσεις σας και το πρόγραμμα σας και βαλτέ εάν στόχο που να αφορά τη διατροφή και τη γυμναστική σας που να είναι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ. Π.χ. προγραμματίστε μισή ώρα άσκησης κάθε μέρα, αντί για μια ώρα. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε σιγουριά ότι θα τον πετύχετε και δεν θα σας απογοητεύσει αν συμβεί το αντίθετο.

  2. ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα της προπόνησης σας, απλά κινηθείτε. Χρησιμοποιείστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Αφήστε το αυτοκίνητο μακριά από το εμπορικό κέντρο και περπατήστε. Οργανώστε μια δραστηριότητα με όλη την οικογένεια ή την παρέα των φίλων πχ μια βόλτα στην παράλια, χιονοπόλεμο, ποδήλατο. Θα κάψετε θερμίδες και θα διασκεδάσετε ταυτόχρονα

  3. ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ. Εάν από τα πιο δύσκολα πράγματα στη διάρκεια των γιορτών – διακοπών είναι να μείνετε συνεπείς στο πρόγραμμα προπόνησης. Επανασχεδιάστε και επαναπροσδιορίστε το χρόνο. Μικρότερες σε διάρκεια και συχνότητα προπονήσεις δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι χάνετε τη φυσική σας κατάσταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και λιγότερη προπόνηση είναι καλύτερη από το τίποτα.

  4. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ. Αν ξυπνήσετε την Πρωτοχρονιά με hangover και με ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό, αλμυρό και ότι άλλο βρεθεί μπροστά σας…παραδοθείτε….αφήστε το να συμβεί. Δεν είναι η μέρα για να σκεφτείτε τη διατροφή, τις επαναλήψεις και τα σετ στο γυμναστήριο…δεν είναι η κατάλληλη μέρα για το νέο ξεκίνημα που είχατε υποσχεθεί στον εαυτό σας. Ξεκινήστε καλυτέρα από την επόμενη μέρα, ή εβδομάδα, αφού έχετε καθαρίσει τα ντουλάπια από λιχουδιές και το ψυγείο από περισσεύματα “προκλητικών” φαγητών.

5.ΧΟΡΕΨΤΕ. Μην είστε ντροπαλοί και συνεσταλμένοι αυτά τα Χριστούγεννα. Ανεβείτε στην “πίστα” και χορέψτε. Η πιο διασκεδαστική απώλεια θερμίδων που ταυτόχρονα μας βοηθά να κρατάμε τη φόρμα μας με τον καλύτερο τρόπο.

  1. ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ. Είναι σημαντικό για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα που τόσο πολύ έχετε κοπιάσει να αποκτήσετε. Για να κάνετε οικονομία στο χρόνο διαλέξτε βασικές ασκήσεις σε κάθε μυϊκή ομάδα ή δουλέψτε αγωνιστή – ανταγωνιστή μύες..δλδ στήθος με πλάτη, δικέφαλο με τρικέφαλο και δικέφαλο μηριαίο με τετρακέφαλο για τα πόδια, κοιλιακούς ραχιαίους.

  2. ΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ. Όπως κάθε προπόνηση, έτσι και η αερόβια πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλό ζέσταμα και αποθεραπεία. Για αυτά τα δυο δεν υπάρχει περιθώρια “οικονομίας” χρόνου. Ωστόσο για το κυρίως μέρος της προπόνησης υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το χρόνο αυξάνοντας την ένταση. Μια καλή ιδέα είναι η διαλειμματική προπόνηση ή η προπόνηση με τη μέθοδο ΤΑΒΑΤΑ, οπού έχουμε απώλεια θερμίδων, ποιοτικά προπονητικά οφέλη σε μικρότερο χρόνο.

  3. ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΑΣ. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε νωρίς το πρωί, όταν όλοι ακόμα κοιμούνται. Έτσι θα αποφύγετε αποθαρρυντικά σχόλια τύπου “Χριστουγεννιάτικα θα πας για τρέξιμο?”……..αν βρείτε και κάποιο παρτενέρ φίλο, φίλη, ή αν ο σύζυγος ή η σύζυγος είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν και να μοιραστούν μαζί σας τον ίδιο τρόπο ζωής, τότε όλα είναι πιο ευκολά.

  4. ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Είτε είναι οι δίπλες που μας έφεραν σε μια επίσκεψη ή το καταπληκτικό σουφλέ που έφερε η θεία στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όσο είναι μπροστά στα ματιά μας όταν ανοίγουμε τα ντουλάπια ή το ψυγείο ο πειρασμός παραμένει. Μοιράστε τα φαγητά και τα γλυκά που περισσεύουν από τα τραπεζώματα γιατί αυτός είναι ο μονός τρόπος για να διατηρήσετε το βάρος σας. Προσπαθήστε τα δέχεστε τα κεράσματα με μετρό. Δεχτείτε κάτι που σας προσφέρουν επειδή πραγματικά σας αρέσει και όχι επειδή σας το προσφέρουν ή είναι συνεχώς διαθέσιμο.

  5. ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ ΜΕ ΜΕΤΡΟ. Είναι καλό να φάτε κάτι πριν πάτε σε κάποια επίσκεψη ή σε οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι. Έτσι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να φάτε μεγάλη ποσότητα. Το να παραλείπετε γεύματα επίσης δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, γιατί μετά θα θέλετε να φάτε περισσότερο. Παράλληλα, προσοχή και στο ποτό καθώς το αλκοόλ, η κόκα κόλα και οι χυμοί μπορεί να προσθέσουν ακόμα περισσότερες θερμίδες από αυτές που ήδη έχετε φάει. 

Δέκα τρόποι να παραμείνετε στο πρόγραμμα με κάπως πιο ελαστικό τρόπο, την περίοδο των γιορτινών ημερών που πλησιάζουν. Κάποιος από αυτούς θα είναι στα μέτρα σας. Βρείτε τη χρυσή τομή που θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά, έτσι ώστε αυτό που κάνετε να μην είναι “καταναγκασμός” και να μη σας κάνει να νοιώθετε “αντικοινωνικοί”, για να μπορεί να έχει συνέπεια από σας και συνέχεια.

Δεν ξεχνάμε ότι γυμναζόμαστε και ακολουθούμε ισορροπημένο τρόπο διατροφής για να έχουμε καλή υγειά και για να έχουμε μια ποιοτική ζωή και καθημερινότητα. Σίγουρα χρειαζόμαστε διαλείμματα ξενοιασιάς και χαλάρωσης, που και πάλι όμως μπορούμε να τα προσαρμόσουμε,  ώστε να μην αφήσουμε στην άκρη αυτό που ήδη έχουμε κάνει τρόπο ζωής, σύμφωνα με το diatrofi.gr. 

Όπως και να έχει, με οποίο τρόπο και αν αποφασίσετε να περάσετε τις φετινές γιορτές σας εύχομαι να το διασκεδάσετε όσο μπορείτε και θέλετε.

 ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ