Νιώθετε αναστατωμένοι ή αγχωμένοι; - Απλές πρακτικές για να καταπραΰνετε & να ηρεμήσετε τον εαυτό σας

Είναι απλό: εξασκώντας την αυτό-καταπράυνση

Στο ταξίδι της ζωής, συχνά αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα που μπορούν να μας αναστατώσουν ή να μας αγχώσουν και συνήθως οδηγούν σε ένα μεγάλο συναισθηματικό πόνο. Ευτυχώς αυτές τις δυσάρεστες στιγμές μπορούμε συνειδητά να επιλέξουμε να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας και έτσι να μετατρέψουμε την ταραχή και την ταλαιπωρία σε γαλήνη και ικανοποίηση.

«Πώς;» μπορώ να σας ακούσω να ρωτάτε.

Είναι απλό: εξασκώντας την αυτό-καταπράυνση

Αν δεν το έχετε ξανά ακούσει, είναι βασικά ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ικανότητα να χαλαρώνετε την ψυχή σας όταν νιώθετε πως ο εσωτερικός σας κόσμος διαταράσσεται, έτσι ώστε να ανακτήσετε την ψυχική διαύγεια και συναισθηματική ευεξία.

Είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες αυτό-φροντίδας που συνήθως την αποκτούμε στην παιδική ηλικία, κυρίως ως αποτέλεσμα του πως οι γονείς ή οι κηδεμόνες μας ηρεμούσαν με τα ευγενικά λόγια, τα ζεστά χαμόγελα, την επαφή με τα μάτια, τις αγκαλιές και τα χαϊδέματα.

Ωστόσο, στην μοντέρνα κοινωνία όπου η παραμέληση από τους γονείς είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, δυστυχώς πολλοί δεν είχαν την τύχη να λάβουν αυτή την στοργή και την καταπραϋντική συμπεριφορά ως παιδιά και δεν έμαθαν ποτέ πώς να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές αναταραχές. Δεν αποτελεί έκπληξη, που πολλοί ανεπιτυχώς προσπαθούν να το πετύχουν με ναρκωτικά, τρώγοντας μεγάλα ποσοστά ζάχαρης, αποσπώντας τον εαυτό τους με την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή απλώς καταστέλλοντας τα συναισθήματα τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσουν να νιώθουν την πληγωμένη τους καρδιά.

Τα καλά νέα είναι πως η αυτό-καταπράυνση είναι μια πρακτική αυτό-φροντίδας που μπορεί να μάθει ο καθένας, ανεξάρτητα από το παρελθόν του και είναι καίρια στο να βρείτε την ισορροπία ,την ηρεμία καθώς και για να γίνετε πιο στοργικοί και συμπονετικοί.

7 απλές πρακτικές αυτό-καταπράυνσης

Εδώ είναι κάποιες απλές πρακτικές αυτό-φροντίδας που μπορείτε να κάνετε εύκολα όποτε είστε αναστατωμένοι ή αγχωμένοι, ώστε να χαλαρώσετε το μυαλό σας και να ανακτήσετε την κατάσταση της εσωτερικής αρμονίας:

1. Δώστε προσοχή στην ανάσα σας καθώς αργά εισπνέετε και εκπνέετε μέσω της μύτης σας , μέχρι να νιώσετε πως το σώμα σας είναι χαλαρό και η συνείδηση σας είναι ανενόχλητη από κάθε ψυχικό μονόλογο.

2. Αργά κινήστε το σώμα σας, είτε τεντώνοντας τους μύες, είτε πηγαίνοντας μια μακριά βόλτα, είτε χορεύοντας ή κολυμπώντας. Αυτό θα σας βοηθήσει να εναρμονιστείτε με τις αισθήσεις σας, εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή, αφήνοντας την ενέργεια σας να ρέει.

3. Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι και εστιάστε στις αισθήσεις που εγείρονται μέσα στο σώμα σας. Αυτή η απλή πρακτική θα κάνει θαύματα φέρνοντας σας στο εδώ και τώρα, το οποίο με τη σειρά του θα σταματήσει το μυαλό σας από το να ανησυχεί γι αυτά που έγιναν ή θα γίνουν.

4. Γειώστε τον εαυτό σας πατώντας ξυπόλυτοι στην Γη, είτε στη λάσπη, είτε στην άμμο ή στο γρασίδι και επιτρέψτε στην κοινή μητέρα μας να εναρμονίσει το μυαλό σας και να αναζωογονήσει το πνεύμα σας.

5. Ξαπλώστε στο γρασίδι ή στο κρεβάτι και χαλαρώστε από την φυσική και ψυχική ένταση, μέχρι να νιώσετε την ανανεωμένη δύναμη για να δράσετε ξανά.

6. Πάρτε ένα στυλό και ένα χαρτί και εκφράστε τον συναισθηματικό σας κόσμο μέχρι να νιώσετε ψυχολογικά ανακουφισμένοι και έτοιμοι να προχωρήσετε στη ζωή.

7. Μιλήστε ευγενικά σε εσάς τους ίδιους, αφήνοντας τον ανώτερο εαυτό σας να σας καθοδηγήσει στις δύσκολες στιγμές και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε όποια εμπόδια βρεθούν στον δρόμο σας.

Αυτοί είναι απλώς λίγοι τρόποι για να βρείτε την ηρεμία όταν είστε συναισθηματικά αναστατωμένοι ή αγχωμένοι. Δοκιμάστε τους και δείτε ποιοι σας αρέσουν περισσότερο, καθώς πειραματιστείτε και με άλλους (που δεν αναφέρονται εδώ) έτσι ώστε να ανακαλύψετε ποιος σας ταιριάζει, αναφέρει το Awaken. 

 

Και πάντα να θυμάστε πως ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες στιγμές περάσατε, είναι στο χέρι σας να ξεπεράσετε κάθε αρνητική συναισθηματική επιρροή που ίσως έχετε και να χρησιμοποιήστε αυτά που μάθατε στο παρελθόν για να ζήσετε ένα καλύτερο παρόν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ