Καρέ καρέ στιγμιότυπα από την 4η μέρα της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής- Η Μάγδα Φύσσα, η ένταση στο Εφετείο, ο Λαγός (φωτό)

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται για 4η μέρα... 

Για 4η μέρα συνεχίζεται στο Εφετείο Αθηνών η πολύκροτη δίκη για την Χρυσή Αυγή, με την έδρα να ανακοινώνει πως δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό στους 7 καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

(Photo: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η Μάγδα Φύσσα, που δεν έχει χάσει ούτε μία μέρα την ακροαματική διαδικασία από την αρχή της δίκης, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από όσους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο. 

(Photo: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο αντέδρασε με ενθουσιασμό, όταν έγινε γνωστό πως για τα 7 ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, δηλαδή τους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Ιωάννη Λαγό, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και Χρήστο Παππά, που έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό.

Ένταση έξω από το Εφετείο - Προσαγωγές 10 ατόμων

Την ώρα της ακροαματικής διαδικασίας σημειώθηκε ένταση έξω από το Εφετείο, στην οδό Λουκάρεως, όταν ολιγομελής ομάδα υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε στα δικαστήρια και κινήθηκε απειλητικά προς τα μέλη του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν φραστικά στους συγκεντρωμένους, πέταξαν έναν καφέ και απωθήθηκαν άμεσα από αστυνομικούς, ενώ η αστυνομία προχώρησε και σε 10 προσαγωγές ατόμων που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Να σημειωθεί πως η Αστυνομία είχε απαγορεύσει την συγκέντρωσε μελών της Χρυσής Αυγής έξω από το Εφετείο για λόγους ασφαλείας.

Αίτημα εξαίρεσης από τον Γιάννη Λαγό

Ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές της εγκληματικής οργάνωσης να δώσουν το "παρών" στο Εφετείο, βρέθηκε σήμερα στο δικαστήριο, υποβάλλοντας αίτημα εξαίρεσης, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του. 

Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχει προκατάληψη των δικαστών και ότι έχουν δεχθεί πιέσεις και παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν υπόνοιες, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία». 

Στη συνέχεια, ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κώστας Πλεύρης, ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ άλλων, «Τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί και οι διαδηλώσεις στο δρόμο μπορεί να σας έχουν επηρεάσει. Έχουμε την υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί από τις παρεμβάσεις των εξουσιών. Μέσα στη Βουλή αναρτήθηκαν πινακίδες που έλεγαν δεν είναι αθώοι, και εσείς τις είδατε». 

Ο Κώστας Πλεύρης διευκρίνισε ότι ζητά την εξαίρεση τακτικών και αναπληρωματικών μελών, αλλά όχι της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα, υποστηρίζοντας πως το αίτημά του αφορά υπόνοιες αμεροληψίας του δικαστηρίου λόγω επηρεασμού από την έκδοση της απόφασης ενοχής και μετά, καθώς και για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. 

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Πλεύρης είπε, επίσης, «Έχει μετατραπεί η δίκη σε πολιτική δίκη. Βλέπω ότι όλες οι εφημερίδες σας επαινούν. Δεν αμφισβητούμε ότι είστε ικανή δικαστής όπως γράφουν οι εφημερίδες. Εμείς δεν διαφωνούμε αλλά υπάρχουν και άλλοι ικανοί. Αντιθέτως στρέφονται κατά της εισαγγελέως.

(Photo: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σήμερα γράφουν οι εφημερίδες σε ποια κελιά θα πάνε. Προεξόφλησαν ότι δεν θα πάρουν αναστολή οι κατηγορούμενοι. Δεν δικάζετε το φασισμό, ούτε τη δημοκρατία. Εμάς εδώ μας ενδιαφέρει να νικήσει η δικαιοσύνη και όχι η Δημοκρατία, όπως είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κ. Εισαγγελέας εκπροσωπεί τα συμφέροντα του δημοσίου, εσείς εκπροσωπείτε την δικαιοσύνη. Δημιουργείται η υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί.

Υπάρχει υπόνοια ότι έχετε επηρεαστεί. Εγώ ήμουν από τους πρώτους που κατηγορησα τη Χρυσή Αυγή, δεν ανήκω σε αυτούς, μου έχει επιτεθεί ο Κασιδιάρης. Δεχθήκατε μια κατάσταση που παραβιάζει ευθέως το τεκμήριο της αθωότητας, δια της ανοχής. Αυτοί είναι οι λόγοι που ζητούμε να εξαιρεθεί όλο το δικαστήριο σας πλην της εισαγγελέως. Πολιτικοποιήσατε μια ποινική δίκη. Οφείλατε να κάνετε μια δήλωση ότι εδώ δεν δικάζονται ιδεες. Δεν μπορεί όλα τα κομματοσκυλα να κάνουν δηλώσεις ότι νίκησε η Δημοκρατία, δεν δικάστηκε η Δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε μόνη της στη Βουλή, την έστειλε ο λαός.  Εγώ είμαι βέβαιος για το αποτέλεσμα  αυτής  της δίκης Εκτός αν είστε Τερτσέτης η Πολυζωίδης…».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ