O Σπύρος Σούλης μας δίνει πρακτικές συμβουλές - Μάθετε πώς να πλένετε τα πιάτα με λιγότερο νερό

Κάντε οικονομία... 

Υπάρχουν μερικά tips που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε νερό στο πλύσιμο των πιάτων σας. Δείτε ποια είναι αυτά.

Τρίψτε καλά Αντί να χύνετε τόνους νερό προκειμένου να διώχνετε τα αποφάγια από τα πιάτα σας, τρίψτε τα όσο είναι ακόμα στεγνά. Πετώντας όλα τα αποφάγια στα σκουπίδια πριν πλύνετε τα πιάτα σας θα σας βοηθήσει να γλιτώσετε νερό. Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό tip είναι, αφού καθαρίσετε τα πιάτα σας καλά, να τα ξεπλύνετε πρόχειρα με ελάχιστο νερό για να βγαίνουν πολύ πιο εύκολα οι λεκέδες όταν αποφασίσετε να τα πλύνετε.

Έχετε τα πιάτα σας κοντά Όταν ξεκινάτε να πλένετε τα πιάτα φροντίστε να τα έχετε όλα πολύ κοντά σας για να μη χρειάζεται να πηγαινοέρχεστε συνεχώς προκειμένου να τα φτάνετε.

thehomeissue_piata01

Μην έχετε μακριά σας τα πιάτα σας.

Γεμίστε το νεροχύτη σας Αφού σιγουρευτείτε ότι ο νεροχύτης σας είναι καθαρός (ρίξτε του λίγο ξίδι για να απολυμανθεί) γεμίστε τον με ζεστό νερό και σαπούνι για τα πιάτα και σφραγίστε τον έτσι ώστε να μείνει το νερό μέσα σε αυτόν. Πλύντε τα πιάτα σας με το νερό που έχετε ρίξει στο νεροχύτη. Έτσι, δε θα χρειάζεται να τρέχει η βρύση σας όλη την ώρα. Αν το νερό σας αρχίσει να βρωμίζει αφήστε το μισό να φύγει και προσθέστε φρέσκο, ζεστό νερό.

Μην χρησιμοποιείτε πολύ σαπούνι Σύμφωνα με έρευνες οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν 10 φορές περισσότερο σαπούνι για τα πιάτα από ό,τι θα έπρεπε. Αν χρησιμοποιείτε και εσείς περισσότερο σαπούνι απ' όσο χρειάζεται τότε θα χρειάζεστε και περισσότερο νερό για να ξεπλύνετε τα πιάτα σας. Διαβάστε τις οδηγίες του απορρυπαντικού σας (τα περισσότερα υπόσχονται ότι μπορούν να καθαρίσουν μία ντουζίνα πιάτα με μία μόνο σταγόνα) και ακολουθήστε τις. Έτσι θα εξοικονομήσετε και χρήματα.

thehomeissue_plysimopiatwn01

Όσο πιο πολύ σαπούνι χρησιμοποιείτε τόσο πιο πολύ νερό θα ξοδεύετε.

Δεν χρειάζεται πρόπλυση Αν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων τότε δε χρειάζεται να πλένετε και τα πιάτα σας με νερό πριν την πλύση στο πλυντήριο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πετάτε τα αποφάγια από τα πιάτα. Κατά τα άλλα δε χρειάζεται τίποτα άλλο. Άλλωστε, γι’αυτό υπάρχουν τα πλυντήρια πιάτων. Για να καθαρίζουν πλήρως τα βρώμικα πιάτα αναφέρει το spirossoulis.

Τεστάρετε το πλυντήριο πιάτων σας Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ένα τεστ στο πλυντήριο πιάτων σας. Ξεκινήστε πλένοντας μία παρτίδα πιάτων στην πιο απλή πλύση και στους λιγότερους κύκλους. Αν τα πιάτα σας δεν είναι καθαρά μετά την πλύση, δοκιμάστε μία που διαρκεί περισσότερο. Μετά από μερικά τεστ θα έχετε βρει την πλύση που θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για εσάς.

thehomeissue_plysimopiatwn02

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο το πλυντήριο πιάτων κάνει πιο καλή δουλειά από' ό,τι το πλύσιμο στο χέρι.

Αφήστε το πλυντήριό σας να γεμίσει Αν μένετε μόνοι σας δε χρειάζεται να βάζετε το πλυντήριο πιάτων σας σε λειτουργία κάθε μέρα. Αν δεν το γνωρίζετε κάθε πλύση χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα νερού είτε πλένει 1 είτε 10 πιάτα. Περιμένετε 2-3 μέρες μέχρι να γεμίσει το πλυντήριό σας.

Και αν αναρωτιέστε τι είναι καλύτερο, το πλύσιμο στο χέρι ή το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, η απάντηση είναι μία: Η τεχνολογία νικάει! Για να σκοτωθούν τα περισσότερα βακτήρια που αναπτύσσονται στα βρώμικα πιάτα το νερό πρέπει να φτάνει τους 60 βαθμούς κελσίου.

Τη θερμοκρασία αυτή εύκολα πιάνει ένα πλυντήριο πιάτων ενώ είναι σχεδόν αδύνατον να τη φτάσει το νερό της βρύσης. Από την άλλη μεριά, ακόμα και αν ζεσταινόταν το νερό τόσο πολύ, το ανθρώπινο χέρι δε θα μπορούσε να αντέξει την τόσο υψηλή θερμοκρασία για παραπάνω από μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ