Livestreaming: Όσα μπορούμε να δούμε το Σαββατοκύριακο, από το σπίτι, με ένα κλικ - Θέατρο, διαλέξεις, Πυξ Λαξ (Φωτό)

Οι τρόποι σύνδεσης...

Δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική επαφή και την αύρα μίας θεατρικής σκηνής ή κινηματογραφικής αίθουσας, ωστόσο τα Livestreaming μπήκαν στη ζωή μας και έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Τα livestreaming ξεκίνησαν στην καραντίνα της άνοιξης και συνεχίζουν δυναμικά δίνοντας την ευκαιρία και σε κόσμο, που ζει εκτός του κέντρου ή δεν μπορεί να βρεθεί κοντά σε μία σκηνή, να απολαύσει μία παράσταση, μία εκδήλωση, μία έκθεση από το σπίτι του. Τα livestreaming του Σαββατοκύριακου τα έχουν όλα!

Δύο Real Time Live Streaming απο το θέατρο Πορεία

Το Θέατρο Πορεία, ενεργό και πρωτοπόρο συνεχίζει να εκπέμπει ζωντανά, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα επικοινωνίας του με το κοινό. Οι Real Time Live Streaming αναμεταδόσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο με δύο πολύ ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, που κατά γενική ομολογία έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στα θεατρικά πράγματα. Πρόκειται για το Θείο Τραγί του ανατρεπτικού Γιάννη Σκαρίμπα, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη (μία δουλειά που τον καθιέρωσε) και τον Αρίστο του Θωμά Κοροβίνη, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου, που αναφέρεται στην ιστορία του Αριστείδη Παγκρατίδη.

Γιάννη Σκαρίμπα ΤΟ ΘΕΙΟ ΤΡΑΓΙ Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης Σάββατο 28/11 21:00

Η εξαιρετική παράσταση του Άρη Μπινιάρη Το Θείο Τραγί έρχεται στο Θέατρο Πορεία για την πρώτη της real time live streaming προβολή.Ο λόγος του υπερρεαλιστή ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Σκαρίμπα πλαισιώνεται από μουσική και τραγούδια γραμμένα ειδικά για την παράσταση και με όχημα τα εκφραστικά μέσα του ηθοποιού δημιουργούν μια ηλεκτρική και δυναμική πλατφόρμα αφήγησης της προκλητικής αυτής ιστορίας.

ΑΡΙΣΤΟΣ μία παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο Γύρος του Θανάτου» Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου Κυριακή 29/11 21:00

Η βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου Αρίστος, με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου» που εκτελέστηκε το 1968 στις φυλακές Επταπυργίου, έρχεται στο Θέατρο Πορεία, για μια μοναδική real time live streaming προβολή.

Οι θεατές μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο για τις real time live streaming αναμεταδόσεις μπαίνοντας ΕΔΩ

Εθνικό θέατρο ζωντανά στο διαδίκτυο

Ζωντανά από την Κεντρική Σκηνή «Η κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώ, Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 19:30

Το Εθνικό Θέατρο δίνει και πάλι ραντεβού με το κοινό το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, στις 19:30, ζωντανά από την Κεντρική Σκηνή, παρουσιάζοντας το αριστούργημα του Ζωρζ Φεντώ, Η κυρία του Μαξίμ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Η απευθείας μετάδοση θα είναι διαθέσιμη ΕΔΩ με αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (κωδικού πρόσβασης)

Πολλοί είναι οι αθώοι που περνάνε διά πυρός και σιδήρου στα εξωφρενικά πεπρωμένα που επινόησε ο Φεντώ· το αρχέτυπο, ωστόσο, είναι ο δύσμοιρος ο κύριος Πετιπόν, ο οποίος ξυπνά στο σπίτι του έπειτα από ένα ξενύχτι στο καμπαρέ «Μαξίμ». Ο ίδιος δεν θυμάται τίποτα από τη χθεσινή βραδιά, στο κρεβάτι του όμως βρίσκεται μια νεαρή χορεύτρια από τα μπαλέτα του «Μαξίμ». Η φάρσα τίθεται σε κίνηση και η ζωή του γίνεται άνω-κάτω μέσα σε ένα λεπτό.

Παιζουν Θανάσης Αλευράς, Στέλλα Αντύπα, Αφροδίτη Αντωνάκη, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Μελίνα Βαμπούλα, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Θανάσης Δήμου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έμιλυ Κολιανδρή, Κώστας Κορωναίος, Αυγουστίνος Κουμουλος, Πέλλα Μακροδημήτρη, Αθηνά Μουστάκα, Ελπίδα Νικολάου, Άννα Πατητή, Πέτρος Σκαρμέας, Γιώργος Τζαβάρας, Κώστας Φιλίππογλου, Γιάννης Φιλίππου, Δημήτρης Φουρλής, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος

Στο διαδίκτυο συναυλία των ΠΥΞ ΛΑΞ

Οι Πυξ Λαξ έρχονται να μας υπενθυμίσουν «τι είναι αυτό που μας ενώνει», σε μία μοναδική βραδιά. Αν και το αρχικό πλάνο ήταν η συναυλία να πραγματοποιηθεί μπροστά σε ζωντανό κοινό, σύμφωνα με τα μέτρα για την πληρότητα του χώρου, τα «Ηλεκτρικά» θα ηχήσουν απ’ τους διαδικτυακούς μας δέκτες την Κυριακή 29 Νοεμβρίου (9 π.μ.).

Μια βραδιά γεμάτη ενέργεια, ηλεκτρικό ήχο, αναμνήσεις αλλά και ανάγκη για σμίξιμο έστω και από απόσταση καθώς οι Πυξ Λαξ θα "εκπέμψουν" ζωντανά από το θέατρο «Χώρος» και παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα σχόλια που θα μπορούν να στείλουν οι ακροατές από την πλατφόρμα του live streaming. Οι Πυξ Λαξ, με αποστάσεις ασφαλείας αλλά χωρίς όρια και περιορισμούς στα συναισθήματα, στρέφουν το βλέμμα στο αβέβαιο μέλλον και με ασπίδα όλα τα τραγούδια τους που έγραψαν ιστορία και όλα όσα αγάπησαν, είναι έτοιμοι να μας κάνουν να ενώσουμε τις φωνές μας από όπου κι αν βρισκόμαστε! Διαδικτυακό εισιτήριο 5 Ευρώ, ΕΔΩ

Ψηφιακό κανάλι Ιδρύματος Ωνάση

H Καθαρή Πόλη, η πιο πολυταξιδεμένη θεατρική παράσταση του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, έρχεται για λίγες μέρες στις οθόνες μας. Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 21:00 συντονιστείτε στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση για τη ζωντανή YouTube πρεμιέρα της παράστασης, που από το 2016 έχει «καθαρίσει» σημαντικές θεατρικές σκηνές σε όλη την Ευρώπη.

Η απόσταση συνεχίζει να μας ενώνει στο Onassis Channel στο YouTube και να μας θυμίζει τα αυτονόητα που δεν είναι δεδομένα. Το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει να μιλάει μέσα από συζητήσεις και παραστάσεις για τις γυναίκες. Τις γυναίκες και τις θηλυκότητες που διεκδικούν μια ζωή χωρίς βία, φόβο και καταπίεση. Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, η Στέγη παρουσίασε μια διαδικτυακή συζήτηση για την πατριαρχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία στην ελληνική κοινωνία. Με την Καθαρή Πόλη προχωράει ένα βήμα παραπέρα και παρουσιάζει τις γυναίκες μετανάστριες της Αθήνας.

Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; «Γεννήθηκαν» καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές σας; Γιατί χρησιμοποιείται ο όρος «σκούπα» στις επιχειρήσεις δίωξης μεταναστών από το δημόσιο χώρο; Ως θέατρο της πραγματικότητας, η Καθαρή Πόλη διερευνά την έννοια του «καθαρού» ως πυλώνα της ρατσιστικής ιδεολογίας και ανιχνεύει τα στερεότυπα, μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες εκείνων που είναι ειδικοί σε θέματα καθαριότητας: τις μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας. Σκηνοθεσία & δραματουργία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης, Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

Online «Μια σπουδή για την πόλη του Ασπροπύργου»

Ένα πολύ ενδιαφέρον διεθνές ερευνητικό, εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό εργαστήρι με τίτλο «Μια σπουδή για την πόλη του Ασπροπύργου» πραγματοποιείται με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Αιμιλία Μπουρίτη, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος ΑΜΟΛΗ και με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στις 18.00, με διαδικτυακό τρόπο, απόλυτα προσαρμοσμένο στις συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία του covid- 19. Η παρακολούθηση του εργαστηρίου προσφέρεται εντελώς δωρεάν.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά με αγγλική μετάφραση, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν οι τοπικές κοινότητες και γενικά οι κάτοικοι της πόλης. Εκπρόσωποι της τέχνης, της επιστήμης, των ήπιων μορφών ενέργειας, της εκπαίδευσης, της δημιουργικής οικονομίας, και των τοπικών κοινοτήτων θα δώσουν το παρών τους σε μία προσπάθεια να συνειδητοποιηθούν οι δυναμικές του 21ου αιώνα.

 

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι εξής:

  • Nicolas Bourriaud, Διευθυντής του MO.CO (Montpellier Contemporain), συγγραφέας, επιμελητής. Θέμα: Σχεσιακή Αισθητική. Γαλλία
  • David Blumenkrantz / Συνιδρυτής και Διευθυντής του “Center for Youth & Community”, και από κοινού σχεδιαστής του “Youth & Community Development through Rites of Passage”. Θέμα: Η Πρόκληση της Τέχνης σε Επιστήμη & Προγράμματα. Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Lars Ebert, Διευθυντής προγράμματος H401, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Αθήνα. Θέμα: Συμμετοχή και έρευνα. Η Ευρώπη και η επαναξιολόγηση των τεχνών στην κοινωνία. Ολλανδία.
  • Δρ. Ιωάννης Δρίνης, Ερευνητής, Λαογράφος, Προϊστάμενος στο Τμήμα ‘Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Θέμα: Είναι το Αγροτικό Πολιτισμικό Τοπίο μέρος της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς;
  • Κατερίνα Ηλία, Αρβανίτισσα, αγρότισσα, κάτοικος Ασπροπύργου. Θέμα: Η αρβανίτικη κουλτούρα και η αγροτική ζωή του Ασπροπύργου.
  • Δρ. Μαρία Τσίγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας και Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Θέμα: Αρβανίτικα: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον.
  • Μαρία Περηφάνου, Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ασπροπύργου, αγρότισσα, κάτοικος Ασπροπύργου. Θέμα: Η επιβίωση της αγροτικής ζωής στην Ελληνική πραγματικότητα.
  • Δέσποινα Μπουλογιώργου, Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και προστασίας του Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Θέμα: Οι Ενεργειακές Κοινότητες πηγή αξιών για την συνεξέλιξη των Αγροτικών Κοινοτήτων.
  • Αιμιλία Μπουρίτη, Εικαστικός, Performance Artist, Διευθύντρια της Καλλιτεχνικής Πλατφόρμας Συν+Εργασία. Θέμα: H Συμμετοχική Τέχνη στο αγροτικό τοπίο και στις κοινότητες του Ασπροπύργου.

Συντονίζει η Αιμιλία Μπουρίτη. H παρακολούθηση και συμμετοχή στο διαδικτυακό, διεθνές εργαστήρι θα γίνει μέσα απο την πλατφόρμα του zoom σε live μετάδοση στο YouTube στο κανάλι Emilia Bouriti και στη σελίδα της Καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν+εργασία στο Facebook Emilia Bouriti Syn+Ergasia

Στο διαδίκτυο τα θεατρικά βραβεία κοινού

Για πρώτη φορά η ετήσια γιορτή του θεάτρου, τα θεατρικά βραβεία κοινού, είναι ανοιχτή σε όλους. Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, απρόοπτα, συγκίνηση, αγωνία, εκπλήξεις και ατέλειωτο χειροκρότημα. Σκηνοθετεί και παρουσιάζει ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Μαζί του οι Κάτια Δανδουλάκη, Γιώργος Καραμίχος, Γιάννης Στάνκογλου. Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα χειροκροτούμε τους καλύτερους του ελληνικού θεάτρου από το σπίτι μας. Για πρώτη φορά τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού αθηνόραμα θα μεταδοθούν διαδικτυακά, όπως επιβάλλει η παρούσα συνθήκη του lockdown, από την πλατφόρμα ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ