Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία & ξεναγήσεις από το Ίδρυμα Takis- Σε 2 γλώσσες, Ελληνικά & Αγγλικά (φωτό)

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Το Ίδρυμα Takis έχοντας ως σκοπό την έρευνα, την καλλιέργεια, την ανάπτυξη, την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης και επιστήμης και πιο συγκεκριμένα την τέχνη του γλύπτη Takis, διοργανώνει και εκπονεί μια ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων για παιδιά και οικογένειες, εφήβους, ηλικιωμένους, κοινοτικούς οργανισμούς, σχολικές ομάδες και εκπαιδευτικούς που έχουν άμεση σχέση με τους σκοπούς αυτούς.

Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Προγράμματα για σχολεία

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας

«Όταν τα χρώματα κάνουν τραμπάλα»

Το Ίδρυμα ΤΑΚΗ-Κ.Ε.Τ.Ε. σχεδιάζει και υλοποιεί το βιωματικό πρόγραμμα με τίτλο «Όταν τα χρώματα κάνουν τραμπάλα» για παιδιά προσχολικής ηλικίας και νηπιαγωγείου με σκοπό οι μικροί μαθητές να επισκεφτούν έναν ιδιαίτερο χώρο σύγχρονης τέχνης και να γνωρίσουν την ζωή και την καλλιτεχνική αξία του παγκοσμίου φήμης Έλληνα γλύπτη Takis.

Η εκπαιδευτική δράση λαμβάνει μέρος στους κήπους του Ιδρύματος, στο Μουσείο αλλά και στο ανοικτό Θέατρο στο οποίο ο Μαγνητικός Τοίχος 15 μέτρων αποτελεί ένα ιδανικό σημείο όπου τα παιδιά παίζουν οργανωμένα παιχνίδια δράσης, μουσικοκινητικής και μίμησης.

Στόχος του προγράμματος είναι η τέχνη του Takis να πλαισιώσει διαθεματικά το πρόγραμμα σπουδών του νηπιαγωγείου και να λειτουργήσει ως ένα απαραίτητο εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στα Αιολικά γλυπτά και φιλοδοξεί να ενισχύσει την αισθητική αγωγή και την μαθηματική σκέψη. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την σύγχρονη κινητική γλυπτική, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μαθηματικές έννοιες, όπως οι φυσικοί αριθμοί και η καταμέτρηση, η διαδοχή χρωμάτων και σχημάτων, η γραμμή, τα επίπεδα και στέρεα γεωμετρικά σχήματα, η συμμετρία, τα μοτίβα, τα μεγέθη, η μέτρηση μήκους.

Επιπρόσθετα, οργανωμένα ομαδικά παιχνίδια κινητοποιούν τα παιδιά να προσανατολιστούν στον χώρο, να περιγράψουν τις θέσεις και τις διαδρομές αλλά και να εκφραστούν λεκτικά και δημιουργικά. Μέσα σε ένα άκρως ομαδοσυνεργατικό περιβάλλον, οι μαθητές αλληλεπιδρούν και ενθαρρύνονται να εκφράσουν συναισθήματα, ιδέες και σκέψεις, να εμπνευστούν από την σύγχρονη τέχνη και τα υλικά αυτής βιώνοντας στο μέγιστο την χαρά της δημιουργίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εικαστική δημιουργία κάθε παιδιού.

Ημέρα:Τρίτη

Διάρκεια: 60′

Ώρες: 09:30-10:30 & 11:00-12:00

Κόστος συμμετοχής: 5€

Δημοτικό

«Ο Κήπος των Σινιάλων»

Α’ Δημοτικού – Δ’ Δημοτικού

Το Ίδρυμα ΤΑΚΙΣ-Κ.Ε.Τ.Ε. σχεδιάζει και υλοποιεί βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Α’ – Δ’ Δημοτικού με σκοπό να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καλλιτέχνη Takis.

Μέσα από την ξενάγηση στους κήπους και τους μουσειακούς χώρους  οι μαθητές κινούνται, περιεργάζονται και ανακαλύπτουν τον χώρο στον οποίο ο Takis εμπνεύστηκε και δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος των έργων του. Πεδίο δράσης και παρατήρησης αποτελούν οι κήποι των Σινιάλων, που άλλοτε είναι Σινιάλα στατικά, άλλοτε κινητικά, άλλοτε πάλι φωτεινά και μαγνητικά.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα σπουδών των μαθηματικών, της ιστορίας, των εικαστικών, της θεατρικής και περιβαλλοντικής αγωγής, οι μαθητές κατανοούν και πειραματίζονται με τις φυσικές επιστήμες και τους νόμους της βαρύτητας, με μαθηματικές έννοιες και ευαισθητοποιούνται σε θέματα αειφορίας με αφορμή τα Σινιάλα του Takis.

Το πρόγραμμα προάγει τον πολυγραμματισμό, την εννοιοκεντρική και διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, τη βιωματική μάθηση και την οργάνωση μαθησιακών εμπειριών που έχουν νόημα για τα παιδιά των συγκεκριμένων τάξεων. Μέσα από την εκπαιδευτική δράση φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε και να ενδυναμώσουμε την διάθεση για εξερεύνηση και μάθηση γύρω από τους τομείς της τέχνης, των φυσικών επιστημών, του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Τέλος, οι μαθητές επισκέπτονται το ανοικτό Θέατρο του Ιδρύματος και τον Μαγνητικό Τοίχο 15 μέτρων και μέσα από την κίνηση και την μουσική αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό περιβάλλον του Takis.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εικαστική δημιουργία κάθε παιδιού.

Ημέρες: Πέμπτη & Παρασκευή

Διάρκεια: 70′

Ώρα: 09:30-10:40
Κόστος συμμετοχής: 5€

«Η τέχνη της επιστήμης»

Ε’ Δημοτικού – ΣΤ’ Δημοτικού

Το Ίδρυμα ΤΑΚΙΣ-Κ.Ε.Τ.Ε. σχεδιάζει και υλοποιεί βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Ε’ – ΣΤ’ Δημοτικού με σκοπό  να έρθουν σε επαφή με τη ζωή και το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καλλιτέχνη Takis.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Η τέχνης της επιστήμης» βασισμένο στην διδακτέα σχολική ύλη της Φυσικής και της Γεωγραφίας εστιάζει στην εφαρμογή των θετικών επιστημών στην κινητική γλυπτική του Takis και πως η «σύμπραξη» αυτή δημιουργεί μνημειώδη έργα τέχνης όχι μόνο πολιτιστικού αλλά και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να ανακαλύψουν όλων των ειδών τις ενέργειες, την αιολική, την δυναμική, την ηλιακή, την μαγνητική και την ηλεκτρομαγνητική αλλά και να κατανοήσουν με ποιο τρόπο η ταλάντωση, η τριβή και οι νόμοι της βαρύτητας, μπορούν να μετατραπούν σε πρωτοποριακά γλυπτά «πράσινης τέχνης», για τα οποία ο Takis ξεχώρισε και δικαίως θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες του 20ου αι. γνωστός σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Φιλοδοξούμε να πυροδοτήσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών για την σύγχρονη τέχνη, τις φυσικές επιστήμες, να θίξουμε περιβαλλοντικά ζητήματα και να οξύνουμε την κριτική τους σκέψη.

Η δράση συνεχίζεται και στο ανοικτό Θέατρο του Ιδρύματος, όπου ο Takis πραγματοποίησε τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεων (performances). Έτσι οι μαθητές αλληλεπιδρούν στον Μαγνητικό Τοίχο 15 μέτρων μέσα από θεατροπαιδαγωγικές ασκήσεις.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εικαστική δημιουργία κάθε παιδιού.

Ημέρες: Πέμπτη & Παρασκευή

Διάρκεια: 70′

Ώρα: 11:00-12:10
Κόστος συμμετοχής: 5€

Σάββατο στο Ίδρυμα ΤΑΚΙΣ – Κ.Ε.Τ.Ε.

Το Ίδρυμα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για όλη την οικογένεια ένα Σάββατο τον μήνα. Με αφορμή τα έργα του Takis (Σινιάλα, Μαγνητικές Σφαίρες, Ηλεκτρικά Πάνελ, Μαγνητικοί Τοίχοι) τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους περνούν στιγμές διασκέδασης και δημιουργίας μαζί! Ξεναγήσεις, παιχνίδια παρατήρησης, γρίφοι, πειράματα και κατασκευές, εξελίσσονται προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους.

Μετά το πρόγραμμα μπορείτε να περιηγηθείτε στους κήπους με τα Σινιάλα, να παίξετε με τον Μαγνητικό Τοίχο, να ξαποστάσετε στην σκιά των πεύκων και να απολαύσετε την υπέροχη θέα από το Γεροβουνό.

Σάββατο 22/02/2020, 11:30-12:30
Σάββατο 28/03/2020, 11:30-12:30
Σάββατο 25/04/2020, 11:30-12:30
Σάββατο 23/05/2020, 11:30-12:30

Κόστος συμμετοχής: 15€ (1 παιδί + 1 συνοδός)

Ξεναγήσεις

Το Ίδρυμα Τακις – Κ.Ε.Τ.Ε διοργανώνει ξεναγήσεις σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καθημερινά από τις 10 το πρωί. Οι μαθητές με την συνοδεία έμπειρων ξεναγών, περιηγούνται στον περιβάλλοντα χώρο του ιδρύματος καθώς και στους μουσειακούς χώρους. Πρόκειται για τον τόπο έμπνευσης και δημιουργίας των περισσότερων έργων τέχνης, διαγράφοντας έτσι ένα νοητό μονοπάτι στην καλλιτεχνική πορεία του πρωτοπόρου Έλληνα γλύπτη και ερευνητή.

Στόχος της ξενάγησης είναι οι νέοι να γνωρίσουν και να κατανοήσουν από κοντά τόσο την επιστημονική όσο και την καλλιτεχνική αξία των έργων του καλλιτέχνη.

Επιστημονικά ερωτήματα, εφαρμογές και εργαστηριακά πειράματα, μελέτη των φυσικών φαινομένων και της ενέργειας προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και πολλά άλλα είναι θέματα που απασχόλησαν τον Takis και μέσω των μοναδικών του γλυπτών έδωσε την δική του καλλιτεχνική απάντηση.

Διάρκεια: 90’
Κόστος συμμετοχής: 3€ / μαθητή

Οι ξεναγήσεις απευθύνονται και σε μεμονωμένα άτομα ή groups και πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν ραντεβού.

Διάρκεια: 90′
Κόστος συμμετοχής: 5€ /ενήλικες, 3€/παιδί

Περισσότερες πληροφορίες στο takisfoundation.org.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ