Συνέντευξη των Karmica στο Eirinika.gr: ''Δυστυχώς στη χώρα μας, νιώθουμε να ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί, αφού η τέχνη είναι συνώνυμο με την αβεβαιότητα''

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μας συμβούλευε σε κάθε μας βήμα!

Η πρωτοτυπία του να αποτελούν ευρωπαϊκά το μοναδικό ροκ οικογενειακό συγκρότημα, το τραγούδι «Ζήτω τα κάτω» που δημιούργησαν δύο εβδομάδες πριν το δεύτερο lockdown σε μουσική και στίχους του ξεχωριστού Πανταλή Αμπαζή, οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη διαδρομή τους, οι «χρυσές» συνεργασίες τους, ο Λαύρεντης Μαχαιρίτσας που τους καθοδήγησε σε πολύ ουσιαστικές στιγμές της πορείας τους, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Γιώργος Χατζηνάσιος, οι δουλειές που έκαναν μέχρι να αποφασίσουν συνειδητά να ασχοληθούν αποκλειστικά με το τραγούδι, ο τρόπος που βιώνουν την τρομακτική πανδημία αλλά και όσα βαθιά επιθυμούν να τους φέρει η ζωή. 

Οι Karmica εξομολογούνται τα όνειρά τους στο eirinika. gr

Είστε το πρώτο συγκρότημα της ροκ μουσικής σκηνής που μεταξύ των μελών σας είναι τα παιδιά σας .Αποτελεί πραγματικά έκπληξη το γεγονός γιατί δεν είναι συνηθισμένο τουλάχιστον στις εγχώριες αλλά και διεθνείς μπάντες. Πώς προέκυψε αυτή η ιδιότυπη συνεργασία;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΟΛΕΝΑ «Πράγματι δεν είναι συνηθισμένο μια μπάντα να απαρτίζεται από γονείς και παιδιά και κυρίως αυτό που συμβαίνει σε μας, δυο οικογένειες με τα παιδιά μας, είναι όντως πρωτοποριακό. Η είσοδος των παιδιών μας στην μπάντα, έγινε τόσο αβίαστα, σαν να ήταν το πιο φυσικό πράγμα. Τους άρεσε το στυλ των τραγουδιών και της μουσικής που γράφαμε και παίζαμε στις εμφανίσεις μας και έτσι ξεκίνησε η κοινή μουσική μας πορεία στο ΚΗόνειρο».

Tι θεωρείτε ότι σας διδάσκουν τα παιδιά σας;

ΘΑΝΟΣ ΜΠΙΛΑΛΗΣ «Τα παιδιά είναι μεγάλη δύναμη. Όσοι τα ακούμε και τα αφήνουμε να εκφραστούν ελεύθερα, έχουμε μεγάλο κέρδος και ελπίδα να φτάσουμε ψηλά. Έχουν φρέσκες ιδέες, διαφορετικά βιώματα και επιρροές, γνώσεις μουσικές, που όταν συνδυαστούν και συμπορευτούν με τις δικές μας γνώσεις και την εμπειρία μας, μόνο θαύματα μπορούν να γίνουν».

-Πότε αντιληφθήκατε ότι η μουσική θα αποτελέσει ενεργό ρολό στη ζωή σας;
ΘΑΝ. ΜΠΙΛ.
«Από πολύ μικρή ηλικία είχα καταλάβει την αγάπη μου για τη μουσική και κυρίως το τραγούδι, όμως οι διαφορετικοί καιροί και οι ανάγκες της επιβίωσης, δεν με άφησαν να ασχοληθώ, με τον μεγάλο μου έρωτα».
ΚΑΛ. ΠΟΛ. «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου τραγουδάω και πάντα έλεγα σαν παιδί, ότι θέλω να γίνω τραγουδίστρια, όταν άλλα παιδιά στην ηλικία μου, ήθελαν να γίνουν δασκάλες, αστυνομικοί κτλ, όταν μεγαλώσουν. Αν και οι δυο γονείς μου είχαν λατρεία με τη μουσική και ενασχόληση με αυτή, ποτέ δεν ήθελαν να δουν την κόρη τους τραγουδίστρια και ΄κάπως έτσι άργησα σχετικά να ασχοληθώ αποκλειστικά με το τραγούδι».

- Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
ΘΑΝ. ΜΠΙΛ.
«Τα παιδικά μου χρόνια ήταν όμορφα στο όμορφο Μεσολόγγι, με παιχνίδι, μουσική και μια οικογένεια , που πάντα πάλευε για το καλύτερο για τα παιδιά της».
ΚΑΛ. ΠΟΛ. «Τα παιδικά μου χρόνια στην Ιεράπετρα, είναι ότι καλύτερο μπορεί να έχει ένα παιδί από αναμνήσεις. Θάλασσα, παιχνίδι στη γειτονιά, εκδρομές και παρέες με φίλους των γονιών μου, που πάντα τελείωναν με τραγούδι και χορό».

- Τι επαγγέλματα κάνατε μέχρι να μπείτε ουσιαστικά στη μουσική;
ΘΑΝ. ΜΠΙΛ.
«Τελείωσα γραφιστική, ένα επάγγελμα που αγαπούσα πάρα πολύ από μικρός, αφού η δημιουργία με εξιτάρει και με κρατά πάντα ζωντανό. Είναι ένα επάγγελμα που συνεχίζω να κάνω, απλά γιατί το αγαπώ».
ΚΑΛ. ΠΟΛ «Έχω τελειώσει ιταλική φιλολογία και ήμουν ιδιοκτήτρια φροντιστηρίων ξένων γλωσσών στην Ιεράπετρα και στη Σητεία για 11 χρόνια. Ήταν ένα επάγγελμα που αγαπούσα πολύ και το έκανα με πάθος και επιτυχία. Όμως με κέρδισε ο πρώτος και μοναδικός μου έρωτας, το τραγούδι». 

- Δημιουργήσατε το συγκρότημα των KΑRMICA πριν από πέντε χρόνια και είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με πολύ σημαντικές προσωπικότητες της ροκ και έντεχνης μουσικής σκηνής. Ανάμεσά τους ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Αντώνης Μιτζέλος. Μιλήστε μου για αυτές τις δύο προσωπικότητες της μουσικής. 

ΘΑΝ. ΜΠΙΛ. «Η μπάντα μας συγκροτήθηκε το 2016 και είχε την τύχη να συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, τόσο δισκογραφικά, όσο και σε επίπεδο εμφανίσεων. Δισκογραφικά συνεργαστήκαμε με τον Γιάννη Νικολάου, όμως στο δρόμο μας βρέθηκαν και δυο μεγάλες μορφές, όπως ο Αντώνης Μιτζέλος, που μας στάθηκε σε κάθε μας εμφάνιση, αλλά και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που μας συμβούλευε σε κάθε μας βήμα και που ήταν πρόθυμος να τραγουδήσουμε παρέα, αν τα γεγονότα δεν μας προλάμβαναν».

- Δεχτήκατε πόλεμο στην πορεία σας;
ΚΑΛ. ΠΟΛ
. «Δεν μπορούμε να ονομάσουμε πόλεμο αυτό που δεχτήκαμε, όμως σίγουρα, ο δρόμος δεν ήταν εύκολος και ειρηνικός. Δεχτήκαμε σχόλια και ύπουλες κινήσεις, από συναδέλφους και ανθρώπους της τέχνης, που τέτοιες κινήσεις δεν αρμόζουν, αλλά το αγκάλιασμα και η αγάπη από άλλους αλλά και από τον κόσμο, μας κάνει να τα προσπερνάμε και να συνεχίζουμε απτόητοι».

- Η χειρότερη πράξη συνεργατών;
ΘΑΝ.ΜΠΙΛ.
«Η χειρότερη κίνηση από συνεργάτη, ήταν να προσπαθήσει να μας διχάσει μεταξύ μας. Δεν πέτυχε τίποτα, απλά να μας απομάκρυνε από κοντά του¨».

- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που βιώσατε στη ζωή σας;
ΘΑΝ. ΜΠΙΛ
. «Την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, ένιωσα την μεγαλύτερη δυσκολία, βλέποντας την επιχείρησή μου, να δυσκολεύεται να καλύψει τις υποχρεώσεις του πολυμελούς προσωπικού μου και των οικογενειακών μου υποχρεώσεων».
ΚΑΛ. ΠΟΛ. « Έχω βιώσει αρκετές δυσκολίες στη ζωή μου και οικονομικές, όπως όλος ο κόσμος, που ακόμα τις βιώνω, καθώς από την οικονομική κρίση, πέσαμε στην πανδημία. Όλα αυτά δυστυχώς καταπόνησαν τον εαυτό μου, δημιουργώντας προβλήματα υγείας, που θεωρώ πως είναι τα δυσκολότερα που έχω βιώσει ως άνθρωπος, αφού η υγεία είναι το παν στη ζωή μας».

Τι μάθατε από αυτές;
ΘΑΝ. ΜΠΙΛ.
«Αυτό που με δίδαξαν οι δυσκολίες της ζωής, είναι πως, όταν υπάρχει θέληση και πείσμα για το στόχο, όλα είναι εφικτά».
ΚΑΛ. ΠΟΛ. «Το μεγαλύτερο μάθημα από τις δυσκολίες της ζωής μου ήταν, πως πρέπει να σκέφτομαι και τον εαυτό μου, τα θέλω μου και τις ανάγκες μου. Ήμουν πάντα η δυνατή για όλους, όμως οι πληγές ήταν εσωτερικές και άφησαν τα ίχνη τους στην υγεία μου».

- Έρχομαι και στο τελευταίο single που τιτλοφορείται "Ζήτω τα κάτω" και φέρει την υπογραφή μουσικά και στιχουργικά του Παντελή Αμπαζή.
ΘΑΝ. ΜΠΙΛ
. «Πριν από περίπου ένα μήνα κυκλοφόρησε το νέο μας τραγούδι "Ζήτω τα κάτω!", σε στίχους, μουσική αλλά και συμμετοχή του Παντελή Αμπαζή. Ήταν μια συνεργασία που θέλαμε πολύ, καθώς το στιλ του Παντελή, τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά, μας εκφράζει, αφού τολμάει να λέει αυτά που νιώθει, με χιούμορ και καυστικότητα».

- Ουσιαστικά το τραγούδι κυκλοφόρησε λίγο πριν το δεύτερο lockdown. Σας τρομάζει η πανδημία και αλήθεια πως βιώνετε εσείς τον εγκλεισμό;
ΚΑΛ. ΠΟΛ.
«Το τραγούδι όντως κυκλοφόρησε δύο εβδομάδες, πριν το δεύτερο lock down, κάτι που μπορεί να είναι και υπέρ και κατά. Υπέρ, γιατί ο κόσμος είναι κλεισμένος στο σπίτι, άρα έχει χρόνο να ακούσει κάθε νέα κυκλοφορία, κατά γιατί δεν έχουμε την ευκαιρία να το τραγουδήσουμε στο κοινό μας και να το χαρούμε όπως θέλουμε. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλο τον κόσμο, αλλά και για τον καλλιτεχνικό κλάδο, αφού πρώτοι από όλους μείναμε άνεργοι και τελευταίοι θα αρχίσουμε τις εμφανίσεις, αφού ισορροπήσουν όλοι οι υπόλοιποι, από τους οποίους εξαρτώμεθα».

- Όλοκληρώνοντας τι σας έχει χαρίσει η τέχνη;
ΚΑΛ.ΠΟΛ
. «Η τέχνη μας έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές αγάπης και αποδοχής, μας έχει κάνει πολύ καλύτερους ανθρώπους με αισθήματα και ευαισθησίες, αλλά δυστυχώς στη χώρα μας, νιώθουμε να ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί, αφού η τέχνη είναι συνώνυμο με την αβεβαιότητα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ