Έρευνα: Η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο συνδέεται με αύξηση βάρους στα παιδιά

Τα παιδιά που έχουν τηλεόραση, είναι πιθανότερο να πάρουν βάρος.

Η ομάδα, με επικεφαλή την Δρ Diane Gilbert-Diamond της Ιατρικής Σχολής του Geisel στο Dartmouth του Λιβάνου, δηλώνει ότι περίπου το 71% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 8 και 18 ετών έχουν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους.

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου έκθεσης παρακολούθησης στην τηλεόραση και στα βιντεοπαιχνίδια, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβή επίδραση στο βάρος των παιδιών και των εφήβων. Για να δούνε αν υπήρχε μια σχέση, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τηλεφωνική έρευνα σε 6.522 αγόρια και κορίτσια μεταξύ 10 και 14 ετών. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν μια σειρά από ερωτήσεις, όπου αξιολογήθηκε η παρουσία και η χρήση του υπνοδωματίου με τηλεόραση, όπως “στις σχολικές ημέρες, πόσες ώρες ξοδεύετε παρακολουθώντας τηλεόραση; ” και “πόσες ώρες ξοδεύετε παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή παιχνίδια στον υπολογιστή;”

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αντιπροσωπευτικό δείγμα βάρους Αμερικανών παιδιών ηλικίας 10 έως 14 ετών για να προσδιορίσουν το βάρος των συμμετεχόντων στην αρχή της μελέτης, ενώ το ύψος τους και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αναφέρθηκε από τους ίδιους και από τους γονείς τους 2 και 4 χρόνια μετά την έναρξη. Στην αρχή της μελέτης, το 59,1% των παιδιών ανέφερε ότι έχει μια τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό τους. Η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο ήταν πιο συχνή μεταξύ των αγοριών και των ατόμων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο των γονέων και το οικογενειακό εισόδημα. Τα παιδιά που ανέφεραν ότι έχουν μια τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, ανέφεραν επίσης μια υψηλότερη έκθεση παρακολούθησης τηλεόρασης, βιντεοπαιχνιδιών και ταινιών, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν μια τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι αυτοί που έχουν μια τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο, συνδέθηκε προς σ’ένα υπερβάλλων ΔΜΣ 0,57 στα 2 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης και ένα υπερβάλλων ΔΜΣ 0,75 στα 4 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο ενός παιδιού. Επιπλέον, λένε ένα υπνοδωμάτιο με τηλεόραση μπορεί να αυξήσει την έκθεση του παιδιού σε περισσότερη διαφήμιση πρόχειρου φαγητού και προτείνουν ότι η απομάκρυνση της τηλεόρασης από το υπνοδωμάτιο των παιδιών θα μπορούσε να είναι ένα “σημαντικό βήμα” για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στις ΗΠΑ αναφέρει το logodiatrofis

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει στους γονείς να μην τοποθετούν τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο του παιδιού τους. Επίσης σημειώνουν ότι η μελέτη διεξήχθη το 2003 – όταν η τηλεόραση ήταν η πιο επικρατέστερη μορφή των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Δρ. Diane Gilbert-Diamond είπε: “Επειδή τα παιδιά εκτίθενται σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέσω άλλων τύπων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα smartphone και τους φορητούς υπολογιστές, περαιτέρω μελέτες πρέπει να διεξαχθούν για να αξιολογήσουν κατά πόσο αυτοί οι τύποι έκθεσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης συμβάλλουν στην αύξηση βάρους στα παιδιά”.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ