Εκλογές ΗΠΑ 2020: Με όπλα στα χέρια οπαδοί του Τραμπ διαμαρτύρονται & προσεύχονται - Θα προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο; (φωτό- βίντεο)

O Τραμπ είχε ζητήσει να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων, λίγο μετά το τέλος της ψηφοφορίας, αφήνοντας αιχμές για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Αν και ο Τζο Μπάιντεν απέχει ελάχιστα από το να είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχοντας ήδη εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες, από τους 270 που χρειάζεται, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι οπαδοί του συνεχίζουν να αμφισβητούν την κατάσταση.

 

 

O Τραμπ είχε ζητήσει να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων, λίγο μετά το τέλος της ψηφοφορίας, αφήνοντας αιχμές για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

 

 

 

Μάλιστα, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει - εφόσον χάσει τελικά - να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Θέλουμε ο νόμος να χρησιμοποιείται σωστά, θα πάμε στο Ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο, θέλουμε η ψηφοφορία να σταματήσει... Δεν θέλω να βρουν ψηφοδέλτια στις 4 το πρωί και να τα προσθέσουν» είχε πει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

 

Την ίδια ώρα, οπλισμένοι οπαδοί του Τραμπ συγκεντρώνονται έξω από εκλογικά τμήματα, διαμαρτυρόμενοι υπέρ της διακοπής της καταμέτρησης ψήφων, προπηλακίζοντας, παράλληλα, υπαλλήλους και δημοσιογράφους.

 

Επεισόδια έχουμε σε πολλές πολιτείες, με τα περισσότερα να συμβαίνουν στην Αριζόνα, ενώ οι πληροφορίες ήθελαν την καταμέτρηση των ψήφων να σταματά λόγω των οπλισμένων οπαδών του Τραμπ που διαδήλωναν έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Η Αστυνομία επιστρατεύτηκε ώστε να μην εισβάλλουν οι οπαδοί Τραμπ στα εκλογικά τμήματα και να παραμείνουν ασφαλείς τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι δημοσιογράφοι. 

 

Όσοι, δε, οπαδοί του Τραμπ δεν διαμαρτύρονται... προσεύχονται ώστε η κάλπη να φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. 

 

Παράλληλα, σε ανάλυσή του ο Guardian αναφέρεται στο αν υπάρχει η πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, έχοντας ενδεχομένως την προσφυγή κατά νου, τοποθέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο πολλούς συντηρητικούς, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ - όπως στο δικό μας Εφετείο- λαμβάνονται αποφάσεις για υποθέσεις που εκδικάζονται πρωτόδικα σε κατώτερα δικαστήρια.

Έτσι, πολλές υποθέσεις θα εκδικαστούν αρχικά στα δικαστήρια σε επίπεδο πολιτείας, όπως για παράδειγμα στην αμφισβητούμενη πολιτεία - "κλειδί" της Πενσυλβάνια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#VOTE #MAGA TODAY!

A post shared by President Donald J. Trump (@realdonaldtrump) on

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τις πολιτείες να αναζητήσουν τρόπους για να διεξάγουν με ασφαλέστερο τρόπο την ψηφοφορία, δίνοντας την διευρυμένη δυνατότητα επιστολικής ψήφου.

Το ζήτημα αυτό έχει οδηγηθεί ήδη το προηγούμενο διάστημα στα δικαστήρια για να διευθετηθούν θέματα όπως οι προτεινόμενες επεκτάσεις στη χρονική περίοδο κατά την οποία υπολογίζονται οι επιστολικές ψήφοι που καταφθάνουν με καθυστέρηση.

Να σημειωθεί πως οι εκλογικές υποθέσεις στα κρατικά δικαστήρια δεν είναι κάτι καινούργιο και συνήθως δεν έχουν αντίκτυπο στο αποτέλεσμα.

Εξαίρεση αποτελούν οι εκλογές του 2000, όπου μια σειρά νομικών προκλήσεων σχετικά με τις ελαττωματικές διαδικασίες ψηφοφορίας στη Φλόριντα παρέδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Μπους.

Παράλληλα, όσο πιο οριακό είναι το αποτέλεσμα, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο αμφισβήτησης δίνεται στον Τραμπ, όπως έγινε και το 2000.

Τα οριακά αποτελέσματα τότε οδήγησαν σε 35 χαοτικές νομικών προκλήσεων, οι οποίες έδωσαν τις εκλογές στον Τζορτζ Μπους.

Ο Μπους πήρε 271 από τις 538 εκλογικές ψήφους, κερδίζοντας τη Φλόριντα με λιγότερες από 600 ψήφους, αφού σταμάτησε η καταμέτρηση από το ανώτατο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ