Πορτοκάλι: Το θαυματουργό δώρο της φύσης - Τα σημαντικά οφέλη του αγαπημένου φρούτου

Οφέλη στην υγεία...

Μια ωραία ιστορία

Ο βασιλιάς της Τίρυνθας, Ευρυσθέας διέταξε Ηρακλή να του φέρει τα μήλα των Εσπερίδων. Τα δέντρα αυτά βρίσκονταν στον κήπο των θεών και ήταν δώρο της Γαίας στην Ήρα, για το γάμο της με τον Δία.

Πιθανόν γι’ αυτό, το πορτοκάλι θεωρείται σύμβολο της γονιμότητας και της ευτυχισμένης συζυγικής ζωής

Η Ήρα για να προστατέψει αυτά τα δέντρα ανέθεσε τη φύλαξή τους στις νύμφες Εσπερίδες και στον ακοίμητο δράκο Λάδωνα, ένα φίδι με εκατό κεφάλια.

Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Ηρακλής κατάφερε να πάρει τρεις χρυσούς καρπούς και να τους φέρει στον Ευρυσθέα, ο οποίος δεν θέλησε να τους κρατήσει και τους έδωσε στον Ηρακλή. Ο Ηρακλής με τη σειρά του, τους χάρισε στην θεά Αθηνά κι αυτή τους επέστρεψε στον κήπο των θεών, αφού η κλοπή τους ήταν μια βέβηλη πράξη.

Από τα μυθολογικά μήλα των Εσπερίδων προέρχεται και ο γενικός χαρακτηρισμός κατηγορίας φρούτων που ονομάζονται εσπεριδοειδή. Αν και δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, δεν παύει να είναι μια πολύ ωραία ιστορία.

Στην Ελλάδα, σήμερα, η πορτοκαλιά καλλιεργείται κυρίως στη Λακωνία, στην Αργολίδα και στην περιοχή της Άρτας.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα η άνυδρη πεδιάδα της Αργολίδας ήταν εντελώς γυμνή. Η καλλιέργεια του πορτοκαλιού άρχισε την περίοδο του μεσοπολέμου όταν έγινε δυνατή η άρδευση της πεδιάδας με νερό. Η παραγωγή του πορτοκαλιού στην Αργολίδα εξαπλώθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1950 και σήμερα αποτελεί το 70% της συνολικής καλλιέργειας.

Ας το γνωρίσουμε…

Το σχήμα του είναι σφαιρικό ή ωοειδές, η φλούδα του παχιά ή λεπτή ανάλογα με την ποικιλία και η σάρκα του έχει χρώμα πορτοκαλί ή κόκκινο (όπως το σαγκουίνι).

Η εξωτερική επιφάνεια της φλούδας είναι σχετικά ανώμαλη και φέρει μικρά αδενώδη στίγματα που παράγουν αρωματικό αιθέριο έλαιο.

Το πορτοκάλι έχει γλυκιά ή γλυκόξινη γεύση και είναι λιγότερο ή περισσότερο αρωματικό ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα. Κάποια ελαφριά πικρή γεύση που παρατηρείται μερικές φορές οφείλεται σε ποσότητα αιθέριου ελαίου που έχει εισχωρήσει στη σάρκα.

Είναι γνωστά για την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην προστασία των κυττάρων μας από πιθανές βλάβες και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ένα μέτριο σε μέγεθος πορτοκάλι μας περιέχει 62 θερμίδες και μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C. Επιπλέον, τα πορτοκάλια είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α, ασβεστίου και καλίου.

Στο αγαπημένο μας φρούτο υπάρχουν φυτοχημικές ουσίες και φλαβονοειδείς χημικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της  παραγωγής των ελευθέρων ριζών, με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτά τα συστατικά των εσπεριδοειδών βοηθούν στη ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού και τον προστατεύουν από διάφορες παθήσεις, ενώ παράλληλα  διαθέτουν αντιφλεγμονώδη, αντιική και αντιμικροβιακή δράση, αναφέρει το diatrofi.gr.

Οφέλη στην υγεία

  • η μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο
  • ρύθμιση αρτηριακής πίεσης
  • κίνδυνο καρκίνου του παχέους εντέρου
  • των επιπέδων σακχάρου, λιπιδίων και ινσουλίνης στο αίμα
  • μείωση των ρυτίδων και βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει στην πραγματικότητα υψηλότερες ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών από ότι η σάρκα, οπότε χρησιμοποιώντας συνταγές που περιέχουν ξύσμα από πορτοκάλι, θα ενισχύσετε ακόμα περισσότερο την διατροφή σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ