Κατερίνα Τσεμπερλίδου: Με αυτούς τους 4 τρόπους θα νικήσεις την συναισθηματική υπερφαγία

Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν... 

Οι περισσότερες διατροφικές διαταραχές δεν έχουν σχέση με το ίδιο το φαγητό. Έχουν σχέση με τις συναισθηματικές μας δυσκολίες, τις απογοητεύσεις μας και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή μας.

Μια δύσκολή μέρα στο γραφείο, μια διαφωνία με μια φίλη σου, ένας καυγάς με τον σύντροφό σου. … σίγουρα υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου που νιώθεις ευάλωτη και χρειάζεσαι κάτι να σε χαλαρώσει και να σε παρηγορήσει. Έτσι, καταλήγεις στο φαγητό. Αν το κάνεις σπάνια, δεν υπάρχει πρόβλημα. Σου αξίζει μια λιχουδιά, όταν νιώθεις χάλια. Όταν, όμως, το συναισθηματικό τσιμπολόγημα γίνεται μια χρόνια κατάσταση, πρέπει να την αντιμετωπίσεις.

Αυτές, είναι μερικές ιδέες για να παρηγορήσεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγεις στο συναισθηματικό τσιμπολόγημα.

1. Σταμάτα το κρυφτούλι με τα συναισθήματά σου.
Η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων σου απαιτεί δραστικά μέτρα. Χρειάζεται να δεις τα συναισθήματά σου κατάματα και να τα αποδεχτείς. Μην προσπαθείς να τα αρνηθείς ή να τα ωραιοποιήσεις. Μόνο όταν αποδεχτείς τα αληθινά σου συναισθήματα, μπορείς να βρεις υγιείς και αποτελεσματικούς τρόπους να τα αντιμετωπίσεις.

Πριν αρχίσεις να τσιμπολογάς, επανάλαβε αυτές τις θετικές δηλώσεις:

  • Αποδέχομαι ολοκληρωτικά τον εαυτό μου.
  • Αποδέχομαι τα σκαμπανεβάσματα των συναισθημάτων μου και τα πάνω-κάτω στη διάθεσή μου.
  • Αποδέχομαι ότι δεν μπορώ να αλλάξω τον τρόπο που νιώθω.
  • Αποδέχομαι τα συναισθήματά μου και δεσμεύομαι να βρω λύση με υγιείς τρόπους που δεν βλάπτουν τον εαυτό μου και το σώμα μου.

2. Βάλε τα συναισθήματά σου στην άκρη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποφεύγεις ή τα κρύβεις κάτω από το χαλί. Απλά, τα αφήνεις συνειδητά στην άκρη για να τα αντιμετωπίσεις, με την πρέπουσα σημασία και στρατηγική, όταν έρθει η ώρα τους.

Δημιούργησε μια προσωρινή “αποθήκη συναισθημάτων” με όλα όσα σε ενοχλούν, αλλά δεν έχεις χρόνο ή διάθεση να ασχοληθείς αυτή τη στιγμή.

Γράψε το πρόβλημα σε ένα χαρτί, βάλτο σε ένα κουτάκι και τοποθέτησέ το σε ένα ψηλό ράφι. Όταν νιώσεις ότι ήρθε η ώρα να ασχοληθείς μαζί του, βγάλε το χαρτί από το κουτάκι και σχεδίασε βήμα-βήμα τη λύση στο συναισθηματικό σου αδιέξοδο.

3. Βρες άλλους τρόπους να χαλαρώνεις και να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου.

Ένας από τους λόγους που το φαγητό μάς ανακουφίζει και μας χαρίζει ευφορία, είναι ότι ικανοποιεί τις αισθήσεις μας: τη γεύση μας, την όσφρησή μας, την όρασή μας, την αφή… Υπάρχουν, όμως, και άλλες, πιο αθώες και υγιεινές συνήθειες που μπορούν να μας προσφέρουν απόλαυση και να μας ανακουφίσουν. Όπως ένα φλιτζάνι αρωματικό τσάι, μια δροσερή κομπρέσα στα μάτια μας, μια ζεστή κουβέρτα στον καναπέ το χειμώνα, μια απαλή μουσική ή, ακόμα καλύτερα, φυσικοί ήχοι που μπορούν να μας γαληνέψουν, όπως αναφέρει το tsemperlidou.gr.

4. Σταμάτα το τσίρκο που έχεις μέσα στο μυαλό σου.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στο συναισθηματικό φαγητό επειδή νιώθουν αγχωμένοι και πιεσμένοι. Όταν οι αισθήσεις σου επεξεργάζονται διαρκώς νέες πληροφορίες και είναι σε υπερδιέγερση, σε εξαντλούν. Έτσι, βρίσκεις διέξοδο στο φαγητό, το οποίο θεωρείς ότι είναι ένας τρόπος να ρίξεις τους ρυθμούς σου και να ηρεμήσεις προσωρινά.

(Photo: Szabo Viktor/ Pexels)

Για αυτό, την επόμενη φορά που θα νιώσεις πιεσμένη, αντί να καταφύγεις στο φαγητό, προσπάθησε να απομακρύνεις από το περιβάλλον σου όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορείς:

  • Πήγαινε σε έναν ήρεμο χώρο
  • Κλείσε το κινητό σου ή το email σου
  • Σταμάτα να πίνεις καφέ
  • Σβήσε τα φώτα ή κλείσε τις κουρτίνες
  • Φόρεσε άνετα ρούχα
  • Κλείσε τα αυτιά σου και προσπάθησε να κάνεις έναν ελαφρύ διαλογισμό

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ