Κορωνοϊός: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για την αποτίμηση των μέτρων - Το επόμενο μέτρο που συζητείται (Βίντεο)

Το εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα μέχρι τις 9 Νοεμβρίου

 

Στο κόκκινο είναι ο συναγερμός σε όλη τη χώρα για τον κορωνοϊό, που εμφανίζει εκρηκτική εξάπλωση σε όλη τη χώρα.

 

Κρίσιμες ημερομηνίες θεωρούνται το διήμερο 8 με 9 Νοεμβρίου αλλά η πρώτη αποτίμηση θα γίνει το επόμενο σαββατοκύριακο που ο ιός θα «δείξει» αν έχει διεισδύσει περαιτέρω στην κοινότητα.

 

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν πως μετά τα νέα μέτρα η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν έχει σταματήσει, αλλά περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα από τους περιορισμούς και τα lockdowns που έχουν τεθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάλογα με την επιδημιολογία που υπάρχει.

 

«Επειδή ο χρόνος επώασης είναι μετά τις 7 ημέρες-10 ημέρες, η τελική αποτίμηση σε 10-15 ημέρες», τόνισε ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος.

 

Αν πάντως τα μέτρα δεν αποδώσουν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, εξετάζεται το επόμενο βήμα, που ενδεχομένως να είναι περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου για κάποιες κατηγορίες της εστίασης.

 

«Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία» αναφέρει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

 

 

 

Μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμα θεωρούν τα επόμενα 24ωρα στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, με περιοχές όπως τις Σέρρες και τα Ιωάννινα, να βρίσκονται μία ανάσα από το να ανέβουν στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Ανησυχία για τις Σέρρες

Στις Σέρρες προβληματισμό προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα, καθώς η περιφερειακή ενότητα είναι η μόνη στη χώρα που πέρασε δύο επίπεδα σε 15 ημέρες, από το πράσινο στο πορτοκαλί. Πολλοί αποδίδουν την αύξηση στο γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες η πόλη ήταν πόλος έλξης για διασκέδαση από «πορτοκαλί» και «κίτρινες» περιφερειακές ενότητες.

Στο Γηροκομείο της πόλης επιβεβαιώθηκαν 13 θετικά κρούσματα, 7 σε ηλικιωμένους και 6 σε εργαζόμενους. Στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων σύμφωνα με τους ελεγκτές τα μέτρα τηρούνταν και οι εργαζόμενοι υποβάλλονταν συχνά σε τεστ. Οι 6 που βρέθηκαν θετικοί ήταν ασυμπτωματικοί.

Έκκληση για την τήρηση των μέτρων από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Έκκληση για την τήρηση των μέτρων απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Κάνω λοιπόν έκκληση σε όλους, και ειδικότερα στους νέους, να αποδείξουν στην πράξη το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που έχουν, ιδίως για τους πιο ευάλωτους».

Ανεύθυνη, για ψηφοθηρικούς λόγους χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον συνωστισμό πιστών στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης. «Μπροστά σε όλα αυτά, η κυβέρνηση αντί να σοβαρευτεί κάνει πως τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Ζει στην εικονική πραγματικότητα των fake news και του λαϊκισμού της εύκολης λύσης μέσα από τη διαρκή επίκληση ενός εμβολίου που δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει άμεσα, επειγόντως, να στηρίξει το ΕΣΥ, να αποσυμφορήσει τα ΜΜΜ και τα σχολεία, όπως ακριβώς προτείνουν οι ειδικοί».

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά στο διάστημα 15 έως 21 Οκτωβρίου, παρατηρείται σημαντική αύξηση στους μέσους όρους των ημερησίων κρουσμάτων και θανάτων με παράλληλη σταθεροποίηση στον ημερήσιο αριθμό διασωληνωμένων.

Στο μεταξύ πιστά τηρούν ως επί το πλείστον το μέτρο της μάσκας οι πολίτες, αν και δε λείπουν και όσοι είτε δεν τη φορούν καθόλου είτε τη φορούν με λάθος τρόπο. Σήμερα πάντως στις δοξολογίες για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δημήτριο, οι ιερείς δεν φορούσαν καθόλου μάσκα, κάτι που συμβαίνει στους περισσότερους ναούς της χώρας.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (49.206) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (260) παραβάσεις για μετακίνηση μετά τις 00:30 και 1.106 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας. Σε κάθε περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο των 150 ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ