Έφυγε από τη ζωή η Λήδα Κατακουζηνού - Βαρδινογιάννη - χήρα του Παύλου - Η ανιψιά της Όλγα την αποχαιρετά (φώτο)

Ποια ήταν η "τελευταία Grande Dame των Αθηνών"

Έφυγε από το ζωή το απόγευμα της Πέμπτης η Λήδα Κατακουζηνού – Βαρδινογιάννη, σε ηλικία 91 ετών.

 Ήταν σύζυγος του επιχειρηματία, επί σειρά ετών Βουλευτή Ρεθύμνου και υπουργού αρκετών κυβερνήσεων, Παύλου Βαρδινογιάννη.  Την τραγική είδηση του θανάτου της αγαπημένης της θείας ανακοίνωσε στο Instagram η Όλγα Κεφαλογιάννη.

 

«Η Λήδα Κατακουζηνού-Βαρδινογιάννη, η θεία Λήδα για την οικογένειά μας, έφυγε σήμερα από κοντά μας… η τελευταία grande dame των Αθηνών, με το μοναδικό στυλ, την πνευματική καλλιέργεια, την λατρεία για την τέχνη, την διάθεση για ευεργεσία, τους καλούς τρόπους, την αστική ευγένεια και την κοσμοπολίτικη αύρα, μας μάγευε πάντα με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και μεγάλη αγάπη!

 

 

Η φωτογραφία είναι από την έκθεση «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη» που διοργανώθηκε το 2014 στο Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα), όπου εκτέθηκε μέρος της προσωπικής της συλλογής έργων τέχνης, από Σαγκάλ και Ματίς μέχρι Βολανάκη και Τσαρούχη», έγραψε στην ανάρτηση της η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Χρύσανθος Πάνας - Λήδα Βαρδινογιάννη

 

Ποια ήταν η Λήδα Κατακουζηνού - Βαρδινογιάννη

Γεννήθηκε στο Ελληνικό και ήταν κόρη του Ιωάννη Κατακουζηνού, επιχειρηματία, και της Ειρήνης Κουτλίδη, αδερφής του Ευρυπίδη Κουτλίδη, επιχειρηματία και συλλέκτη έργων τέχνης.

Λήδα Βαρδινογιάννη - Μαρίνα Θεοχαράκη - Στην έκθεση "Παρθένης Τέχνη & Πνεύμα"

Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από την Μυτιλήνη ενώ θείος της ήταν ο ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη σχολή Βακαλό  και εν συνεχεία συμπλήρωσε τις σπουδές της στην Ελβετία.

Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών έζησε στο Παρίσι. Το 1979 ανέλαβε την διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης ξυλείας.

Η Μαριλένα Μαμιδάκη με τη Λήδα Βαρδινογιάννη

Τα μέλη της οικογένειάς της συναναστρέφονταν με ποιητές και ζωγράφους με αποτέλεσμα να στραφεί και η ίδια προς την τέχνη.

Ορέστης Κανέλλης, Πορτρέτο της Λήδας Βαρδινογιάννη, Λάδι σε μουσαμά - Από την έκθεση στο μουσείο Μπενάκη

Η τεράστια συλλογή έργων τέχνης

Η συλλογή της περιλαμβάνει  έργα σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων όπως των Πικάσο, Μαρκ Σαγκάλ, Ανρί Ματίς, Ζουάν Μιρό, Νικηφόρο Λύτρα, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Γιάννη Τσαρούχη, Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα, Δημήτρη Γαλάνη, Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση κ.α.

Μεγάλο μέρος της επίπλωσης της οικίας της, έχει δωρηθεί  στο Μουσείο Μπενάκη, προς το οποίο έχει πραγματοποιήσει πλήθος δωρεών. Σε ένδειξη τιμής το Μουσείο Μπενάκη, το 2014, διοργάνωσε, στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα, την έκθεση με τίτλο «Στο σπίτι της Λήδας Βαρδινογιάννη», όπου και εκτέθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής της συλλογής. Υπήρξε  επίσης ευεργέτρια  του Ασύλου Ανιάτων.

Ζούσε στο Κολωνάκι. Ήταν παντρεμένη με τον Παύλο Βαρδινογιάννη και κουμπάρος τους στον γάμο ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ