Καθολικό lockdown στη χώρα έως τις 30 Νοεμβρίου: Επιστρέφει το sms - Ανοιχτά νηπιαγωγεία, δημοτικά & σχολεία ειδικής αγωγής (βίντεο)

Τι κλείνει, τι παραμένει ανοιχτό... 

Ολόκληρη η χώρα μπαίνει - για δεύτερη φορά - σε lockdown για 3 εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου επιβάλλονται νέα μέτρα σε όλη την επικράτεια, σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημαντική διαφορά σε σχέση με το πρώτο lockdown είναι ότι παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ γυμνάσια και λύκεια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση. 

Παράλληλα, οι πολίτες θα υποχρεούνται και πάλι να στέλνουν SMS για τη μετακίνησή τους.

Πέρα από την εστίαση, που βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη σε lockdown, κλείνει και το λιανεμπόριο, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν σουπερμάρκετ, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, pet shop και πρατήρια βενζίνης.

 

 

 

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομική ανησυχία που προκαλεί αυτό το δεύτερο lockdown.

O Πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 37 δισ. διαθέσιμα, ενώ εξήγγειλε πως όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534, καθώς και πως επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας.

Στη συνέχεια, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανέλυσε, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το γεγονός ότι πάρθηκε αυτή η απόφαση τώρα σχετίζεται με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, μέσα στην τελευταία εβδομάδα. 

Σχετικά, δε, με την επανέναρξη της δραστηριότητας από τον Δεκέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «πρόθεση μας είναι να περιορίσουμε τώρα τη γρήγορη εξάπλωση του ιού, όχι μόνο για έτσι θα αποφύγουμε την πίεση στα νοσοκομεία μας, αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα, αλλά και γιατί θέλω να επανέλθουμε το Δεκέμβριο, την εποχή των γιορτών, που είναι σημαντική περίοδος για την αγορά, σε κάποιου είδους κανονικότητα. Αλλά και αυτή η κανονικότητα θα είναι με κανόνες δεν θα επανέλθουμε εκεί που ήμασταν τον Ιούνιο τον Αύγουστο» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι "οι αντοχές της οικονομίας είναι σημαντικές και η χώρα έχει πυρομαχικά"».
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ