Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πότε πληρώνονται αναστολές Νοεμβρίου & Δεκεμβρίου - Τι ισχύει με το δώρο Χριστουγέννων

Τι προβλέπεται για την αναστολή σύμβασης εργασίας Δεκεμβρίου

“Τέλος χρόνου”, σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Νοεμβρίου από εργοδότες και εργαζόμενους, αλλά και για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ Οκτωβρίου από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές ή πλήττονται (βάσει ΚΑΔ) από την πανδημία θα μπορούν να θέτουν εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις για αυτό το διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Νοέμβριο, σήμερα, 7 Δεκεμβρίου, λήγει η προθεσμία για τις διορθώσεις και νέες αιτήσεις. Η διαδικασία αφορά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, καθώς θα πρέπει πλέον να προβούν σε διορθωτικές δηλώσεις (ορθές επαναλήψεις) για να επεκτείνουν τον χρόνο αναστολής -βάσει των νέων μέτρων.

Οι δηλώσεις και οι διορθώσεις υποβάλλονται μέσα από την πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Υπενθυμίζεται ότι δήλωση πρέπει να υποβάλλουν και οι εργαζόμενοι που μπαίνουν για πρώτη φορά σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Τι ισχύει για τις αναστολές Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από αύριο, 8 Δεκεμβρίου, θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» για τη δήλωση αναστολών συμβάσεων εργασίας Δεκεμβρίου.

Σε αυτή τη φάση των αιτήσεων θα πρέπει να συμμετάσχει το σύνολο των πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με τον Νοέμβριο, το επίδομα για τις αναστολές συμβάσεων Δεκεμβρίου θα υπολογιστεί βάσει του ποσού των 534 ευρώ τον μήνα (ήτοι κάτι λιγότερο από ημερήσια αποζημίωση 18 ευρώ).

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το επίδομα για τους εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων θα δοθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Τι ισχύει με το δώρο Χριστουγέννων και τις αναστολές;

 Ειδικά για τους εργαζομένους των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου. Οσοι δεν έχουν αναστολή τον Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι τον Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος. Οσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν ένα τμήμα του δώρου εντός Ιανουαρίου, πιθανότατα έως τις 15 Ιανουαρίου. Αυτό θα είναι η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το ένα όγδοο της υποχρέωσης του κράτους. Αυτό συμβαίνει καθώς μέχρι την πληρωμή του δώρου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

 
Εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο, Νοέμβριο και μεταξύ 1-20 Δεκεμβρίου, πότε θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων;

Στο πρακτικό αυτό παράδειγμα, ο εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων σε τρεις φάσεις – εκκαθαρίσεις: α) 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 690 ευρώ από τον εργοδότη (για Ιούνιο έως Οκτώβριο καθώς και για το διάστημα μεταξύ 21 και 31 Δεκεμβρίου). β) Επίσης στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 169 ευρώ από το κράτος για τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο που βρισκόταν σε αναστολή. Συνολικά, δηλαδή, στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 859 ευρώ. Εντός του Ιανουαρίου θα λάβει επιπλέον 45 ευρώ που αντιστοιχούν στις ημέρες του Δεκεμβρίου κατά τις οποίες η σύμβασή του ήταν σε αναστολή, ήτοι το διάστημα 1-20/12. Το συνολικό ποσό του δώρου θα είναι 904 ευρώ, καθώς οι πληρωμές του Δημοσίου γίνονται με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό, αλλά το ύψος, κάθε φορά, της ειδικής αποζημίωσης.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ