Τρίτο & καλύτερο; Νέο εμβόλιο από την Οξφόρδη ανακοινώθηκε επίσημα - Ισχυρή ανοσοποίηση στους ηλικιωμένους

Μετά τις εταιρείες Pfizer/AstraZeneca και Moderna θετικά είναι τα αποτελέσματα και από το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Ευχάριστα είναι τα νέα από το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα και διακοπές στις κλινικές δοκιμές, πριν από λίγο ανακοινώθηκε πως, σύμφωνα με τα δεδομένα της δεύτερης φάσης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση "The Lancet", το εμβόλιο ChAdOx1 nCov-2019 έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί  ισχυρή ανοσοαπόκριση σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 56-69 ετών, καθώς και σε άτομα άνω των 70.

Πρόκειται για μία ακόμη εξαιρετικά αισιόδοξη είδηση, μετά την χθεσινή ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και BionTech για το εμβόλιό τους, το οποίο κρίθηκε ως αποτελεσματικό κατά 95% κατά τις κλινικές δοκιμές.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η εταιρεία Moderna είχε κάνει γνωστό πως το δικό της εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 94,5%.

Τώρα είναι σειρά και του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca να ανακοινώσει θετικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι εντός 28 ημερών από την πρώτη δόση εθελοντές απ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες ανέπτυξαν αντισώματα, που ενισχύθηκαν περαιτέρω από τη δεύτερη δόση.

Όσο για τις παρενέργειες, δεν ήταν σοβαρές και αφορούσαν κυρίως πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, μυαλγία και πονοκεφάλους.

Να θυμίσουμε πως το εμβόλιο της Οξφόρδης ξεκίνησε ως το πιο ελπιδοφόρο για τον κορωνοϊό, ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές διακόπηκαν αρκετές φορές λόγω ασθενειών που παρουσίασαν εθελοντές, ενώ υπήρξε και ο θάνατος ενός ακόμη εθελοντή στις κλινικές δοκιμές, ο οποίος, ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, δεν σχετιζόταν με το εμβόλιο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ