Κορωνοϊός: Πως εξαπλώνεται μέσω του αέρα μέσα σε μια σχολική αίθουσα, ένα μπαρ & ένα δωμάτιο (φωτό)

Μερικά άκρως κατατοπιστικά σκίτσα για την μετάδοση του κορωνοϊού... 

Είναι γνωστό πως ο κίνδυνος της μόλυνσης από κορωνοϊό είναι μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους που δεν αερίζονται.

Ο ιός εξαπλώνεται μέσω του αέρα και οι επιστήμονες αναγνωρίζουν τον ρόλο που διαδραματίζει η μετάδοση αερολυμάτων, των μικροσκοπικών μεταδοτικών σωματιδίων, δηλαδή, που εκπνέονται από ένα μολυσμένο άτομο. 

Να σημειωθεί πως τα αναπνευστικά σταγονίδια που έχουν διάμετρο μικρότερη από 100 μικρόμετρα, μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα για ώρες.

Τι συμβαίνει όταν μιλάμε;

Όπως φαίνεται από το παρακάτω σκίτσο, ακόμη και η απλή ομιλία συμβάλλει στην εξάπλωση του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται. 

Παράλληλα, η ομιλία με δυνατή φωνή απελευθερώνει 50 φορές περισσότερα σωματίδια από ιούς απ' ό,τι όταν δεν μιλάμε καθόλου.

Αυτά τα αερολύματα, εάν δεν διαχέονται μέσω εξαερισμού, αυξάνονται όλο και περισσότερο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι αυτά τα σωματίδια - τα οποία απελευθερώνουμε επίσης στην ατμόσφαιρα όταν απλώς αναπνέουμε και τα οποία μπορούν να ξεφύγουν από ακατάλληλα κατασκευασμένες μάσκες- μπορούν να μολύνουν άτομα που περνούν περισσότερο από λίγα λεπτά σε ακτίνα 5 μέτρων από ένα μολυσμένο άτομο, ανάλογα με τη διάρκεια του χρόνου και τη φύση της αλληλεπίδρασης.

Η εφημερίδα El Pais, με μερικά άκρως ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά σκίτσα, μας έδειξε πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε ένα δωμάτιο, μια σχολική αίθουσα και ένα μπαρ. 

Έξι άνθρωποι βρίσκονται μαζί σε ένα δωμάτιο, ο ένας εκ των οποίων νοσεί από κορωνοϊό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 31% των μόλυνσεων από Covid- 19 στην Ισπανία οφείλονται σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, με φίλους και μέλη της οικογένειας, στο σπίτι. 

Ανεξάρτητα με το αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, εάν έξι άτομα περάσουν 4 ώρες μαζί σε ένα δωμάτιο που δεν έχει εξαερισμό, μιλώντας δυνατά και χωρίς να φορούν μάσκα και οι πέντε θα μολυνθούν, σύμφωνα με το επιστημονικό μοντέλο που εξηγείται στη συγκεκριμένη μεθοδολογία. 

Εάν φορούν μάσκες, τέσσερα άτομα κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον ιό, καθώς οι μάσκες από μόνες τους δεν βοηθούν κάπου, εάν η έκθεση είναι παρατεταμένη.

Πότε μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης σε κάτω από ένα άτομο; Στην περίπτωση που όλοι φορούν μάσκες, ο χώρος αερίζεται και η διάρκεια της συγκέντρωσης μειωθεί κατά το ήμισυ.

Σε μία σχολική αίθουσα με 24 μαθητές, εάν ο ασθενής 0 είναι ο δάσκαλος, ιδού τι θα συμβεί.

Εάν οι μαθητές περάσουν δύο ώρες στην τάξη με έναν μολυσμένο δάσκαλο, χωρίς να ληφθούν μέτρα, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν έως και 12 άτομα.


Εάν όλοι φορούν μάσκα, ο αριθμός που θα μπορούσε να μολυνθεί μειώνεται σε πέντε. Να σημειωθεί πως οποιοσδήποτε από τους μαθητές που βρίσκονται στην αίθουσα θα μπορούσε να μολυνθεί ανεξάρτητα από την εγγύτητά του με τον δάσκαλο, καθώς τα αερολύματα κατανέμονται τυχαία στο δωμάτιο που δεν έχει αερισμό.


Εάν ο χώρος αερίζεται κατά τη διάρκεια του μαθήματος, είτε με καθαρό αέρα, είτε μηχανικά και γίνεται διάλειμμα μετά από μία ώρα για να ανακυκλωθεί πλήρως ο αέρας, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

Τέλος, ιδού τι θα συμβεί στο παράδειγμα του μπαρ. 

Στο μπαρ που παρουσιάζεται στο σκίτσο, η χωρητικότητα έχει μειωθεί στο 50%. Υπάρχουν 15 πελάτες και τρία άτομα προσωπικό, ωστόσο τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει κανένας εξαερισμός.


Εάν δεν ληφθεί κανένα μέτρο, μετά από 4 ώρες, 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν.


Εάν οι μάσκες χρησιμοποιηθούν σωστά, 8 άτομα - από τα 18 συνολικά - κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Τέλος, εάν οι χώροι αεριστούν και ο χρόνος παραμονής στο μπαρ μειωθεί, ο κίνδυνος μόλυνσης πέφτει σε μόλις ένα άτομο.

Όπως βλέπουμε, ο καλός εξαερισμός ενός χώρου, ο μειωμένος χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους μαζί με άλλα άτομα, αλλά και η σωστή χρήση μάσκας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση - ή μη - του κορωνοϊού. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ