Για πρώτη φορά Έλληνες φοιτητές της Θεσσαλονίκης σε διεθνή έκθεση τέχνης

Φοιτητές και καθηγητές κάνουν «απόβαση» στο Σαν Σέρβολο της Βενετίας με καλλιτεχνικές δράσεις και εικαστικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της έκθεσης «OPEN».

Τρισδιάστατη αναπαράσταση εγκατάστασης που θα στήσουν φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του «Rethinking Crisis» του ΑΠΘ στο νησάκι Σαν Σέρβολο της ΒενετίαςΤρισδιάστατη αναπαράσταση εγκατάστασης που θα στήσουν φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του «Rethinking Crisis» του ΑΠΘ στο νησάκι Σαν Σέρβολο της Βενετίας

«Απόβαση» στο Σαν Σέρβολο, ένα μικρό νησάκι της Βενετίας, κάνουν φοιτητές και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από την ερχόμενη Πέμπτη και για έναν μήνα συμμετέχουν στη Διεθνή Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης «OPEN», με μια σειρά δράσεων που φέρει τον τίτλο «Rethinking Crisis» και περιλαμβάνει μουσικές, ηχητικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, αρχιτεκτονικές, μουσειολογικές και εικαστικές παρεμβάσεις.

«Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στην πολύ σπουδαία αυτή έκθεση ελληνικό πανεπιστήμιο. Με αφετηρία την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή και εξελίσσεται σε κρίση θεσμών και αξιών. Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό μιας χώρας, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες και προεκτάσεις» είπε στο «Εθνος» η καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας, Ματούλα Σκαλτσά.

Η έκθεση «OPEN» γίνεται κάθε χρόνο σε δύο νησιά της Βενετίας. Στους κεντρικούς δρόμους και στις πλατείες του Λίντο φιλοξενούνται καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Εκεί, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους πάνω από 600 δημιουργοί από 70 χώρες, ανάμεσά τους και αρκετοί Ελληνες, όπως ο Κ. Βαρώτσος, η Δ. Στράτου, η Α. Παπαφιλίππου, ενώ φέτος τιμώμενη καλλιτέχνιδα είναι η Γιόκο Ονο. Το άλλο νησί, το Σαν Σέρβολο, δίνεται σε κάποιο πανεπιστήμιο, φορέα ή ομάδα καλλιτεχνών. Σειρά είχε φέτος το ΑΠΘ. Οι φοιτητές που συμμετέχουν θα παρελάσουν με ασπρόμαυρες κελεμπίες και θα κρατούν ένα άσπρο σχοινί, ενώ θα στέλνουν μηνύματα για την κρίση σε διάφορες γλώσσες του κόσμου.

Ταξίδι στο «νησί της τέχνης»

Το συγκεκριμένο νησί λειτουργούσε στο παρελθόν ως χώρος απομόνωσης και θεραπείας από τη λέπρα και αργότερα από την τρέλα, ως χώρος γενικά απομόνωσης μιασμένων και κοινωνικά άρρωστων.

Εργο του φοιτητή Γιώργου ΓεροντίδηΕργο του φοιτητή Γιώργου Γεροντίδη

«Εμείς πηγαίνουμε με την έκθεση «Rethinking Crisis» και θέλουμε μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο να δώσουμε αφορμές συζήτησης για τη σημερινή πολύπλευρη κρίση. Παράλληλα, θα καταθέσουμε τα ερωτήματά μας μέσα από ένα συνολικό έργο με πολλές δράσεις» μας είπε η κ. Σκαλτσά. Τμήματα από τη Σχολή Καλών Τεχνών, από την Αρχιτεκτονική, αλλά και μεταπτυχιακά από πολλές Σχολές του ΑΠΘ επιχειρούν να διατυπώσουν με δημιουργικό τρόπο ένα σχόλιο πάνω στην κρίση, η οποία τείνει να καταστείλει τις νεανικές και δημιουργικές δυνάμεις ενός δυναμικού χώρου, όπως είναι το πανεπιστήμιο.

Μετά τη Βενετία, η όλη προσπάθεια θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ενεργοποίηση ανάλογων πρωτοβουλιών.

  • Εγκαίνια
  • Η έκθεση «OPEN» στα νησιά Σαν Σέρβολο και Λίντο θα διαρκέσει από τις 30 Αυγούστου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ τα εγκαίνια θα γίνουν στη Βενετία την Πέμπτη το βράδυ, παρουσία γνωστών καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ