Δίκη της Χρυσής Αυγής: Σε λίγα λεπτά η ετυμηγορία για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων (φωτό - βίντεο)

Πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το Εφετείο Αθηνών αναμένοντας την ετυμηγορία... 

Μετά από 5,5 χρόνια στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται σε λίγα μόλις λεπτά να ανακοινωθεί η ετυμηγορία για την ενοχή ή μη των 68 κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Τα βλέμματα όλης της Ελλάδας- και όχι μόνο- είναι σήμερα στραμμένα στο Εφετείο της Αθήνας. 

(Photo: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η επικείμενη απόφαση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών Μαρία Λεπενιώτη αφορά 68 κατηγορουμένους.

Διαβάστε επίσης: Αντιστροφή μέτρηση για την ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής: Ποια είναι η Μαρία Λεπενιώτη η αρεοπαγίτης που προεδρεύει (Φωτό)

 

 

Ο Γιώργος Ρουπακιάς κατηγορείται για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ άλλα 17 άτομα κατηγορούνται για συνέργεια σε ανθρωποκτονία στην ίδια υπόθεση. 

Επίσης, αναμένεται σήμερα να βγει η ετυμηγορία σχετικά με το αν η Χρυσή Αυγή συνιστά εγκληματική οργάνωση.

18 βουλευτές της, συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Μιχαλολιάκου και Ηλία Κασιδιάρη, και δύο πυρηνάρχες του κόμματος, κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Διαβάστε επίσης: «Δικαιοσύνη, μόνο δικαιοσύνη», είπε η Μάγδα Φύσσα πηγαίνοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής - Μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο

Οι δύο άλλες υποθέσεις που δικάζονται αφορούν στην απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγυπτίων αλιεργατών τον Ιούνιο του 2012, για την οποία κατηγορούνται πέντε άνθρωποι, και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και μελών του ΚΚΕ, που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2013 και για την οποία κατηγορούνται τέσσερις.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, σε συνδυασμό και με κάποια άλλα μέλη του κόμματος όπως οι Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός, κατηγορείται και για κακουργηματική οπλοκατοχή, αλλά ακόμα και να καταδικαστεί και για τις δύο ποινές θα αποφύγει την ισόβια ποινή γιατί δεν κατηγορείται στις υποθέσεις ανθρωποκτονίας, ούτε ως ηθικός αυτουργός. 

 

 

 

 

Οι 68 κατηγορούμενοι της ιστορικής δίκης

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βάσει του υπ' αριθμ. 215/215 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, κάθισαν οι εξής 68 (με αλφαβητική σειρά) κατηγορούμενοι :

Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ και έξω από το Εφετείο έχει συρρεύσει πλήθος κόσμου.

(Photo: EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Οι δρόμοι γύρω από το Εφετείο έχουν κλείσει, με τον κόσμο να αναμένει την απόφαση που θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, περίπου στις 11.

(Photo: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

 

 

Αντιπροσωπείες από όλα τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται στο σημείο, με τους πολιτικούς αρχηγούς Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα να βρίσκονται ανάμεσά τους. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έφτασε πριν από λίγο στο σημείο και δήλωσε: «Ο λαός δίνει την ετυμηγορία του. Δεν είναι αθώοι. Το γνωρίζουμε πολύ καλά, για τη δράση τους, για τις δολοφονίες, τις βιαιοπραγίες, για τη δηλητηρίαση της ελληνικής κοινωνίας με μίσος και διχασμό. Ελπίζουμε και η Δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει και αυτή την ετυμηγορία που πρέπει. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού όμως είναι εγκληματική οργάνωση και θα πάει εκεί που πρέπει, δηλαδή στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, έτσι όπως αρμόζουν οι αγώνες αυτού του λαού, η ιστορία αυτού του τόπου».
Πρόκειται για μία ιστορική μέρα για την Δημοκρατία και μια απόφαση με τεράστια σημασία όπως έχει τονιστεί πολλάκις στο παρελθόν.

(Photo: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Για τον λόγο αυτό χιλιάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο - οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10.000 άτομα- με εκατοντάδες αστυνομικούς να βρίσκονται στο σημείο, ενώ αυτή την ώρα υπάρχει μία μικροένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. 

Κρατώντας πλακάτ και έχοντας κρεμάσει πανό σε παρακείμενα κτίρια οι διαδηλωτές ζητούν την καταδίκη των κατηγορουμένων. 

(Photo: EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Η μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, Μαγδα Φύσσα, πέρασε το κατώφλι του Εφετείου περίπου στις 8.30 το πρωί.

 

 

Η Μάγδα Φύσσα αποτελεί το πρόσωπο της δίκης, τα τελευταία 5,5 χρόνια, ενώ δεν έχει λείψει από κανένα σημείο της ακροαματικής διαδικασίας.

Επί 5,5 χρόνια η Μάγδα Φύσσα δεν έλλειψε ούτε μια ημέρα από τη δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και σήμερα αναμένει την απόφαση για τους δολοφόνους του γιου της Παύλου Φύσσα και για τη Χρυσή Αυγή που θεωρείται ότι κίνησε τα γρανάζια εκείνη τη μοιραία νύχτα για τον νεαρό μουσικό στο Κερατσίνι.

(Photo: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ