Εκτοξεύεται η τιμή του Bitcoin: Στις 300.000 δολάρια - Το βλέπουν Citi & Bloomberg

Γιατί τόσο η Citi όσο και το Bloomberg Intelligence τάσσονται με τους «ταύρους» για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Τι δείχνουν οι αναλύσεις που φέρουν την τιμή του bitcoin να εκτοξεύεται.

Γράφει ο  Βασίλης Παζόπουλος στο Euro2day

Σε ρυθμό πολυβόλου τα θετικά νέα και οι εκτιμήσεις για το bitcoin από τη Wall Street. Δεν τα προλαβαίνουμε.

Στις ΗΠΑ πλέον ορισμένοι αναφέρουν πως μπορεί να μην είδαμε το μπλε κύμα (άνετη επικράτηση των Δημοκρατικών στις εκλογές), ούτε το κόκκινο (νίκη των Ρεπουμπλικάνων), αλλά θα νιώσουμε το πορτοκαλί (το χρώμα στο λογότυπο του bitcoin).

Η άνοδος της τιμής του bitcoin αυτή τη φορά δεν είναι εκρηκτική, ένδειξη ότι η αγορά έχει ωριμάσει. Δεν βλέπουμε εκτόξευση 10-20% μέσα σε μια ημέρα και αυτό είναι καλό. Όσο πιο απότομα ανεβαίνει, τόσο πιο απότομη είναι και η διόρθωση. Όπως βλέπουμε στο 4ωρο διάγραμμα, εδώ και δύο μήνες που ανεβαίνει ασταμάτητα, το μοτίβο αποτελείται από το στάδιο της ανόδου και της συσσώρευσης. Όπως γίνεται στην ορειβασία. Αναρρίχηση, στάση για ανάκτηση δυνάμεων και μετά συνέχεια για ακόμα υψηλότερα.

Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην είσαι θετικός στις προοπτικές του χώρου των κρυπτονομισμάτων. Από τις μακροοικονομικές συνθήκες που το ευνοούν έως τα εκατοντάδες projects που αναπτύσσονται στο παρασκήνιο. Η απασχόληση στον κλάδο του Blockchain αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Αν αυτός δεν θεωρείται βασικός δείκτης υγείας, αν όχι ευημερίας ενός κλάδου, τότε ποιος μπορεί να θεωρηθεί; Ένας νέος γενναίος κόσμος έχει ήδη ανατείλει και όσοι πάρουν ελαφριά και αψήφιστα τις εξελίξεις, απλώς θα μείνουν πίσω επιχειρηματικά, επενδυτικά, στην αγορά εργασίας.

Πιο κάτω έχουμε τις εκτιμήσεις από αναλυτές δύο αξιοσέβαστων οίκων που δημοσιοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες. Του Bloomberg και της CitiBank.

Η εκτίμηση από το Bloomberg Intelligence

Οι 20.000 δολάρια για το bitcoin αποτελούν το βασικό εμπόδιο προς την κεφαλαιοποίηση του ενός τρισεκατομμυρίου. Η ψηφιακή εκδοχή του χρυσού, αλλά με πιο περιορισμένη προσφορά και ένα ιστορικό προσθήκης μηδενικών, φαίνεται να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανακάλυψης τιμών και θα συνεχίσει την άνοδό του το 2021. Η μαζική υιοθέτηση του bitcoin αυξάνεται...

Ποιος τα αναφέρει αυτά παρακαλώ; Ο επικεφαλής στρατηγικής στα εμπορεύματα του Bloomberg Intelligence, ο Mike McGlone. 

Η εκτίμηση από τη CitiBank

Ακούγεται πολύ το τρισεκατομμύριο, δηλαδή να φτάσει τις 50.000 δολάρια το ένα bitcoin; Πού να δείτε τι αναφέρει ένας αναλυτής από τη CitiBank, στην τελευταία του έκθεση, που μοιράστηκε στους θεσμικούς πελάτες της τράπεζας: «Bitcoin: Ο χρυσός του 21ου αιώνα». Προβλέπει πως θα φτάσει τις 318.000 δολάρια μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021!

Συγκεκριμένα ο Tom Fitzpatrick επισημαίνει τις αναλογίες μεταξύ της αγοράς χρυσού του 1970 και του bitcoin. Συγκεκριμένα αναφέρει πως μετά την κατάργηση της συμφωνίας του Bretton Woods, όταν και σταμάτησε να ισχύει η σταθερή ισοτιμία δολαρίου και χρυσού, υπήρξε μια μαζική κατεύθυνση κεφαλαίων προς το πολύτιμο μέταλλο.

Ανάλογο σημείο καμπής θεωρεί την κρίση του 2008, που επέφερε τη γέννηση του bitcoin. Οι μακροοικονομικές συνθήκες που έφερε η πανδημία δημιουργούν ένα περιβάλλον παρόμοιο με εκείνο της δεκαετίας του 1970. Οι κυβερνήσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποφύγουν την άνευ προηγουμένου εκτύπωση χρημάτων, έως ότου επανέλθουν σε ικανοποιητικά επίπεδα το ΑΕΠ και η απασχόληση.

Κατόπιν ο Fitzpatrick αναλύει το bitcoin με βάση τα χαρακτηριστικά που διαβλέπει στο διάγραμμα. Διαπιστώνει πως μέχρι τώρα υπάρχει μια συμμετρία στην πορεία της τιμής του. Έχουν σχηματιστεί μέχρι τώρα τρεις βασικές ανοδικές περίοδοι, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται σε διάρκεια. Η πρώτη ήταν 10 μηνών, που ξεκίνησε το 2010. Ακολούθησε η δεύτερη το 2011 με 2013. Η τρίτη περίοδος ήταν στο διάστημα 2015-2017.

Παρότι υπήρξε σταδιακή επιμήκυνση των περιόδων ανόδου, η διόρθωση που ακολούθησε ήταν σχετικά σταθερή, περίπου στους 12 μήνες.

Το «sexy» σημείο της ανάλυσης είναι πως υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε στο μέσο της τέταρτης περιόδου ανόδου, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022 και η οποία θα κάνει κορυφή στις 318.000 δολάρια! Αν και το νούμερο μοιάζει υπερβολικό, ο Fitzpatrick θεωρεί την πρόβλεψή του ρεαλιστική. Αυτή η περίοδος θα είναι η πιο συγκρατημένη, από άποψη ποσοστιαίας ανόδου, εξηγεί.

Συμπέρασμα

Καμία πρόβλεψη επί των αγορών δεν είναι σίγουρη. Πάντοτε υπάρχουν κομμάτια του ψηφιδωτού που αγνοεί ακόμα και ο πιο διορατικός αναλυτής. Το μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Είναι συνέπεια των αποφάσεων που παίρνουμε στο παρόν. Ωστόσο, αν όλοι αυτοί οι αξιοσέβαστοι αναλυτές, διαχειριστές και επενδυτές της Wall Street που έχουν αντιληφθεί το τελευταίο διάστημα τις δυνατότητες του χώρου των κρυπτονομισμάτων έχουν δίκιο, πρόκειται για μοναδική ευκαιρία.

Ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για να κάνουμε ορισμένες έξυπνες κινήσεις και να βγούμε ωφελημένοι. Αν θα ξεπεράσει το bitcoin σε ένα χρόνο τις 300.000 δολάρια δεν το γνωρίζουμε, αλλά το σίγουρο είναι πως το περιθώριο για άνοδο είναι μεγάλο. Πολύ μεγαλύτερο από όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Όπως δείχνουν όλα, το 2021 θα είναι η χρονιά των crypto. Μένει να δούμε αν θα είναι για καλό ή για κακό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ