Τα πιο ακριβά γράμματα στην ιστορία της ανθρωπότητας: Η επιστολή του επιβάτη του Τιτανικού, το «γράμμα του Θεού» του Αϊνστάιν (φωτό)

Οι επιστολές που άφησαν το "στίγμα" τους στην ιστορία... 

Οι επιστολές αποτελούσαν στο παρελθόν σημαντικό "κομμάτι" της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Κι αν πλέον η τεχνολογία έχει προχωρήσει σημαντικά και η επικοινωνία γίνεται μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεφώνων, παλιότερα υπήρξαν γράμματα που "στιγμάτισαν" τόσο ανθρώπινες ζωές, όσο και ολόκληρη την ιστορία του πλανήτη.

Ένα από τα κορυφαία παραδείγματα είναι αυτή η επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς τον Φρανκλίνο Ρούσβελτ, στο οποίο ο ευφυέστατος επιστήμονας προειδοποιούσε τον πολιτικό σχετικά με τους κινδύνους του να δημιουργήσουν οι Γερμανοί Ναζί όπλα με βάση το ουράνιο.

(Photo: Courtesy Christie's)

Ο κορυφαίος επιστήμονας ανέφερε στην επιστολή αυτή πόσο επιτακτικής σημασίας ήταν η κατασκευή ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ, πριν προλάβουν να κάνουν κάτι ανάλογο οι Ναζί.

Από αυτό το περιστατικό ξεκίνησε το «πρόγραμμα Μανχάταν» που κατέληξε στην παραγωγή ατομικών όπλων, τα οποία τελικά χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις κατά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. 

(Photo: Courtesy Christie's)

Ο Αϊνστάιν παραδέχτηκε αργότερα πως μετάνιωσε που έγραψε αυτή την επιστολή, η οποία πωλήθηκε εν έτει 2002, προς 2,1 εκατ. δολάρια.

Ακόμη ακριβότερα, όμως, πωλήθηκε μία άλλη επιστολή - χειρόγραφη αυτή τη φορά - του Αϊνστάιν, στο eBay το 2012.

(Photo: Courtesy eBay)

Πρόκειται για το περίφημο «γράμμα του Θεού», το οποίο έγραψε ο Αϊνστάιν στον Εβραίο φιλόσοφο και συγγραφέα Erik Gutkind και πωλήθηκε για πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια.

Γραμμένη έναν περίπου χρόνο πριν τον θάνατό του, η επιστολή εκφράζει την πεποίθηση του Αϊνστάιν ότι ο Θεός δεν υπάρχει και μας δίνει μια εντυπωσιακή εικόνα για τις απόψεις του μεγάλου φυσικού για τον Ιουδαϊσμό και τη θρησκεία γενικότερα, όπως αναφέρει το lovemoney.com.

(Photo: Courtesy eBay)

Μεγάλης αξίας και αυτό το γράμμα ενός επιβάτη Α' θέσης του Τιτανικού, του George Graham, που πωλήθηκε προς 16.100 δολάρια και αποτελεί το ακριβότερο γράμμα που σχετίζεται με το μοιραίο πλοίο.

(Photo: World Record Academy)

Η επιστολή έχει ημερομηνία 10 Απριλίου 1912 και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Graham - ο οποίος δεν επιβίωσε από το ναυάγιο του Τιτανικού - απευθύνεται σε έναν συνάδελφό του στη Γερμανία, ζητώντας του συγγνώμη που αμέλησε να του στείλει τηλεγράφημα και στέλνοντας ευχές για καλή υγεία για τον ίδιο και την σύζυγό του. 

Μία πολύ σημαντική επιστολή είναι και αυτή του Αβραάμ Λίνκολν προς τη χήρα του μεγάλου εκπαιδευτικού μεταρρυθμιστή Horace Mann, η οποία έχει γίνει γνωστή ως «Little People Letter».

(Photo: Courtesy Sotheby's)

Θεωρείται η πιο προσωπική δήλωση του Λίνκολν για τη δουλεία και πωλήθηκε σε δημοπρασία της Sotheby για 3,4 εκατομμύρια δολάρια το 2008- ποσό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ για μια αμερικανική επιστολή.

Το ακριβότερο, όμως, ίσως γράμμα που γράφτηκε ποτέ είναι αυτό το George Washington προς τον ανιψιό του, Bushrod, στο οποίο ο Washington αναφέρεται με πάθος στην πρόσφατη επικύρωση του συντάγματος των ΗΠΑ.

(Photo: Courtesy Christie's)

Η επιστολή, η οποία ανήκε σε απογόνους του Bushrod Washington για περισσότερο από έναν αιώνα, πωλήθηκε σε έναν ανώνυμο αγοραστή το 2009 έναντι 3,2 εκατομμυρίων δολαρίων στο υποκατάστημα του οίκου δημοπρασιών Christie's στη Νέα Υόρκη.

(Photo: Courtesy Christie's)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ