O Στέλιος Παρλιάρος μας φτιάχνει boterkoek - Ένα απολαυστικό κέικ βουτύρου από την Ολλανδία

Γνωστό ως boterkoek, είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό ολλανδικό γλυκό της εργατικής τάξης, η οποία το εκτιμούσε γιατί ήταν βουτυράτο, πλούσιο και χορταστικό.

ΥΛΙΚΑ

225 γρ. βούτυρο αγελάδος, κομμένο σε κύβους

200 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη

230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 αυγό

Ευχαριστούμε θερμά τoν Στέλιο Παρλιάρο και το steliosparliaros.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240° C (θέλει πολύ υψηλή θερμοκρασία). Χτυπάμε στο μίξερ, κατά προτίμηση με το φτερό, το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
  • Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το αδειάζουμε σε μια τετράγωνη φόρμα ή τσέρκι με διαστάσεις περίπου 20 x 20 εκ. (δεν χρειάζεται βουτύρωμα και αλεύρωμα).
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στρογγυλή φόρμα ή ταψί με περίπου 20-22 εκ. διάμετρο.
  • Το γλυκό μας θα πρέπει να έχει πάχος 2-3 εκ. Χαράζουμε διαγώνιες γραμμές στην επιφάνεια με ένα μαχαίρι. Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό και με ένα πινέλο αλείφουμε το γλυκό.
  • Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά (όταν το βγάλουμε, μοιάζει μαλακό και υγρό, αλλά όταν κρυώνει, παγώνει το βούτυρο που περιέχει και στερεοποιείται).
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.
  • Σερβίρουμε σε μικρά κομμάτια, γιατί είναι ένα πολύ χορταστικό, βουτυρένιο κέικ. Διατηρείται εκτός ψυγείου.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ