Αντιστροφή μέτρηση για την ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής: Ποια είναι η Μαρία Λεπενιώτη η αρεοπαγίτης που προεδρεύει (Φωτό)

Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα σε ηλικία 26 ετών...

Μετά από 5,5 χρόνια η Δικαιοσύνη αποφασίζει για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο Εφετείο Αθηνών και την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη.

Δείτε επίσης: Δίκη της Χρυσής Αυγής: Σε λίγα λεπτά η ετυμηγορία για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων (φωτό - βίντεο)

 

Η Μαρία Λεπενιώτη κληρώθηκε για τη θέση της προέδρου στη δίκη της Χρυσής Αυγής, τον Μάρτιο του 2015, προκαλώντας κύμα ανακούφισης στους μυημένους: μπορούσε να σηκώσει στους ώμους της το βάρος μιας τέτοιας εμβληματικής διαδικασίας, είχε το ειδικό βάρος –λόγω δυναμικής ιδιοσυγκρασίας και πλούσιας πείρας– για να κουμαντάρει τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα της, με 68 κατηγορούμενους, περισσότερους από 100 δικηγόρους, με προκλητικές συμπεριφορές, έντονα επεισόδια και ιαχές πολέμου.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ποια είναι η Αρεοπαγίτης που προεδρεύει στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Η κα Λεπενιώτη, που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη, εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

 

Η κα Λεπενιώτη πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση.

 

Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α .

 

Πριν από 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ