Best of 2020- Βαγγέλης Γιωτόπουλος: Ο πολυβραβευμένος φωτογράφος στο eirinika: "Ζωγραφίζει" με χρώματα την Ελλάδα στα κλικς του - «Το φως μου δείχνει τον δρόμο για τη λήψη» (φωτό)

Η φωτογραφία του Βαγγέλη Γιωτόπουλου διαθέτει κάτι μοναδικό: έναν μυστηριακό χαρακτήρα, συνδυασμένο με υπέροχα ζωντανά χρώματα και για τον λόγο αυτό εντυπωσιάζει.

Πολυβραβευμένος, επαγγελματίας φωτογράφος εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, ο Βαγγέλης Γιώτοπουλος, με καταγωγή από τα Ιωάννινα, μας χαρίζει μοναδικές εικόνες μέσα από τα μαγικά του κλικς.

 

 

 

 

Πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα φωτογράφο που κατέχει τον παγκόσμιο τίτλο Fellowship, από το 2017, ενώ για 6 συνεχή χρόνια - από το 2010 έως το 2016 - βραβευόταν ως φωτογράφος της χρονιάς σε διαφορετικές κατηγορίες, σε πλήθος διαγωνισμών. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vagelis Giotopoulos (@vagelis_giotopoulos) on

 

 

 

«Η αφορμή για το πρώτο μου ξεκίνημα ήταν μια σχολική εκδρομή το 1983, οπότε και κράτησα πρώτη φορά στα χέρια μου μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή...» λέει ο ίδιος στο eirinika για την πρώτη "γνωριμία" του με την φωτογραφία. 

 

 

«Από εκείνη τη μέρα η φωτογραφική μηχανή έχει γίνει προέκταση του χεριού μου!» συμπληρώνει. 

 

 

 

 

Ένας πραγματικός καλλιτέχνης, που δίνει μεγάλη έμφαση στα υπέροχα χρώματα της Ελλάδας, μέσα από τις λήψεις του.

 

 

 

 

«Η φωτογραφία για μένα είναι ένας έρωτας πρωτόγνωρος, παντοτινός που δεν σβήνει ποτέ! Και επειδή φωτογραφία σημαίνει φως, για μένα είναι το φως που μου δείχνει τον δρόμο. Το φως που με εμπνέει κάθε στιγμή του χρόνου και με προκαλεί να παγώσω αυτή τη στιγμή με την ματιά μου...» τονίζει.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vagelis Giotopoulos (@vagelis_giotopoulos) on

 

 

 

Όταν του ζητάμε να ξεχωρίσει την πιο αγαπημένη του από όλες τις φωτογραφίες του, απαντά «Δεν νομίζω να υπάρχει μόνο μία φωτογραφία, η οποία να είναι η πιο αγαπημένη μου, γιατί δεν έχω κατασταλάξει πραγματικά τι φωτογράφος είμαι παρά τα 37 χρόνια εμπειρία και καριέρας στη φωτογραφία...».

 

 

 

 

«Μου αρέσουν πολύ οι άνθρωποι, αλλά και η φύση. Έτσι προσπαθώ να ταιριάξω τον άνθρωπο με το περιβάλλον του. Αυτό έχει να κάνει με την επιτυχία μιας φωτογραφίας...» συνεχίζει.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vagelis Giotopoulos (@vagelis_giotopoulos) on

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vagelis Giotopoulos (@vagelis_giotopoulos) on

 

Ο Βαγγέλης Γιωτόπουλος αποτυπώνει μοναδικά τα υπέροχα τοπία της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενώ άκρως εντυπωσιακά είναι και τα πορτραίτα του, με καθημερινούς ανθρώπους.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vagelis Giotopoulos (@vagelis_giotopoulos) on

 

 

 

Ποιο μέρος ονειρεύεται, όμως, να φωτογραφίσει; 

 

 

 

 

«Νομίζω ένα ταξίδι που θέλω να κάνω από καιρό είναι η Κούβα, γιατί συνδυάζει πολλά πράγματα για έναν φωτογράφο, όπως πολιτισμό, φύση, χρώματα, ανάμεικτα συναισθήματα, πάθος και διαφορετική κουλτούρα» λέει χαρακτηριστικά. 

 

 

 

 

Η φωτογραφία του Βαγγέλη Γιωτόπουλου διαθέτει κάτι μοναδικό: έναν μυστηριακό χαρακτήρα, συνδυασμένο με υπέροχα ζωντανά χρώματα και για τον λόγο αυτό εντυπωσιάζει.

 

 

 

 

 

 

Who is who

Ο Βαγγέλης Γιωτόπουλος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1965. Είναι τελειόφοιτος της Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Βελλάς από το 1987.

Σπούδασε σε ανώτερο επίπεδο βιολί και ανώτερα θεωρητικά στη μουσική, ενώ σπούδασε και φωτογραφία στη σχολή Focus School Of Arts.

Ασχολείται με τη φωτογραφία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και είναι επαγγελματίας φωτογράφος από το 1987, οπότε και άνοιξε το δικό του φωτογραφείο στην Πρέβεζα. Τον Ιανουάριο του 2011 άνοιξε ένα νέο, υπερσύγχρονο στούντιο μαζί με τον γιο του Αλέξανδρο, επίσης φωτογράφο.

Τον Μάρτιο του 2012 ακολούθησε ανάλογο studio στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα, στο οποίο συνεργάζεται με την κόρη του, Ράνια.

Είναι μέλος της ΕΦΕ Αθηνών από το 1998, και ιδρυτικό μέλος του παρατήματος της ΕΦΕ στην Πρέβεζα, που ιδρύθηκε το 2007.

Είναι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε Πρόεδρος της λέσχης Φωτόραση στα Ιωάννινα. Είναι μέλος της FIAP, της PSA, της WPPI, της SWPP και της UPΙ τις τελευταίες δεκαετίες.

Δίδαξε φωτογραφία στα ΚΕΕ και ΝΕΛΕ Πρέβεζας για 2 συνεχόμενα χρόνια. Είναι κριτής στους Πανελλήνιους διαγωνισμούς φωτογραφίας τα τελευταία 10 χρόνια και παγκόσμιος κριτής σε πολλά σαλόνια του εξωτερικού τα τελευταία 5 χρόνια που έγινε EFIAP.

Από το 1989 συμμετέχει σε Πανελλήνιες και Διεθνείς εκθέσεις. Έχει λάβει μέρος σε 62 εκθέσεις με 98 διαφορετικά έργα.

Έχει αποσπάσει πληθώρα τίτλων και διακρίσεων σε διάφορους παγκόσμιους οργανισμούς, με αποκορύφωμα τη βράβευσή του ως φωτογράφος της χρονιάς στην κατηγορία Fine Art για δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2010 και το 2011.

Έχει βραβευθεί, επίσης, ως φωτογράφος της χρονιάς στην κατηγορία Γάμου το 2012 και το 2013, στις κατηγορίες Media, Portrait και Travel το 2014, στις κατηγορίες Γάμου και Overall το 2015 και στις κατηγορίες Nature και Architectural το 2016.

Κορυφαία διάκριση που έχει αποσπάσει είναι ο παγκόσμιος τίτλος Fellowship που του απονεμήθηκε στο Λονδίνο τον Γενάρη του 2017 και είναι ο μόνος Έλληνας φωτογράφος που τον κατέχει.

Ασχολείται με τα κοινά ως εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος τα τελευταία 5 χρόνια στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, μιας και η καταγωγή του είναι από τα Κατσανοχώρια, στη θέση του εντεταλμένου Σύμβουλου Πολιτισμού και Τουριστικής προβολής, ενώ από τις 5 Μάρτη 2017 κατέχει τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

 

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Βαγγέλη Γιωτόπουλου στον λογαριασμό του στο instagram @vagelis_giotopoulos

 

 

Από την Ελένη Καστρινάκη

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ