Αυτό είναι το MX1 ή αλλιώς, το... «iPhone του Διαστήματος»-Τα κάνει όλα και συμφέρει

Τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός ρομποτικού σκάφους/ ακάτου για την περαιτέρω εξερεύνηση της Σελήνης και ποικιλία άλλων εφαρμογών αποκάλυψε η ιδιωτική εταιρεία Moon Express.

Τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός ρομποτικού σκάφους/ ακάτου για την περαιτέρω εξερεύνηση της Σελήνης και ποικιλία άλλων εφαρμογών αποκάλυψε η ιδιωτική εταιρεία Moon Express.



Το MX-1 θα έχει το μέγεθος ενός τραπεζιού του καφέ και θα κινείται με ηλιακή ενέργεια και υπεροξείδιο του υδρογόνου ως καύσιμο για τον κινητήρα του, όπως γράφει το naftemporiki.gr. Ο χαρακτηρισμός που του προσδίδει η εταιρεία του, «iPhone του Διαστήματος», οφείλεται στις πολλαπλές εφαρμογές για τις οποίες θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά φορτίων στη Σελήνη για πολύ μικρό κόστος.
«Το MX-1 δεν είναι απλά μια σεληνάκατος, αλλά ένα διαστημόπλοιο “για όλες τις δουλειές”, για πολλές πιθανές αγορές» λέει σχετικά ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Moon Express, Μπομπ Ρίτσαρντς. «Το MX-1 είναι το “iPhone του Διαστήματος”: μία πλατφόρμα ικανή να υποστηρίξει πολλές εφαρμογές, περιλαμβανομένου του σχεδίου μας για την εξερεύνηση της Σελήνης με σκοπό τον εντοπισμό εφαρμογών για πόρους προς όφελος της ανθρωπότητας».

Το σκάφος είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αποστέλλεται σε τροχιά ως δευτερεύον φορτίο σε εκτοξεύσεις πυραύλων ιδιωτικών εταιρειών, όπως στην περίπτωση του Falcon 9 της SpaceX, που ούτως ή άλλως έχουν ως στόχο τη μείωση του κόστους των διαστημικών αποστολών. Το MX-1 θα έχει τη δυνατότητα να φτάνει στη Σελήνη ξεκινώντας από γεωσύγχρονη τροχιά. Στις αποστολές που θα μπορεί να αναλάβει θα περιλαμβάνονται και ανάπτυξη μικρών δορυφόρων (cubesats), παροχή υπηρεσιών συντήρησης σε άλλους δορυφόρους και καθήκοντα «ρυμουλκού» σε αποστολές εκκαθάρισης διαστημικών «σκουπιδιών».

Η εταιρεία, η οποία είναι ένας από τους διαγωνιζομένους για το Lunar XPRIZE της Google (ύψους 30 εκατ. δολαρίων) σκοπεύει να έχει κατασκευάσει και στείλει στη Σελήνη το MX-1 μέχρι τα τέλη του 2015.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ