Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Εθισμός στη ζάχαρη: Πως να απεξαρτηθούμε; Τα υποκατάστατα, οι ''παράδρομοι'', η επιτυχία του ΟΧΙ

Πως να την βγάλεις από την διατροφή σου; 

Εθισμός στη ζάχαρη

  • Θα μπορέσεις να ελέγξεις καλύτερα το βάρος σου και θα απαλαγείς από κενές θερμίδες που προσθέτουν τα απλά σάκχαρα στο ημερίσιο διαιτολόγιο.
  • Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι πιο ισχυρός από τον εθισμό στην κοκαΐνη. Κατά την κατανάλωση ζάχαρης παρατηρείτε μεγαλύτερη εγκεφαλική λειτουργία στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου (που είναι υπεύθυνο και για τους εθισμούς).
  • Μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης ζάχαρης, συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένα τριγλυκερίδια, αυξημένη ινσουλινοαντίσταση και αύξηση αρτηριακής πίεσης.
  • Τα αυξημένα σάκχαρα στο αίμα, οδηγούν στην αύξηση της ορμόνης της ινσουλίνης που είναι αναβολική ορμόνη και εντίνει την αποθύκευση λίπους. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που παχαίνουμε.
  • Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη κ.α.) προάγουν τη γύρανση των κυττάρων και του δέρματος.
  • Προκαλεί μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης με αποτελέσματα συχνές υπογλυκαιμίες που οδηγούν σε υπερκατανάλωση ζάχαρης.

Εθισμός στη ζάχαρη και απεξάρτηση

Το σώμα είναι κατασκευασμένο να αντιδράει σε κάθε απότομη αλλάγη που κάνουμε στις συνήθειές μας, γιατί να μας προστατέψει. Πόσες φορές έχεις κάνει διαίτα και μετά από απότομη απώλεια βάρους, σταμάτησες να χάνεις κιλά, παρόλο που έκανες εξαντλητική δίαιτα. Αυτό συνέβη επείδη το σώμα μας, αντιμετώπισε αυτήν την ξαφνική απώλεια, ως κίνδυνο και επιβράδυνε την διαδικασία.

Πάμε να δούμε πρακτικά πως μπορούμε να απεξαρτητοποιηθούμε από τη ζάχαρη. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, κάθε εθισμός είναι δύσκολος να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να κάνουμε σταδιακές αλλαγές για να μην αντιδράσει το σώμα μας και να γίνει πιο επώδυνη η απεξάρτηση οπώς είπαμε πιο πάνω.

Δοκίμασε τα παρακάτω:

Βάλε περισσότερα μπαχαρικά στο μενού

κανέλα, εθισμός στη ζάχαρη
Cinnamon powder on table wooden

Μπαχαρικά όπως κανέλα, κουρκουμάς κ.α σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη επιθυμία για γλυκό.

Δείτε συνταγές που έχουν μπαχαρικά για να τα εντάξετε στο μενού σας. Ο κουρκουμάς πάει πολύ με το κοτόπουλο και η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον καφέ, στο κρασί η ακόμα και στο κοκκινιστό κρέας.

Πρωτείνες, ο συμμαχός σου

πρωτεινες και εθισμός στη ζάχαρη
Healthy food high in protein. Meat, fish, dairy products, nuts and beans

Η πέψη των πρωτεινών είναι πιο δύσκολη από ότι των υπόλοιπων στοιχείων. Έτσι νιώθουμε περισσότερη ώρα χορτάτοι με αποτέλεσμα να κρατάμε για περισσότερη ώρα σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επίσης ο συνδυασμός πρωτεινών με γλυκές τρωφές αλλά και υδατάνθρακες μειώνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Όταν πχ τρως ένα φρούτο, το συνδυάζεις με ξηρούς καρπούς – extra Tip: αν είναι μήλο μπορείς να βάλεις & κανέλα, όπως είπαμε παραπάνω.

Φρούτα: Τα γλυκά της φύσης

φρούτα στη διατροφή

Τα φρούτα είναι τα γλυκά της φύσης, αλλά με την διαφορά ότι πολλά από αυτά έχουν και αρκετές φυτικές ίνες, που εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Είναι δηλαδή, σύνθετοι υδατάνθρακες. Προσοχή: Οι χυμοί δεν έχουν φυτικές ίνες και συνήθως έχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΖΑΧΑΡΗ. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά το στήψιμο, καταστρέφονται οι φυτικές ίνες, αλλά κυρίως επειδή προστείθετε ζάχαρη.

Τα φρούτα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα γλυκά και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι: καρπούζι, πεπόνι, σύκα, σταφύλια, μούρα, φράουλες κ.α.

Η ζάχαρη που δε βλέπεις

εθισμός στη ζάχαρη

Τέλος, θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων. Δηλαδή, να διαβάζουμε τα συστατικά και να βλέπουμε αν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη. Από τα συσκευασμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά τουλάχιστον το 60% πρόσθετη ζάχαρη αναφέρει το reyna

Με ποιες ονομασίες θα δείτε τη ζάχαρη: Γαλακτόζη, Φρουκτόζη, Γλυκόζη, Δεξτρόζη, Εκχύλισμα Βύνης, Ινβερτοσάκχαρο, Λακτόζη, Μελάσα, Μαλτοδεξτρίνη, Ισχογλυκόζη, Σιρόπι Γλυκόζης, Σιρόπι Ρυζιού, Χυμός Ζαχαροκάλαμου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ