Κινόα: Ανακαλύψτε αυτή την εξαιρετική υπερτροφή - Ποια είναι τα οφέλη

Μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για Διαβητικούς και μη

Πρόκειται για σπόρους όλικής όλεσης που καλλιεργήθηκαν αρχικά στις Άνδεις.

Αποτέλεσαν για αιώνες βασικό στοιχείο της διατροφής των λαών της περιοχής. Τώρα πια η κινόα χρίζει παγκόσμιας αναγνώρισης, τόσο για την θρεπτική της αξία όσο και για τους ποικίλους τρόπους προετοιμασίας της. Οι πιό γνωστές ποικιλίες που συναντά κανείς σε σημεία πώλησης, είναι οι λευκοί, κόκκινοι και μαύροι σπόροι.

Τα οφέλη της κινόα για την υγεία προκύπτουν από ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών. Αποτελεί μια πλούσια πηγή σε θειαμίνη, βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και νιασίνη.

Η Κινόα είναι πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό. και διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνη(14%), διαιτητικές ίνες, διατηρώντας ταυτόχρονα πολύ χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης.

Τέλος, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (GI) διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα καθιστώντας την ιδανική επιλογή σε διαβητικά μενού.

Μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει στις «χρυσές τροφές», ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) την έχει αναγνωρίσει ως τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία και με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα.

Τι είναι αυτό που τους κάνει τοσο ιδιαίτερους;

  • Η κινοα περιεχει υψηλες ποσοτητες πληρους πρωτεϊνης και κατα συνεπεια εξοπλιζει τον οργανισμο μας με απαραιτητα αμινοξεα. Η κινοα πρωτεϊνικα συγκρινεται με καθαρα πρωτεϊνικες τροφες οπως το ψαρι και το κρεας, φέρνοντας την στο καθημερινό τραπέζι ως την εναλλακτική πηγή πρωτεινών για οσους ακολουθουν χορτοφαγικη διαιτα.
  • Έχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου που βοηθούν στην καλή υγεία των οστών και μειώνει το αίσθημα κόπωσης.
  • Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες. Μάλιστα, η συγκέντρωση δύο φλαβονοειδών ουσιών, της κουερσετίνης και της καμπεφερόλης, στην κινόα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε φρούτα όπως τα μούρα, που είναι κατεξοχήν πλούσια σε φλαβονοειδή. 
  • Αντιφλεγμονώδη συστατικά: Πέραν των υπολοίπων, η κινόα διαθέτει συστατικά με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που συμβάλλει στην πρόληψη και διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Προκαταρκτικές μελέτες σε ζώα δίνουν ενδείξεις ότι η τροφή με κινόα σε καθημερινή βάση ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών (συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας). Στην αντιφλεγμονώδη δράση της συνεισφέρουν και οι μικρές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων (α-λινολενικού οξέος) που περιέχει, όπως αναφέρει το logodiatrofis.gr.
  • Έχει ήπια γεύση και δεν αλλοιώνει γευστικά τα πιάτα που συνοδεύει. Προστίθεται εύκολα σε σαλάτες, σούπες αλλά και κυρίως πιάτα. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ζεστή, κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Έχει σχετικά εύκολη προετοιμασία που ομοιάζει με εκείνη του ρυζιού(1 μέρος quinoa/2 μέρη νερού).

Το διατροφικό της προφίλ έχει ώς εξής :
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα quinoa αποδίδει 222 θερμίδες8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 39 γραμμάρια υδατανθράκων, 4 γραμμάρια λίπους και 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ