Μονή της Χώρας: Τζαμί από την Παρασκευή - Οι Τούρκοι θα προσευχηθούν μέσα, κάλυψαν τις πολύτιμες αγιογραφίες (φωτό)

Στις 30 Οκτωβρίου η πρώτη προσευχή...

Η Μονή της Χώρας, που οι Τούρκοι αποκαλούν "Καριγιέ Τζαμί", υπήρξε ελληνορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι και πρόσφατα μετατράπηκε σε τζαμί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσευχή θα παραστεί και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 21 Αυγούστου μετά την Αγία Σοφία η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μονή της Χώρας («Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα») στην Κωνσταντινούπολη.

Να σημειώσουμε πως η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς και είχε γίνει μουσείο το 1958, ωστόσο πέρυσι είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί, η οποία δεν είχε εφαρμοστεί. 

 

 

Το ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας θα πραγματοποιήσει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Ιερά Μονή της Χώρας, που πρόσφατα μετέτρεψε από μουσείο σε τζαμί, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, μετά από 72 χρόνια μη θρησκευτικής χρήσης του ελληνορωμαϊκού (βυζαντινού) μνημείου, σύμφωνα με το Romfea.gr.

Δείτε επίσης: Ερντογάν - Κωνσταντινούπολη: Σε τζαμί μετατρέπει την ιστορική Μονή της Χώρας με ωραιότερα βυζαντινά και από την Αγιά Σοφιά (φωτό & βίντεο)

 

 

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, στη δικαιοδοσία της οποίας πέρασε το κτήριο, κάλυψαν με λευκά υφάσματα τις πολύτιμες αγιογραφίες του ναού, εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής τέχνης, δεδομένου ότι στο σουνιτικό Ισλάμ απαγορεύεται η εικονογράφηση του προσώπου.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου πρόκειται για ένα σύστημα κουρτινών με μηχανισμό, το οποίο θα καλύπτει τα ψηφιδωτά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ