Ηλίας Μόσιαλος: Είμαστε ήδη σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων - Αυτά είναι τα 9 του κορωνοϊού σε εξέλιξη

O xάρτης των εμβολίων... 

O καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook χάρτη με όλα τα εμβόλια που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον Covid -19. 

Το γράφημα που αναρτήθηκε από τον καθηγητή για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δημοσιοποιήθηκε από τη Wall Street Journal, και σε αυτό δίνονται αναλυτικά τα επόμενα βήματα και πότε αναμένονται αποτελέσματα.

Μόσιαλος: O "χάρτης" των 9 εμβολίων που ελπίζουμε να σταματήσουν τον κορονοϊό - Η φάση τρία των κλινικών δοκιμών

Οι μελέτες για τη μακροχρόνια προστασία από τα εμβόλια όπως έχουν καταγραφεί στα εγκεκριμένα πρωτόκολλα των κλινικών δοκιμών θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν και με την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για συλλογή περισσότερων δεδομένων. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα δοθεί άδεια κυκλοφορίας, γράφει η σημείωση στο γράφημα που ανάρτησε ο καθηγητής

Τα εμβόλια για τον κορονοϊό όπως παρουσιάζονται είναι

1) Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca
Το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca τον Μάιο εισήλθε στην τρίτη φάση των δοκιμών και αναμένονται αποτελέσματα στο ΗΒ έως τα τέλη του 2020

2) Το εμβόλιο της CanSino Biologics
Η κινεζική CanSino, έχει πάρει λάβει μονοετή άδεια χρήσης του εμβολίου της στον κινεζικό στρατό. Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω στοιχεία για τελική ολοκλήρωση των μελετών.

3) Το εμβόλιο Gamaleya Research Institute
Το ρωσικό εμβόλιο του Gamaleya Research Institute είναι σύμφωνα με τη Μόσχα σε πολύ προχωρημένο στάδιο με στόχο να αρχίσει η διανομή του τον Οκτώβριο.

4) Το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ στις αρχές του 2021. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023.

5) Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech
Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech στοχεύει σε αίτηση για αδειοδότηση τον Νοέμβριο ενώ η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2022.

6) Το εμβόλιο της Moderna/ΝΙΑΙD
Το εμβόλιο των Moderna/NIAID στοχεύει σε αίτηση για αδειοδότηση το Νοέμβριο ενώ η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022.

7) Το εμβόλιο της Sinovac
Το εμβόλιο της Sinovac στοχεύει σε ένσαρξη της διανομής του εμβολίου στα τέλη του έτους.

8) Το εμβόλιο της Sinopharm
Το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm στοχεύει σε έναρξη διανομής του εμβολίου στα τέλη του έτους. Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη

9) Το εμβόλιο της Novavax
Για το εμβόλιο της Novavax η μελέτη Φάσης ΙΙΙ αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα στις ΗΠΑ. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2022.

Είμαστε πολύ κοντά στα 1.000 κρούσματα ημερησίως. Περιμένετε τετραψήφιο αριθμό θυμάτων, όπως προβλέπουν συνάδελφοί σας;...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020

"Μην περιμένετε δυσοίωνες προβλέψεις από εμένα"

Νωρίτερα σε άλλη ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος απαντούσε στο ερώτημα "Είμαστε πολύ κοντά στα 1.000 κρούσματα ημερησίως. Περιμένετε τετραψήφιο αριθμό θυμάτων, όπως προβλέπουν συνάδελφοί σας; Και πότε;"

"Τετραψήφιος είναι ήδη, για να είμαστε ειλικρινείς, γιατί δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα. Δηλαδή, δεν καταγράφεται η πλειοψηφία των ασυμπτωματικών, όπως επίσης και πολλών που εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα. Αυτοί συνήθως δεν προσέρχονται στις υπηρεσίες υγείας για να κάνουν τεστ. Αλλά, τετραψήφιος αριθμός είναι και το 1000 και το 9999. Με ρωτάτε τι περιμένω εγώ, αλλά προτιμώ να μιλήσω για τους στόχους των παρεμβάσεων. Επομένως τι επιδιώκουμε εδώ; Ο στόχος είναι να κρατήσουμε τον τετραψήφιο αριθμό στα χαμηλότερα επίπεδα αυτού του μεγάλου εύρους", σχολίασε ο καθηγητής.

"Είναι εύκολο να πετάμε νούμερα για να προσελκύσουμε την προσοχή των πολιτών. Το δύσκολο είναι να κάνουμε προτάσεις για να κρατήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων όσο το δυνατόν μικρότερο.

Επομένως μην περιμένετε δυσοίωνες προβλέψεις από εμένα. Δεν θα πω ούτε ότι θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς, ούτε ότι θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, ούτε ότι δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα. Αυτά είναι εύκολα να τα λέμε. Το δύσκολο είναι να προτείνεις αλλά και να υλοποιείς προτάσεις έτσι ώστε αυτά να μην συμβούν.

Η διαχείριση της πανδημίας, σε αυτή την αυξητική φάση των κρουσμάτων, θα είναι πιο επιτυχημένη μόνο εάν καταφέρουμε να ενημερώσουμε επαρκώς όλους τους πολίτες, μειώσουμε το ρίσκο στις μεταφορές και στους εργασιακούς χώρους και προστατεύσουμε όλες τις ευάλωτες ομάδες."

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ